Kies je studie met een kleurentest

Door Jasmijn

‘Kleurentesten’ worden al ruim vijftien jaar ingezet in het bedrijfsleven. Door middel van heel veel vragen wordt een persoonlijk profiel opgesteld bestaande uit kleuren, die ieder staan voor een type persoon.  Sinds kort is er ook zo’n test speciaal voor scholieren en dus toekomstige studenten. De ‘Young Adult kleurentest’ van My Motivation Insights is een online test die je voor €65 euro kan maken. De site belooft een testrapport waaruit blijkt wie jij écht bent en welke studies op jouw kwaliteiten aansluiten. Ik probeerde het uit en deel mijn ervaring in dit blog.

De theorie

Je zult je je misschien afvragen wat die kleurtjes nou met je studiekeuze te maken hebben. Eigenlijk helemaal niets, maar ze zijn wel handig om te gebruiken. Elke kleur staat namelijk voor jouw drijfveren en karaktereigenschappen. Zo staat rood voor krachtige mensen, en meer mensgerichte personen zijn eerder groen. Jouw kleurenprofiel bestaat niet uit één kleur, maar juist uit een combinatie van meerdere kleuren, die in bepaalde hoeveelheden terugkomen. Door die combinatie van kleuren en dus drijfveren wordt er bepaald wat voor soort studie goed bij jou zou passen.

De test

Tijd om eens te gaan testen of het werkt. Nadat je je via de site hebt aangemeld, ontvang je een toegangscode voor je persoonlijke ‘testcentrum’, waar de test klaar staat. Deze begint met een korte uitleg over hoe de test in elkaar zit en met een oefenvraag. Daarna volgen er 16 pagina’s met vragen. Op elke pagina staat bovenaan een zin, bijvoorbeeld: ‘Ik ga graag om met mensen die…’, of: ‘Ik vind het vervelend om…’. Onder die zin staan zeven stellingen, die aansluiten op die zin. Door middel van een balkje dat je heen en weer kan schuiven geef je aan hoe erg je het er mee (on)eens bent. Over de test doe je ongeveer 20 minuutjes, en daarna krijg je gelijk de uitslag.

Uitslag

Ik noem het dan wel een uitslag, maar je kan het beter een rapport noemen. Die van mij telde namelijk meer dan 40 bladzijden! De eerste tien zijn inleiding, daarna zijn er nog ongeveer 30 bladzijden waarin al jouw resultaten aan de theorie worden gekoppeld. Er zijn ook resultaten te vinden waaruit je kan opmaken wat voor werk je later leuk zal vinden of met wat voor soort mensen jij liever omgaat.

Even een reality check: deze test gaat je niet brengen waar iedereen altijd op hoopt - jij moet dát studeren aan díe instelling want dat vind jij de allerleukste studie. Jammer genoeg bestaat die test nog niet, maar tot die uitgevonden wordt is dit een aardig goede vervanger. In het rapport staat beschreven bij welke kleuren welke richting studies horen. Mijn hoofdkleur was groen (mensgericht), en daarbij hoorde bijvoorbeeld communicatie en verzorgende opleidingen. 

Doen dus?

De test geeft je inzicht in je eigen doen en kunnen, en daardoor misschien ook in wat je leuk vindt. Daarom zou ik de test aanraden voor mensen die echt nog bij elke richting willen gaan kijken. Ook voor de mensen die wat meer bevestiging zoeken is-'ie handig. Denk je dat je jóuw studie gevonden hebt, maar twijfel je toch nog een beetje? Uit deze test kan dan blijken of jouw drijfveren aansluiten bij jouw opleiding. Maar denk er wel goed over na voordat je 'm doet: het kost je wel 65 euro. Er zijn namelijk ook heel wat gratis of goedkopere studietestjes bevinden, bijvoorbeeld deze vijf.

Gepubliceerd op 24 maart 2016
ADVERTENTIE
Proefstuderen vanuit huis? Wil je vóór dat je een studie kiest, zeker weten of het qua inhoud is wat je ervan verwacht? Dat kan! Volg één van de vijf online proefstudies en ontdek hoe het is om aan de universiteit van Wageningen te studeren. Je volgt videocolleges en maakt opdrachten, gewoon vanuit je slaapkamer. Je wordt begeleid door studenten, die je vragen kunt stellen over de inhoud van de proefstudie of gewoon over het studentenleven! Alles is vrijblijvend, je zit nergens aan vast.

Meld je aan!