Koppe: De man met de schaar

Koppe: De man met de schaar

Door Simon

De tweede roman van de jonge schrijfster Iris Koppe (26 pas) gaat over een internetverslaafd meisje en de opkomst van een populistische politicus, type Pim Fortuyn / Geert Wilders.

De twee actuele verhaallijnen smelten tegen het eind van De man met de schaar samen en leiden tot een verrassend slot.

Scholieren.com publiceert iedere maand tien goede uittreksels van boeken die net uit zijn, en wekelijks lichten we er ééntje uit. Zo kan jij eens een ander boek kiezen dan de titels op de vergrijsde literatuurlijst van je docent.

Marien twittert 24/7, verlaat het huis nooit zonder buienradar te checken en komt nergens zonder TomTom. Ze heeft een muisarm van al haar gecomputer. En omdat ze na d'r vwo totaal niet wist wat te doen, besloot ze maar rechten te gaan studeren.

Kan je je daar misschien in verplaatsen?

Iris Koppe profileert bovendien aanstaand minister-president De Kreeft. Een populist en daar is ze zelf niet zo dol op, vertelde ze aan de Volkskrant: "Populisten hebben allemaal dezelfde boodschap: we moeten terug naar vroeger, toen alles nog overzichtelijk was. Ze bieden geen toekomstperspectief in een wereld die razendsnel verandert. Daarom zijn ze ongeloofwaardig."

Onze boekverslagenschrijver (en docent Nederlands) Cees van der Pol noemt het een satirische roman met amusementswaarde, vlot geschreven: "Het zou overigens best allemaal wat venijniger gemogen hebben. De manier waarop Iris Koppe stemmingen van haar personages beschrijft, is erg knap. Van deze schrijfster gaan we later dus zeker nog meer horen."

Literaire waarde volgens Cees? Twee punten.

Gepubliceerd op 13 juni 2011

REACTIES

L.

L.

het zal je nicht maar zijn :)

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.