Leestip: Bruidsvlucht

Leestip: Bruidsvlucht

Door Lisa

Een raadselachtig boek met een verassend plot; als je daarvan houdt, is Bruidsvlucht van Marieke van der Pol het perfecte leesvoer voor jou. 

In één minuut verklapt een jonge lezer op Scholieren.com en Whylovethisbook.com wat zijn 'allerallerfavorietste' boek is. Lisa kiest steeds een nieuwe video uit, zodat jij je kunt laten adviseren over een boek dat je nog niet kende. Superhandig voor je leeslijst!

Het is 1953, het jaar van The Last Great Air Race London-Christchurch. Nederland doet aan deze laatste grote vliegreis mee met een vliegtuig van KLM en wint de race. In het winnende vliegtuig bevinden zich louter vrouwen die onderweg zijn naar hun aanstaande mannen die al vooruit zijn gegaan. Zo ook Ada, Esther en Marjorie. Ze hebben allen hun eigen overwegingen om naar Nieuw-Zeeland te vertrekken. Marjorie verlangt naar haar echtgenoot, terwijl Esther haar eigen kledinglabel wil beginnen.

Naast de vrouwen bevinden zich een aantal journalisten in het vliegtuig en een man zonder echt doel; Frank. Frank heeft niemand die op hem wacht in het land van bestemming. Toch is het juist Frank die een grote indruk op de drie dames maakt. Als hij dood wordt aangetroffen, ontmoeten de vrouwen elkaar opnieuw. En dat heeft een grote impact op hun levens. 

Het leven van een emigrant

Het verhaal bevat uiteenlopende thema's. In veel boeken zou dit als vervelend ervaren kunnen worden, maar in Bruidsvlucht houdt dat het verhaal spannend en interessant. Onderwerpen als adoptie, wennen aan een andere cultuur en overspel komen veel aan bod. Het is eigenlijk een realistische weergave van het leven van een emigrant. Goed aan het boek is dat het zo levendig geschreven is. Je staat ervan te kijken hoe goed het dagelijks leven beschreven is en daardoor klinkt het allemaal ook erg aannemelijk en realistisch. 

Grappig is dat de vrouwen in het begin niet zoveel met elkaar te maken hebben en dat je hun 'band' pas gedurende het verhaal opmerkt. Alle vrouwen zijn gekenmerkt door een goede persoonlijkheid die zich soms tegen elkaar, maar ook tegen zichzelf keert. De vrouwen hebben allemaal evenveel te zeggen in het verhaal. Dat vind ik erg knap, maar ook erg fijn. Je volgt de vrouwen gedurende een langdurige en belangrijke periode van hun leven. Dat maakt het verhaal aantrekkelijk, omdat je ondertussen hun karakters steeds beter leert kennen. Een boeiend verhaal met een verrassend plot; aanrader!

Gepubliceerd op 21 april 2014

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.