Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Keuzes, keuzes, keuzes...

Keuzes, keuzes, keuzes...

in opdracht van Studiekeuze123

Marisa (5 vwo) en Tijmen (6 gymnasium) hebben studiekeuzestress. Ze twijfelen over wat bij ze past en waar hun interesses liggen. Op zoek naar antwoorden, interviewden ze elkaar over dit onderwerp.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Studiekeuze123. Op Studiekeuze123 vind je objectieve en betrouwbare studiekeuzeinformatie.

Ik moet me oriënteren…
Tijmen: Hoi Marisa, ben jij al bezig met je studiekeuze?
Marisa: Ik hoor al een tijdje van al mijn docenten dat ik me moet gaan ‘oriënteren’. Maar ik heb geen idee wat ik daarop moet antwoorden.

Tijmen: Geloof me, dat wordt alleen maar erger. Ik word al een jaar geconfronteerd met ‘nadenken over mijn toekomst’. Walgelijk.
Marisa: Oh, maar jij zit al in de zesde toch? Dan moet je dat toch al weten?
Tijmen: Tja, dacht ik ook, en toch zit ik hier. Beginnend aan mijn laatste jaar en nog steeds clueless over de rest van m’n leven.
Marisa: Zit dat je niet dwars? Dat je niet weet wat je wil gaan doen? Het komt nu wel dichtbij...
Tijmen: Het is niet fijn om nog steeds niet te kunnen antwoorden als familie me vraagt naar wat ik wil gaan studeren – voor de honderdste keer. En het einde van mijn schoolcarrière komt er echt wel aan, dus de druk is er. Maar genoeg over mij: weet jij al wat je wil?
Marisa: Echt totaal niet, alleen een algemene richting.

Geen keuze voor het leven
Tijmen: Waar ga je dan vooral op letten als je bezig bent met zoeken?
Marisa: Ik zoek een brede studie.
Tijmen: Hier een geheimpje. Ik heb één ding opgestoken van praten met volwassenen over hun studietijd, en dat is dat niemand werk doet dat precies aansluit op een studie. Je leert altijd nog verder als je met een studie klaar bent en dat bepaalt ook wat je verder gaat doen. Ik hoor vaak dat het een keuze voor het leven is, maar eigenlijk valt dat dus heel erg mee.

Weten wat je leuk vindt
Tijmen: Ik begin steeds meer te denken: wat ga ik nou léúk vinden om te studeren? Maarja, dan moet je eerst wéten wat je leuk vindt.
Marisa: Hoe kom je daarachter?
Tijmen: Mijn decaan zegt altijd dat je dan moet praten met mensen die jou goed kennen. Als je jezelf niet kent moet je het vanuit een ander beleven. Ik vraag het dus soms wel aan familie.
Marisa: Het is ook goed om te kijken naar de schoolvakken en onderwerpen die je leuk vindt, niet alleen die waar je goed in bent.
Tijmen: Wij zijn op school ook bezig geweest met testjes over je persoonlijkheid, interesses en talenten. Zo’n gigantische Icares-test en een studiekeuzetest van Studiekeuze123. Dat vond ik ook wel handig om te bepalen welke interesses ik heb.

Je keuzes specifieker maken

Tijmen: Weet je al een beetje wat voor studies wel bij je passen?
Marisa: Ik ben geïnteresseerd in iets van politicologie, rechten of psychologie.
Tijmen: Erg breed. Same. Ik ben jaloers op die mensen die al sinds hun achtste zeker weten dat ze tropenarts willen worden.
Marisa: Enig idee hoe je wat specifieker kunt worden over je studiekeuze?
Tijmen: Ik heb van mijn decaan gehoord dat erachter komen wat je níét wil ook erg kan helpen. Gelukkig dan maar dat ik een hele hoop dingen niet leuk vind! Als ik na mijn middelbare school ook nog maar één keer een rekensom zie, ga ik flippen.

Marisa: Ik weet ook dat ik in ieder geval geen studie wil waar te veel wiskunde, economie of natuurkunde in naar voren komt.

Open dagen, meeloopdagen en proefstuderen
Tijmen
: Heb je al wat open dagen bezocht?
Marisa: Wil ik wel gaan doen.
Tijmen: Ik ben alleen nog maar naar die van de Vrije Universiteit gegaan. Ik ben er echt te laat mee begonnen, als ik je iets mee kan geven zou ik je zeggen: begin op tijd! Een algemene open dag is een goed startpunt, maar geeft alleen beknopte informatie per studie en dat is te weinig om je keuze op te baseren. Het is handig als je ook tijd hebt om je meer te verdiepen in studies door mee te doen met bijvoorbeeld proefstuderen of meelopen.
Marisa: Goeie tip! Ik moet alleen nog opzoeken wanneer al die dagen zijn…

Tijmen: Ik kreeg de open dagen kalender van Studiekeuze123 van iemand aangeraden. Daar vind je een overzicht van allerlei voorlichtingsactiviteiten. Misschien helpt dat je.
Marisa: Ik ga kijken. Ben wel benieuwd! De meeste universiteiten, zoals de Universiteit van Amsterdam, maken ook filmpjes over studies, waardoor je een beetje kunt zien waar ze globaal over gaan. Dat vind ik ook informatief.
Tijmen: Dus uiteindelijk valt er voor ons allebei nog genoeg te doen om een leuke studie te vinden.
Marisa: Hey, succes man!

Tijmen: Ga ik nodig hebben.

Ben jij net als Tijmen en Marissa bezig met je studiekeuze? Dan kan Studiekeuze123 daarbij helpen! Op Studiekeuze123 vind je onder andere:

  • Een open dagen kalender waarin je alle open dagen per onderwijsinstelling ziet, super handig!
  • Een stappenplan dat je kan gebruiken voor het kiezen van een studie.
  • Testjes om te ontdekken wie je bent, wat je kunt én welke studie bij je past!

 

Gepubliceerd op 28 september 2019

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.