Vriendinnenkoppels gezocht!

Ben jij 13, 14 of 15 en kan je uren kletsen met je beste vriendin? Doe dan samen mee aan dit vriendschapsonderzoek van de Hogeschool Rotterdam.

Jongeren gaan door met drinken

Jongeren gaan door met drinken

Door Joca

Vorig jaar belandden ruim 700 jongeren in het ziekenhuis door een alcoholvergiftiging. Dat zijn er iets meer dan in 2012. Of de alcoholwet, die op 1 januari is ingevoerd, invloed heeft op het aantal alcoholvergiftigingen bij de jeugd is nog onbekend.

Kinderartsen laten dinsdag aan de NOS weten nog geen verandering te zien. Volgens hen gaan jongeren en hun ouders sinds de nieuwe wetgeving niet anders om met alcohol.

Kinderarts Nico van der Lely luidt de noodklok. Hij verwacht dat de recente verhoging van de drinkleeftijd naar 18 jaar, niet direct zorgt voor minder comazuipers. De bezorgde arts pleit daarom voor een verandering van de sociale norm: drinken onder de 18 moet not done zijn.

18-minner

Wim van Dalen van het Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) waarschuwt dat de vandaag gepresenteerde cijfers geen volledig beeld geven. "Om een goed idee te krijgen van het drinkgedrag van jongeren moet je naar meer kijken dan alleen het aantal alcoholvergiftigingen."

Over het effect van de nieuwe alcoholwet kan nu nog weinig gezegd worden, laat Van Dalen weten aan Scholieren.com. "De nieuwe cijfers over het drinkgedrag van jongeren komen pas later dit jaar, helaas. Dit zou veel sneller moeten." 

Volgens een peiling van EenVandaag en RTV Noord-Holland drinken jongeren nog als vanouds. Slechts tien procent is minder gaan drinken sinds de verhoging van de leeftijdsgrens op 1 januari.

Niet normaal

"De verhoging van de alcoholleeftijd lost niet alles opeens op", zegt Peter de Wolf van de Stichting Verantwoord Alcoholgebruik (STIVA), de vereniging van drankproducenten. "De meeste jongeren met een alcoholvergiftiging zijn namelijk onder de 16. Ze mochten dus al niet drinken", vertelt de woordvoerder. Wel is de organisatie het eens met dat de sociale norm anders moet. "Ouders, verkopers en jongeren moeten het niet normaal vinden om te drinken als 18-minner."

Controle

Het STAP is echter blij met de wet. Wel is de organisatie het eens dat de sociale norm anders moet. Van Dalen vindt dat verkopers zich nu al gewoon aan de wet moeten houden. "Wachten op een nieuwe sociale norm is geen excuus om slecht te controleren bij alcoholverkoop." STIVA-woordvoerder De Wolf stelt er tegenover dat de leeftijdscontrole bij supermarkten sterk is verbeterd.

Toch blijven jongeren, ondanks de alcoholleeftijd, zoeken naar manieren om te blijven drinken. Zo knutselen sommige scholieren neppe identiteitskaarten in elkaar om bier mee te kopen. Ook was er recent ophef over vakantievierende 16- en 17-jarigen die op Terschelling mogen drinken, ondanks het verbod.

Groepsdruk

De meningen verschillen of aanvullende maatregelen dit kunnen voorkomen. Zo heeft een prijsverhoging van alcohol volgens STIVA geen effect. "Jongeren krijgen de alcohol vaak van mensen die iets ouder zijn. Er is sprake van groepsdruk om veel te drinken. Dan maakt het niet veel uit of een fles drank vijf euro duurder is."

Het STAP is daarmee helemaal oneens. "Onderzoek laat zien dat juist de prijs een grote invloed heeft op het drinkgedrag." De reactie van het STIVA is volgens Van Dalen voorspelbaar: "Drankproducenten willen geen prijsverhoging, omdat ze bang zijn dat hun verkoop daalt."

Voor de rechter

Ondanks de zorgelijke cijfers is er hoop voor de toekomst. De betrokken organisaties verwachten dat het aantal comazuipers in de toekomst zal zakken. Kinderarts Van der Lely ziet al de eerste positieve veranderingen, zo meldt de NOS. "De afgelopen tijd heb ik al meerdere ouders gesproken die andere ouders voor de rechter slepen omdat hun kind daar zoveel mocht drinken. Dat gebeurde tot nu toe nooit." 

Gepubliceerd op 27 mei 2014
ADVERTENTIE
Studeer met een open blik

Een studie die filosofie, psychologie en sociologie combineert, en waarin je ook nog eens goed leert te reflecteren en gesprekken te voeren – klinkt dat als jouw droomstudie? Dan is de bachelor Humanistiek misschien iets voor jou.
Kom kennismaken op de Open Dag van 16 november.

Meld je aan voor de Open Dag

REACTIES

S.

S.

bijna iedereen vind deze wet onzin, mensen van 16/17 hebben allemaal wel even een oudere vriendin/vriend die even voor hun drank of sigaretten wil halen, het is gewoon onzin die regel en helpt zeker niet, het is nu juist nog stoerder om te roken/drinken omdat je niet oud genoeg bent, 15-jarigen kunnen zelfs eraan komen en ik snap niet waarom al die ophef nodig is, laat iedereen gewoon doen wat hij/zij wil. de overheid is niet verantwoordelijke. Liefs.

10 jaar geleden

E.

E.

ik drink niet graag alcol ik ben er een beetje bang voor ik drink liefer een lekkere fristie

10 jaar geleden

M.

M.

je bedriegt me je vond mijn warme melk toch zo lekker het is uit

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.