Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Knuffelen met soa's

Knuffelen met soa's

Door 7Days

Het is Valentijnsdag en ook nog eens de Week van de Liefde. Voor het Aloysius College in Den Haag aanleiding om leerlingen te informeren over veilig vrijen.

Door Annemieke Ruggenberg

GGD-mederwerker Paul staat voor de klas met een zwarte koffer vol voorbehoedsmiddelen en vieze foto’s. ''Plaatjes van soa’s, niet erg smakelijk'', zegt hij. Naast hem staat studente Muriel die hem assisteert tijdens de les over veilig vrijen. ''Waar denken jullie aan bij veilig vrijen?'' begint Paul de les. ''Aan soa’s'', roept Randall (15). ''Maar dat zegt niets over mij'', zegt hij er vlug achteraan.

Namaakpiemel

Klasgenoten noemen verder ‘condooms’, ‘zwangerschap’ en ‘voorbehoedsmiddelen’. Dat laatste geeft Paul de gelegenheid om zijn koffertje met voorbehoedsmiddelen erbij te pakken. Als ze allemaal aan bod zijn gekomen, is het tijd voor het ‘highlight’, zoals Paul dat noemt: de condoomdemonstratie. Als de namaakpiemel tevoorschijn komt, barst er gegiechel los. Als Paul het condoom uit het pakje haalt, knijpt hij in het tuutje.''Wie weet waarom ik dat doe?'' zegt Paul. ''De lucht moet eruit'', zegt Jonathan (15). ''Precies'', zegt Paul. ''Want we willen geen vuurwerk in de vagina. Wie wil het zelf proberen? Niemand? Door naar de soa’s.''

Minimonsters

Tot ieders verbazing deelt Muriel knuffels uit. ''Hier heb je hepatitis,'' zegt Paul en geeft een blauwe knuffel aan Sam. ''Wie wil er syfilis?'' vraagt hij met een roze knuffel in zijn hand. De knuffels stellen de bacteriën van de soa’s voor, uitvergroot onder een microscoop. Over alle aandoeningen wordt kort uitleg gegeven. De meest gehoorde reactie? ‘Gatver’ of ‘ieeuw.’ Toch zegt Tom (14) na de les dat hij van dit onderdeel het meest heeft geleerd. ''Van de meeste soa’s had ik gehoord. Maar van sommige, zoals syfilis nog niet.''

Zwanger worden

Ook dat je al zwanger kunt worden voordat je voor het eerst ongesteld bent, is voor veel leerlingen nieuws. Shari (14): ''Dan kan een kind ook zwanger raken!'' Een andere stelling is: Bedoelt een meisje ‘ja’ als ze ‘nee’ zegt? De jongens kijken elkaar vragend aan en de meiden roepen ''nee!'' Paul noemt een voorbeeld. ''Stel, je zit met een meisje in de bioscoop en legt je hand op haar been. En ineens gaat die naar boven. Het meisje giechelt en zegt: “Nou hou, niet doen!” Bedoelt ze dan ja of nee? Voor veel jongens is dat niet duidelijk. Meisjes willen vaak lief zijn en zeggen niet duidelijk nee,'' aldus Paul.

Aan het eind wil Paul weten wat de leerlingen van zijn les vonden. ''Wel chill,'' zegt Jesse (15). Shanna (14) vindt de les losser dan een biologieles. ''En het is handig dat ons geheugen weer is opgefrist,'' vindt ze. Tom vindt hem belangrijk. ''Er wordt niet veel over gesproken.'' Shanna (14) is dat met hem eens. ''Ik praat eigenlijk nooit op een serieuze manier over seks.''

Sommige namen in dit verhaal zijn op verzoek van de leerlingen gefingeerd.

Dit artikel komt uit jongerenkrant 7Days, die vrijdag in de brievenbussen en boekhandels ligt. De redacties van 7Days en Scholieren.com bundelen de krachten: wij bieden jullie een selectie van het nieuws uit 7Days en zij verblijden hun abonnees met sublieme schrijfsels van onze bloggers!

Gepubliceerd op 14 februari 2013

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.