Juliette heeft long covid: 'Ik kon in het begin echt niks'

Juliette heeft long covid: 'Ik kon in het begin echt niks'

Door Senna

Na een ruim twee jaar durende pandemie start het gewone leven weer langzaam op en lijkt bijna iedereen corona te hebben gehad. Zo ook de vijftienjarige Juliette, zij heeft alleen behoorlijk pech. Juliette kreeg in korte tijd twee keer corona, en als gevolg daarvan blijkt ze long covid te hebben. 

Juliette zit in vwo-4, houdt van acteren en vindt het leuk om met vrienden afspreken. Helaas kan ze dit nu allemaal minder vaak doen doordat ze long covid heeft. Long covid houdt in dat je, nadat je corona hebt gehad, nog langdurig klachten blijft hebben. Denk aan vermoeidheid, kortademigheid, hoofdpijn, hartkloppingen en langdurig verlies van het reukvermogen.

Juliette heeft nu ook nog steeds last van deze klachten. "Ik heb twee keer corona gehad. Eerst de delta-variant, toen de omikronvariant. Na de eerste keer kreeg ik al long covid. Toen ik besmet was, had ik bijna geen klachten. Ik had alleen een beetje hoofdpijn en was een klein beetje verkouden. Bij de tweede keer corona was ik vooral heel erg verkouden. Dus het is wel bijzonder dat ik bij de eerste keer corona bijna geen klachten had, maar op lange termijn nu dan wel."

Juliette hield zich erg netjes aan de regels. "Ik was heel erg voorzichtig tijdens corona. Hield afstand en droeg overal mondkapjes. Zeker omdat het net voor mijn toetsweek was, die wilde ik niet missen. Waarschijnlijk heb ik corona gekregen toen ik naar twee open dagen ging voor de universiteit."

Long covid

"Ik werd na de eerste keer corona heel erg moe, ik sliep tijdens het avondeten al", legt Juliette uit. "En mijn conditie was heel erg slecht. Één hele dag school was voor mij al te veel. Na een paar maanden is er door de huisarts vastgesteld dat ik long covid heb. Ik wist op dat moment nog niet goed wat dat inhield. Maar toen ik te horen kreeg wat de symptomen van long covid waren, en hoe lang dit kan aanblijven, baalde ik heel erg. Ik voelde me meteen beperkt met wat ik nog kon doen."

"Ik ga nu naar de fysio om mijn conditie weer op te bouwen. Ik moet ook elke middag tussendoor even slapen. Ik ben gestopt met hockey, want dat gaat nu ook echt niet meer. In het begin werd ik ook naar school gebracht en gehaald met de auto, omdat ik niet eens de straat uit kon lopen zonder helemaal buiten adem te zijn." Inmiddels kan Juliette weer fietsen, maar dan wel op een elektrische fiets. "Ik ga ook nog halve dagen naar school, zodat ik thuis wat kan slapen."

Beperkingen 

Voor Juliette is het best frustrerend dat ze als jonge meid heel weinig kan doen en zelfs 's middags moet slapen. Terwijl veel mensen zeggen dat ze nu de leeftijd heeft waarin ze in de bloei van haar leven zit. "In het begin kon ik echt niks. Ik leerde en maakte mijn toetsen. Ik kon helemaal geen meer mensen zien en leuke dingen doen. Nu kan ik heel soms bij vrienden thuis afspreken. Ik had me ook ingeschreven om mee te doen met een dansvoorstelling bij een toneelvereniging. De hele week doe ik erg voorzichtig en doe ik rustig aan, zodat ik in het weekend kan repeteren voor de voorstelling. Maar met vrienden leuke dingen doen en andere activiteiten, zijn nog erg beperkt."

Maar hoe ziet een schooldag er dan uit? Juliette legt het uit: "Ik ga elke dag een ochtend of een middag naar school. Ik bekijk dan welke vakken belangrijk zijn. Dat telt mee in de beslissing of ik in de middag of in de ochtend naar school ga. Daarna ga ik naar huis en ga ik altijd slapen. Soms volg ik de lessen online. In de avond ga ik vroeg naar bed. Ik slaap nu altijd al tussen 20.00 uur en 21.00 uur. Terwijl ik hiervoor niet voor 23.00 uur sliep."

Balen

"Meestal baal ik echt dat ik long covid heb. Dat ik me niet lekker in mijn vel voel en heel snel uitgeput ben, is al één ding, maar dat ik nu niet veel meer in mijn vrije tijd kan doen, is extra vervelend. Maar het pluspuntje is dat ik vaker met de auto wordt gebracht!" 

Hoe gaan haar vrienden eigenlijk met het feit om dat ze long covid heeft? "Ze doen erg hun best om het te begrijpen, maar vinden het ook jammer dat we veel minder kunnen afspreken. Hopelijk kan dat snel weer!" Het verschilt per persoon hoe lang long covid duurt. "Ik heb er al zes maanden lang last van. Ik probeer beetje bij beetje steeds meer terug te gaan naar mijn oude leven en rituelen. Ik zal veel geduld moeten hebben. Soms ben ik bang dat het nog een aantal jaar zo blijft. Maar dan merk ik gelukkig ook dat er verbetering is. Daar focus ik op."

Lees ook
Gedrag scholieren dit jaar ongewoon: 'We zijn niet aan het werk te krijgen'

Gepubliceerd op 22 juni 2022

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.