"Jongens en meisjes gedeeltelijk apart les"
"Jongens en meisjes zouden in sommige vakken apart les moeten krijgen," vindt Wim Kuipers van de Besturenraad, een vereniging van 2200 christelijke basis- en middelbare scholen.
Raar idee? Het Ministerie van Onderwijs laat weten dat "een keer een experiment best voorstelbaar is".
Waarom zo'n scheiding? Omdat de heren een compleet andere leerwijze hebben dan het vrouwvolk. Jongens hebben vaak een docent nodig die klassikaal dingen behandelt, en gaan zonder competitie of uitdaging niet graag aan het werk. Meiden willen (en kunnen beter) zelfstandig werken en juist in teamverband aan de slag.
Meisjes taal, jongens wiskunde
Ook niet onbelangrijk; door een verschil in hersenontwikkeling zijn meiden in sommige vakken nou eenmaal beter dan jongens. En omgekeerd.
Wim Kuipers legt uit: "Meisjes zijn meestal beter in taal, jongens in wiskunde. In een gemixte klas kan dat heel erg ontmoedigend werken," vertelt hij. "Zulke vakken zouden dus beter apart gegeven kunnen worden."
Nog geen experiment gepland
Voordat je nu meteen afscheid gaat nemen van de helft van je klasgenoten: zo'n vaart zal het niet snel lopen. Een woordvoerder van het Ministerie van Onderwijs heeft in De Pers laten weten dat een experiment hiervoor best mogelijk is, maar dat betekent dus niet dat er al zoiets gepland staat.
Wel laat minister van Bijsterveldt momenteel onderzoek doen naar de onderwijsachterstand van jongens, en wat daar dan tegen te doen is.
Niet op alle scholen
Mocht er wél zo'n experiment komen en dat een succes blijken, dan zal gescheiden onderwijs überhaupt nooit op álle scholen ingevoerd kunnen worden. Alleen bijzondere scholen zouden dat mogen, want in het openbaar onderwijs zou er dan 'geen gelijke behandeling zijn'. Discriminatie dus.
Vooralsnog toekomstmuziek dus. Maar... een klas met alleen maar jongens of juist meiden; zie jij dat zitten?
Update: Het LAKS ziet zulke aparte lessen helemaal niet zitten, laat de scholierenvakbond maandagmiddag weten. Bestuurslid Tobias Grond legt uit: "Er is al genoeg variatie: zes niveaus, en bijvoorbeeld in de bovenbouw vier soorten wiskunde. Bovendien zijn er momenteel al genoeg veranderingen in het onderwijs gaande, zorg eerst maar dat die succesvol zijn."
Beter Onderwijs Nederland (een organisatie die, inderdaad, beter onderwijs wil in Nederland) vindt het wél een goed idee, maar twijfelt of 't wel praktisch haalbaar is, en of iedereen het wil. De VO-raad, de club van alle Nederlandse middelbare scholen, wil eerst Van Bijsterveldts onderzoeksresultaten afwachten.
Foto: flickr.
Update 2: de meeste scholieren vinden het in ieder geval geen goed idee. Uit onze eigen poll blijkt dat 54% het een slecht idee vindt, terwijl 23% vóór is als het tot betere resultaten leidt. 10% vindt het een fantastisch plan en 14% maakt het geen moer uit bij wie ze in de klas zitten.
Uit een grondiger peiling van onze samenwerkingspartner Topx, het jongerenopiniepanel van EenVandaag, blijkt dat zelfs 83% van de jongeren tegen is. De meesten geloven bovendien niet dat de scheiding leidt tot hogere cijfers voor jongens.
1 seconde geleden
M.
M.
Is het niet minister Van Bijsterveldt??? Zo lijkt het net alsof het een vrouw is die de voornaam "Minister" en de achternaam "van Bijsterveldt" heeft.
13 jaar geleden
AntwoordenK.
K.
Jazeker.
13 jaar geleden
W.
W.
Heeft minister Van Bijsterveldt tijd over om over zulke lariekoek te oordelen? Ik sluit mij volledig aan bij het LAKS.
13 jaar geleden
AntwoordenN.
N.
Wim Kuipers legt uit: "Meisjes zijn meestal beter in taal, jongens in wiskunde. In een gemixte klas kan dat heel erg ontmoedigend werken," vertelt hij. "Zulke vakken zouden dus beter apart gegeven kunnen worden."
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Wat een onzin, ik ken genoeg meisjes die beter zijn in wiskunde, en jongens die beter zijn in taal. Zulke lessen apart geven, dát is pas ontmoedigend.
13 jaar geleden
AntwoordenD.
D.
ik presteer minder goed bij wiskunde als ik naast andere meiden zit, dan let ik namelijk echt niet op... dat gaat een stuk beter als ik naast een jongen zit.. dus geen gescheiden lessen voor mij (hoop ik!!)
13 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
maar ja, die jongens zijn dan misschien alleen nog maar met jou bezig, in plaats van met die aantrekkelijke wiskundeformule.
13 jaar geleden
J.
J.
*uhum*Over een kam scheren*uhum*
13 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
Dit slaat helemaal nergens op! De maatschappij moet eens proberen van deze stereotypie af te komen! "Meisjes zijn meestal beter in taal, jongens in wiskunde." - dit is een fabel. Het is wetenschappelijk bewezen (neurologisch iig) dat meisjes en jongens meer overeenkomsten hebben dan verschillen. Het probleem is dat men de nadruk legt op verschil - want verschil dat zegt wat in onderzoek resultaten - dit doet stereotypie voortduren. Dit slaat helemaal nergens op dus. En trouwens, vooral in het onderwijs moet men zich richten op individuele prestaties - niet uitgaan van statistieke differentiaties.
13 jaar geleden
Antwoorden