Leestip: Huid en haar

Leestip: Huid en haar

Door Lisa

Huid en haar van Arnon Grunberg is een ietwat vreemd verhaal waarin seks en macht centraal staan. Typisch Grunberg, zou je zeggen, maar stiekem weet hij het keer op keer een tikkeltje anders dan de standaard te maken. Vreemd, maar wel bijzonder om te lezen.

In één minuut verklapt een jonge lezer op Scholieren.com en Whylovethisbook.com wat zijn 'allerallerfavorietste' boek is. Lisa kiest steeds een nieuwe video uit, zodat jij je kunt laten adviseren over een boek dat je nog niet kende. Superhandig voor je leeslijst!

Roland Oberstein is docent economie aan de universiteit, vader en gelukkig sinds zijn scheiding. Zijn nieuwe vriendin Violet is ontwerpster van damestassen. Zij wordt ietwat wanhopig wanneer blijkt dat Oberstein het juist wel spannend vindt dat ze vreemd is gegaan, in plaats van de relatie te beëindigen. Oberstein gaat naar Frankfurt voor een conferentie over de Holocaust, waar hij een lezing geeft over zijn specialisatie: de economische gevolgen. Hier ontmoet hij Lea, die een biografie schrijft over commandant Rudolf Hoss die nogal een vreemde achtergrond heeft. Dat is het begin van een reeks teksten vol overspel, machtsmisbruik en verboden liefde.

Een mix van bijzondere gebeurtenissen

Vanaf het begin van het verhaal weet Grunberg fantastische onverwachte wendingen in te bouwen: je verwacht het een, maar het tegenovergestelde gebeurt. Wat ik knap vind aan Grunberg's manier van schrijven is dat zijn personages altijd vrij vreemd zijn, maar dat alles daardoor wel op zijn plaats valt. Huid en haar laat de wereld zien zoals die ook kan zijn: niet zo vredig als wij altijd denken, maar ook vol machtsmisbruik, seks en bedrog. Grunberg zorgt ervoor dat je, ondanks het ietwat vreemde verhaal, toch geboeid blijft en het verhaal tot de laatste bladzijde spannend en interessant blijft. Oh, en misschien ook wel handig: op je leeslijst doet Grunberg het in ieder geval altijd goed.

Gepubliceerd op 9 september 2013
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.