Kun je door de hitte vrij van school krijgen?

Door Xiang

We kunnen er niet omheen: met een temperatuur van 18,3 graden Celsius ’s was het afgelopen zaterdagnacht de warmste meinacht sinds 1901. Aankomende dagen zullen de zomerse temperaturen nog lang niet verdwijnen. Dat betekent dus lekker bakken en braden in het klaslokaal. Valt hier dan écht niets tegen te doen?

We belden de Onderwijsinspectie op met deze brandende vraag. Hun antwoord was duidelijk, en toch schoten we er weinig mee op. "Dit is een taak voor de directie van de desbetreffende school. Hier zijn geen wettelijke voorschriften voor."

We namen hier geen genoegen mee en vroegen om raad bij het LAKS. "We krijgen geregeld deze en soortgelijke klachten te horen. In de winter klagen de leerlingen bijvoorbeeld over de te lage temperaturen en kapotte verwarmingen", antwoordt de organisatie.

Geen rechten, wel plichten

Het LAKS vervolgt: "Formeel gezegd hebben leerlingen geen rechten, maar wel plichten. Als leerling kun je hier niet zoveel aan doen. Leraren kunnen echter wel klagen over het weer en om die reden vrij krijgen. Wanneer meerdere docenten dat doen en vrij krijgen, dan kan er een zogeheten 'tropenrooster' worden ingezet. Oftewel, een rooster met minder uren, aangepast aan de hitte. Toch komt zo'n tropenrooster zelden voor. Logistiek en organisatorisch is dit nauwelijks haalbaar. Daarnaast moeten die uren elders dit jaar terugkomen, want jouw school moet zich kunnen verantwoorden tegenover de Onderwijsinspectie."

Klagen, klagen, klagen

Wat kan je dan wél doen? "Klagen en hopen op het beste. Leerlingen moeten altijd aanwezig zijn, ongeacht de temperatuur die dag. Als leerlingen echt problemen ondervinden, dan kunnen ze langs bij de directie. De directie erkent dan of de temperatuur daadwerkelijk een belemmering vormt. Daarnaast kun je ook de website van jouw school doorzoeken. Scholen hebben vaak een bestand waarin staat: 'onze school draagt bij aan… onder bepaalde omstandigheden… zus en zo.' Hier kun je de school bijvoorbeeld op aanspreken", aldus het LAKS.

Mocht dit allemaal tevergeefs helpen, dan rest de organisatie nog maar één ding te zeggen: "Haal blowers bij de MediaMarkt en heel veel ijswater."

Gepubliceerd op 30 mei 2018
ADVERTENTIE
Heb jij hulp nodig bij het kiezen van jouw studie?

Thijs (22 jaar) kreeg hulp van onze studiekeuzeadviseur Marise. Door telefonische gesprekken en een aantal testen weet Thijs nu welke studie het beste bij hem past. Zijn tip: “Wacht niet af, ga op onderzoek uit en laat je adviseren!”

Vraag nu jouw persoonlijke gesprek aan!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.