Journalistiek studeren, of toch maar niet?

Journalistiek studeren, of toch maar niet?

De opleiding hbo Journalistiek is een beetje een vreemde. De collegebanken zitten overvol, terwijl de kans op werk vanwege bezuinigingen juist hartstikke klein is.

Waarom zou je dan toch voor deze studie moet kiezen? Of: waarom nog meer niet?

Ik sprak twee ervaringsdeskundigen: één enthousiasteling, één gestopte. 

In de stopperblijver-rubriek vertellen twee studenten over hun megapopulaire studie. De één is enthousiast, de ander juist weggelopen uit de collegebanken.

De enthousiasteling: "Ik wilde altijd al journalistiek gaan doen"

Jaap is tweedejaars student journalistiek op het Windesheim in Zwolle. "Ik heb eerst een tijdje in het leger gezeten, vervolgens een jaartje gewerkt en pas daarna ben ik begonnen aan de opleiding Journalistiek. Ik heb altijd al Journalistiek willen doen, maar direct na de havo had ik de motivatie er nog niet echt voor. Die motivatie heb ik nu wel."

Wat is er eigenlijk zo leuk aan journalistiek? "Eerst krijg je veel algemene lessen," vertelt Jaap. "Sommige dingen daarvan liggen je, andere dingen niet. Daardoor leer je wel waarvoor je interesse hebt en krijg je een grote algemene kennis. Nadat die basis is gelegd, mag je veel meer dingen zelf kiezen. Op dit moment doen we veel aan verslaggeving: je gaat dan op pad en komt echt overal. Het is echt heel divers en je leert er heel veel van. Dat is toch wel bijzonder. Een 9-tot-5-baan is het in ieder geval zeker niet."

Later wil Jaap, zoals heel veel jongens, de sportjournalistiek in. "Ik volg nu al een masterclass waarvoor ik geselecteerd ben en dat sluit goed aan bij mijn opleiding. Je moet er wel echt iets voor doen, want door de praktijk leer je toch de meeste dingen. Daarom sturen je docenten je ook heel vaak op pad. Dat hoort onder andere bij de module verslaggeving. Je wordt eigenlijk meteen klaargestoomd voor een echte journalistieke baan."

De stopper: "Ik had het gevoel dat ik 24/7 met de studie bezig moest zijn!"
 

Mooie dromen hoor, maar elk jaar vallen er, meestal in de eerste maanden, toch een hoop studenten af. Vaak meer dan een kwart! Marianne is een van die 'stoppers'. Zij begon als eerstejaars student op het CHE in Ede, maar haakte al na een paar maanden af.

"Journalistiek leek me altijd heel leuk," vertelt Marianne. "Ik hield wel van kranten en de media. Bovendien zou je je bezighouden met veel verschillende dingen en dat trok me wel aan."

Waar ging het dan mis? "In het eerste blok moesten we kranten maken," legt ze uit. "We kregen heel veel deadlines en hadden het heel erg druk. Eigenlijk was ik constant bezig met school. Ik had echt het idee dat ik 24 uur per dag met school bezig moest zijn. Iedereen was actief op Twitter, Facebook en andere social media. Ik voelde me bijna verplicht om elke dag op Nu.nl te kijken.

Door die drukte nam haar interesse voor de opleiding af. "Daar komt ook nog bij dat de toekomst heel onzeker is," zegt Marianne. "Een baan vinden in de journalistiek is heel moeilijk. En in je eentje aan de slag gaan als freelance journalist leek me ook niets." Dus stopte ze uiteindelijk met de opleiding.

"Het was te druk en te veel," vat Marianne samen. "Nu doe ik verpleegkunde, iets totaal anders. Ik heb eerst een halfjaartje gewerkt en gerelaxt. Een beetje bijkomen van de opleiding Journalistiek, dat was wel nodig."

Hbo Journalistiek kun je studeren in Utrecht, Tilburg, Zwolle en Ede. Een universitaire bachelor bestaat er niet van, maar wel een master in Groningen: klik. In Ede en Zwolle kunnen vwo'ers wel op verhoogd tempo de opleiding volgen.

Gepubliceerd op 11 maart 2016
ADVERTENTIE
Zoek jij informatie voor je (profiel)werkstuk over het klimaat?

Op EnergieGenie.nl vind je allerlei artikelen die je kunnen helpen bij het maken van je werkstuk over klimaatverandering, duurzame energie en de energietransitie. Daarnaast vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat.

Check EnergieGenie.nl

REACTIES

S.

S.

Heel veel mensen gaan journalistiek studeren omdat ze de media wel interessant vinden. En dan nog een hoop doen het omdat ze zichzelf graag op tv willen zien met een microfoon in hun hand. Beide niet echt de juiste motivatie voor de studie journalistiek.

10 jaar geleden

R.

R.

Zwolleeeeeeee

10 jaar geleden

I.

I.

Alleen als je echt de wereld van nieuwtjes wilt voorzien en er echt je beroep van wil maken om 24/7 bezig te zijn met de nieuwste nieuwtjes, dan is journalistiek iets voor jou!
Anders niet!!!

Journalistiek is meer dan presenteren.
Je moet onderzoek doen, samenvatten, up-to-date blijven, je bent er gewoon continu mee bezig.
Journalistiek is leuk, maar je bent er gewoon veel tijd aan kwijt.

Daarnaast is het ook zo iedereen graag de eerste wil zijn met een bepaald nieuwtje, daarom worden er ook extreme deadlines gesteld.

Het is stressvol en je houdt geen vrije tijd meer over, welkom bij de journalistiek!!!

10 jaar geleden

J.

J.

Ik denk er zelf ook over na. Dus??

10 jaar geleden

D.

D.

ik heb ook een jaar op de fhj in tilburg gezeten. lachwekkend niveau. je loopt overal fluitend doorheen met je een beetje common sense. je wordt nauwelijks geprikkeld. bovendien ken ik veel mede-leerlingen die met plagiaat (verzinnen, kopiƫren) de hoogste cijfers haalden..

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.