Duizenden scholieren spijbelen voor het klimaat: "De sfeer hier is heel gezellig"

Door Wieke

Duizenden scholieren spijbelden vandaag om in Den Haag aandacht te vragen voor het klimaat. Met een opkomst die vele malen hoger was dan verwacht, was de klimaatmars een groot succes.

Foto's door Bregje Pontzen

"Ik ben hier om te protesteren tegen klimaatverandering," zegt Finn (15), "de politiek moet verder vooruit plannen. Ze denken niet aan onze toekomst en die van onze kinderen." De stoet bestaande uit 15.000 scholieren maken een rondje om het Binnenhof. Een hoop ‘woeeeehoooeesss’ klinken om ons heen. "Ik vind het heel gezellig hier. Ik heb veel vrienden ontmoet die ik al van WhatsApp kende, maar nog niet in real life had ontmoet. Zij zijn hier ook." Finns verhaal wordt overstemt door de spijbelaars: “CO2 WEG ERMEE” klinkt het overal om ons heen.

 

Thomas (18) en Rinke (17) komen uit Eindhoven. Ze hebben anderhalf uur gereisd, maar dat hadden ze ervoor over. "Als we er niet zouden zijn is het over twintig jaar gedaan met ons klimaat." zegt Rinke. Thomas knikt instemmend. "We laten de politiek zien dat er wél mensen zijn die om het klimaat geven." Of ze volgende week weer gaan? "Voor het klimaat altijd!"

De oudste ‘spijbelaar’ van vandaag moet Jaap zijn. Hij is 72 en is een gepensioneerd fotograaf. "Ik ben hier om te vechten voor de aarde," vertelt Jaap, "De mens is op een doodlopende weg, daarom draag ik ook dit bord. We kunnen niet verder en we moeten helemaal terug." Hoe ver terug Jaap wil gaan, is een hele tijd. "Terug naar de oertijd voor mijn part. Dat is de enige methode om de wereld te redden."

Dat vechten voor een beter klimaat echt voor jong en oud is, bewijzen Lesley (9), Linthe (9) en Mieke (7). Zij zijn waarschijnlijk de jongste stakers van vandaag. "We vinden het heel erg wat er gebeurt met het klimaat." zegt Lesley serieus. Mieke zegt trots dat zij en Linthe tegenwoordig zelfs geen vlees meer eten. "Maar wel nog vis". Hun trotse opa vertelt dat het helemaal hun eigen idee was om zich bij de mars aan te sluiten. "Ze wilden zelf meelopen, wij hebben niks gezegd!"

De provincie Groningen, fanatiek als altijd, heeft alle Groningse stakende scholieren groene petjes meegegeven. Ook aan Tim (16) en Joris (17). Ze hebben drie uur moeten reizen, maar dat vonden ze prima. "De regering moet meer doen voor het klimaat," zegt Joris. Welke maatregelen de regering moet nemen vinden ze een moeilijke vraag, geven ze toe "maar," zegt Tim "ze moeten zich in ieder geval aan de gemaakte akkoorden houden en dat gebeurt momenteel niet." 

Wat Lana (15) hier doet? "Climatechange tochhh," roept ze uit, "en dit is sowieso veel belangrijker dan school. Dit is iets waar we met z’n allen voor moeten strijden!"
Er staan een hoop auto’s met chagrijnige bestuurders die vastgelopen zijn in de stoet. Een stel opgewonden studenten schreeuwt "BEZET, BLOKEER, DIT BELEID PIK IK NIET MEER". Al snel wordt de leus door de rest van de massa overgenomen. In een lantarenpaal zijn inmiddels twee scholieren geklommen met een bord waarop staat: "Dino’s dachten ook dat ze tijd hadden."

Olaf is ook bij de mars, met een heleboel vrienden, maar prinses Elsa is er niet bij. "Nee klopt, die kon er niet bij zijn." Zegt Olaf teleurgesteld. De heenreis vond Olaf wel lastig.  Ja, het was behoorlijk benauwd in die volle trein…"

We kwamen een hoop borden tegen. De meeste deelnemers hadden echt hun best gedaan. Een van de origineelste borden die we tegenkwamen was er een met televisiester Pingu erop. "We hebben samen gebrainstormd voor de poster. Een halfuur lang zaten we in de stress, omdat we niks konden bedenken. Met het maken zijn we niet zo lang bezig geweest, hooguit een halfuurtje."

Dit was de klimaatmars van 7 februari, zijn jullie er volgende week weer bij?

Gepubliceerd op 7 februari 2019
ADVERTENTIE
Is jouw geschiedenisleraar de allerbeste?

Geef hem of haar dan op voor de titel Geschiedenisleraar van het jaar van het Rijksmuseum. De deadline voor aanmeldingen is 31 maart 2020.

Geef je leraar op!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.