Jongeren pro drugsles

Jongeren pro drugsles

8 op de 10 jongeren vindt verplichte drugs- en alcoholles op school een goed idee.

Dat blijkt uit een onderzoek van Scholieren.com en het 1V Jongerenpanel van het programma EenVandaag.

Maarre...denken ze dan ook dat dat gaat helpen? Daarover zijn de 1650 ondervraagden wat minder enthousiast.

Niet bij alcohol

Meer dan de helft (55%) van de ondervraagden denkt namelijk dat alcoholvoorlichting weinig uit zal maken: dat hun medescholieren door zo'n voorlichting echt niet minder biertjes, Bacardi's en rum gaan zuipen. Of zijzelf niet natuurlijk.

Wel bij drugs

Drugsvoorlichting is een ander verhaal. Bijna de helft denkt dat jongeren door zo'n drugsles minder zullen gaan spuiten en slikken. 38% denkt van niet, 14% twijfelt daarover.

Laatst sprak Scholieren.com hier nog wetenschapper Reinout Wiers over. Hij beweerde zelfs dat drugsvoorlichting juist een averechts effect heeft. Hij merkte dat scholieren zonder drugsvoorlichting minder snel aan de wietjes en de hasjies gaan, dan scholieren die wel zo'n les achter de rug hebben.

Ook van pa en ma

Terug naar ons eigen onderzoek: dat de ondervraagden zo'n verplichting goed vinden, betekent niet dat ze zelf nog nooit zo'n voorlichting hebben gehad. Meer dan de helft heeft zelf al één of meer speciale drugs- en alcohollessen gehad op school, bij een derde is het onderwerp tijdens een gewone les wel eens ter sprake gekomen.

Drugsvoorlichting blijkt trouwens vooral iets voor op school te zijn. Informatie over alcohol krijg je meestal thuis al, van je ouders.

Slechte ervaring

De meeste jongeren hebben dus redelijk wat voorlichting achter de rug, maar dat voorkomt lang niet altijd dat ze 't op een zuipen en/of blowen te zetten. Ruim een kwart van alle ondervraagden heeft bijvoorbeeld wel eens een jointje gerookt of andere sofdrugs gebruikt.

En, best wel shocking: 1 op de 3 van die gebruikers heeft daar 'n slechte ervaring mee gehad. En die ervaring werkte waarschijnlijk veel beter dan welke voorlichtingsfilm bij biologie of gastles bij maatschappijleer dan ook...

Dure voorlichting

Enne, waarom eigenlijk dit onderzoek? De minister van Volksgezondheid, Edith Schippers, wil 6 miljoen euro uittrekken om jou van al het stoute spul af te laten blijven. De PVDA stelde toen voor om drugs- en alcoholvoorlichting op school verplicht te maken en de Tweede Kamer gaat daar binnenkort over stemmen. Stay tuned!

Onze blogger Rutger II is trouwens tegen álle vormen van voorlichting op school. "Voorlichting tegen vuurwerk, onveilige seks, comazuipen, geldverspilling... Dat werkt toch nooit . Weten voorlichters niet dat de enige leerlingen die naar hen luisteren, überhaupt zelfs nooit een rotje aan durven te steken?"

Foto: Flickr

Gepubliceerd op 6 maart 2012
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

H.

H.

ik hou van dingen in me broek stoppen. (stoned) joehoeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee ik hou van wiet hasj paddo's enz. lol lol lol lol lol

10 jaar geleden

R.

R.

Heee hansie hansie doe effe normaal joh
groetjes vd gijp

10 jaar geleden