Komt er eindelijk een einde aan het leenstelsel?

Goed nieuws voor (toekomstige) studenten. De kans is groot dat de basisbeurs weer terugkomt. Politieke partij PvdA heeft vandaag bekendgemaakt van het leenstelsel af te willen en terug te willen naar de regeling dat studenten een vast bedrag per maand krijgen om hun studiekosten te kunnen financieren, zonder dat terug te hoeven betalen. 

De partij was nota bene een van de ‘bedenkers’ van het leenstelsel, maar is nu 180 graden gedraaid. Partijleider Lodewijk Asscher liet vandaag in een verklaring weten dat er al veel onzekerheden zijn voor jongeren. Ze komen moeilijker aan een vaste baan, de studiedruk ligt hoog en een eigen woning vinden na het afstuderen zit er voor veel twintigers al helemaal niet in. 

De partij heeft zich daarom aangesloten bij de jongerenorganisatie Coalitie-Y, een groep waar de partijen GroenLinks en Christenunie zich al eerder hebben aangesloten. Dat betekent dat een meerderheid van de Tweede Kamer nu het plan steunt om terug te keren naar de basisbeurs. Alleen de VVD en D66 zijn geen voorstander van de herinvoering van de basisbeurs.

De huidige regering moet zich helaas nog wel even aan het regeerakkoord houden, waar in staat dat het leenstelsel wordt aangehouden. Pas na de volgende verkiezingen kan daar dus verandering in komen. Mocht de basisbeurs terugkomen, dan zal dat dus op zijn vroegst in het schooljaar 2021-2022 zijn. Asscher spreekt ook over een compensatie voor studenten die de basisbeurs tot die tijd zijn misgelopen.  

Twijfel

Femke (16) jaar, vindt het idee top voor studenten, maar betwijfelt of het idee daadwerkelijk gerealiseerd gaat worden. "Ik ben persoonlijk een beetje bang voor hoge schulden, maar ja, wie niet? Daarom denk ik dat dit plan voor de studenten goed is", zegt ze. "Ik denk ook dat de Pvda een heleboel jongere stemmers gaat trekken met dit plan. Maar als ze dan gekozen worden en het proberen uit te voeren, denk ik dat het mislukt omdat ze geen meerderheid zullen krijgen."

"Voor mij komt het veel te laat"

Julius, student Duits, (25), heeft een beetje moeite met de uitspraak van Asscher. "Natuurlijk is dit idee wel leuk en aardig maar voor mij komt het veel te laat. Ik zit namelijk al in het laatste jaar. Door de jaren heen, heb ik al een grote studieschuld opgebouwd., nNouja, in vergelijking met andere studenten valt het reuze mee,. Mmaar het blijft jammer dat ik er niet van mee kan profiteren.", zegt hij. "Ook is de uitspraak een beetje hypocriet omdat de PvdAa in de regering heeft gezeten die de basisbeurs heeft afgeschaft. Maar ja, nieuwe ronde, nieuwe kansen zullen we maar zeggen."

 

Gepubliceerd op 3 september 2019

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.