Jongeren voelden zich veilig in het alternatieve uitgaansleven tijdens corona

Jongeren voelden zich veilig in het alternatieve uitgaansleven tijdens corona

Door Wieke

De afgelopen 12 maanden was er bar weinig te beleven in kroegen, cafés en clubs. Toch kroop het feest- en ravebloed waar het niet gaan kon. In opdracht van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) en het Ministerie van Justitie en Veiligheid deden wij onderzoek naar de veiligheidsbeleving van jongeren in het alternatieve uitgaansleven: meer dan de helft van de respondenten (56,7%) voelt zich ook daar veilig.

Onder het alternatieve uitgaansleven vallen bijvoorbeeld huisfeesten, feesten in een zuipkeet of schuur, (illegale) raves in parken, loodsen of weilanden of feestjes in afgehuurde ruimtes. De kans is groot dat jij ook bent losgegaan op één of meer van dit soort feestjes. Het CCV en het ministerie waren echter benieuwd hoe het op dit soort gelegenheden gesteld is met de veiligheid en het gevoel van veiligheid. Dat vroegen we in opdracht van hen aan bijna 600 jongeren. 

Met dat gevoel van veiligheid zit het over het algemeen goed. Meer dan de helft van de respondenten (56,7%) voelt zich even (on)veilig in het alternatieve uitgaansleven, als in het reguliere uitgaansleven. Bijna een derde voelt zich zelfs veiliger (29,0%). Die groep geeft daarvoor vooral als reden dat je in het alternatieve uitgaansleven vaker met mensen bent die je kent. Een kleine groep voelt zich juist onveiliger (9,6%) en zo'n 5% heeft geen vergelijkingsmateriaal, omdat zij eerder nog niet uitgingen.

Meer drugs

Uit het onderzoek blijkt ook dat het er in het alternatieve uitgaansleven wat betreft drugs wat heftiger aan toe gaat. Volgens de respondenten komen ‘drugsgebruik’ (59,3%) en ‘handel in drugs’ (66,1%) in het alternatieve uitgaansleven meer voor. Daar staat tegenover dat 'kleine opstootjes' juist veel minder voorkomen, volgens 48,% procent van de respondenten.

Blijvertje?

Toen het onderzoek werd uitgevoerd eind 2021, zal alles nog potdicht. Nu zijn gelukkig bijna alle maatregelen opgeheven en kun je weer naar het reguliere uitgaansleven. Maar gaat dat ook gebeuren? Ongeveer de helft van de respondenten (50,4%) denkt van wel: zij verwachten voornamelijk terug te keren naar het reguliere uitgaansleven met cafés, kroegen, clubs en evenementen. Een bijna even grote groep (42,8%) denkt het beiden te blijven doen: zowel het alternatieve uitgaansleven blijven bezoeken, als het reguliere uitgaansleven. 6,8% verwacht het bij het alternatieve uitgaansleven te houden.

Er is bovendien een verschil tussen jongeren uit kleine steden of dorpen en jongeren uit een grote stad. Van de jongeren uit kleine steden en dorpen verwacht 53,3% van de  respondenten voornamelijk weer aan het reguliere uitgaansleven deel te nemen, tegenover 45,5% van de jongeren in grote steden. In grote steden verwacht men vaker het ‘beiden’ te gaan doen.

Nieuwe mensen

De jongeren die het liefst weer op de reguliere manier willen uitgaan, geven als reden dat je met meer mensen bent en nieuwe mensen ontmoet. Na al die feestjes met je huisgenoten of vrienden is het ook wel eens leuk om weer wat nieuwe indrukken op te doen. Verder vinden ze ook dat alles in het reguliere uitgaansleven beter geregeld is, makkelijker en dat het niet voor overlast zorgt. Respondenten die beide manieren van uitgaan blijven doen, geven daarvoor als reden dat zij het allebei leuk vinden en juist de afwisseling waarderen.

Luister ook
Kan jij niet wachten om weer uit te gaan? Luister alvast deze nostalgische podcastaflevering van Studententijd over uitgaansverhalen. 

Gepubliceerd op 28 februari 2022
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie