Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Klimaatspijbelaars uit 150 landen gaan de straat op

Klimaatspijbelaars uit 150 landen gaan de straat op

Door Wieke

Honderdduizenden scholieren en andere bezorgde burgers over de wereld spijbelen vandaag voor het klimaat. Van Sydney tot New York en van Japan tot Kenia: overal ter wereld zijn grote menigtes de straat op gegaan om aandacht te vragen voor de slechte staat en vooruitzichten van het klimaat. De stakingen van vandaag hebben alles te maken met de klimaattop van de Verenigde Naties die maandag van start gaat in New York. 

Ook in Amsterdam en Maastricht werd vandaag gestaakt. Dit was georganiseerd door de organisatie Students for Climate. Volgende week vrijdag, op de laatste dag van de internationale klimaatweek, is er weer een grote actie in Den Haag.

Thirza (17) vindt het erg goed dat er weer een klimaatmars is georganiseerd: "Het is erg nice dat onze generatie zo bewust is en voor het klimaat opkomt." Haar vriendinnen Lola (17) en Kaya (17) zijn het hiermee eens. Lola: "Wij hebben nog wel even te leven en als wij nu niks doen, zitten wij later met de problemen." Thirza sluit zich hierbij aan: "Ja, hoe langer we wachten, hoe duurder het wordt. Het weer wordt steeds extremer."

March for the Future

Vijf meiden starten vandaag in Wageningen een 'March for the Future'. De meiden met leeftijden van 14 tot 18 jaar lopen in één week tijd helemaal naar Den Haag, een tocht van 100 kilometer. In Den Haag zullen ze deelnemen aan de klimaatmars.

Jesse (17) zit bij twee van deze meiden, Dana en Linda, in de klas: "Het is heel leuk om te zien hoeveel passie zij voor het klimaat hebben. Regelmatig proberen ze docenten ervan te overtuigen op vrijdagen de school te sluiten, zodat iedereen wel naar de klimaatmars móet. Overal in de school hangen inmiddels ook klimaatstickers." Jesse vindt het wel knap dat ze deze lange tocht gaan maken: "Ik ben benieuwd hoeveel effect het zal hebben. Of de politiek er echt wat mee gaat doen vraag ik me af, maar het zorgt natuurlijk sowieso voor bewustwording en dat is altijd goed."

Sceptisch

Luuk (18) is sceptisch over hoeveel effect al de klimaatmarsen hebben: "Vorige klimaatmars zag je dat er na afloop een enorme rij scholieren bij de McDonald's stond om een hamburger te bestellen. Dat vind ik heel hypocriet en ik vraag me daarbij af hoeveel zin de klimaatmarsen hebben."

Greta Thunberg

De eerste 'klimaatspijbelaar' was de Zweedse Greta Thunberg. Sinds september vorig jaar spijbelt zij elke vrijdag om aandacht te vragen voor het klimaat. Inmiddels heeft zij zoveel indruk gemaakt op wereldleiders, dat zij is uitgenodigd voor de top van de Verenigde Naties. Greta is de oceaan over gezeild om naar New York te komen, omdat ze niet wil vliegen. Vliegtuigen stoten namelijk heel veel CO2 uit en dat is erg slecht voor het klimaat.

Maandag begint de VN-top. Honderden wereldleiders komen daar bij elkaar om te bespreken hoe ze de opwarming van de aarde onder de twee graden kunnen houden. 

Gepubliceerd op 20 september 2019

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.