Jonge vs. oude leraren

Jonge vs. oude leraren

Middelbare scholen hebben de 65 miljoen euro die ze extra kregen in 2013 gebruikt voor het behouden en aannemen van nieuwe, jonge leraren. Dat meldt de Nationale Onderwijsgids. Ik vraag mij meteen af: waarom precies jonge leraren? Zouden jongere leraren beter zijn dan hun oudere collega's? Tijd voor een vragenrondje.

Jongere leraar leeft beter in

Aardrijkskundedocent Maarten Vaessen valt in de categorie 'jonge docent'. Hij ziet in zijn klas dat leerlingen de jongere docenten vaak meer waarderen dan de iets oudere docenten: "In gesprekken met mijn leerlingen hoor ik wel dat jongere docenten volgens hen meer begrip hebben voor ze, en dat de benadering beter is."

"Misschien kunnen jongere leraren zich makkelijker verplaatsen in leerlingen waardoor de kloof minder groot is." Maarten zegt er wel bij dat dit niet altijd het geval is: "Soms kan een oudere leraar zich beter inleven in de leerling dan een jongere docent."

Oudere docenten minder technisch

Scholier Femke van de Griendt uit 4 gymnasium zegt dat het haar weinig kan schelen. Zolang ze goed lesgeven, maakt het mij niet veel uit." Femke merkt wel op dat oudere docenten minder technisch zijn: "Ze weten bijvoorbeeld minder goed hoe de beamer werkt en dat is soms niet handig."

Orhun Akdeniz, uit 6 vwo, vindt dat ook: "Oudere leraren kunnen minder goed omgaan met het digibord en nieuwe digitale lesmethodes."

Femke en Orhun merken beiden dat jongere leraren anders omgaan met hun leerlingen. Femke: "Oudere docenten zijn niet per se strenger maar jongere docenten gaan iets vriendschappelijker om met hun leerlingen." Orhun: "De omgang is meer casual: jongere leraren doen minder moeilijk als je je huiswerk vergeten bent."

Jongere en oudere leraren beide nodig

Toch vindt Orhun dat een school ook oudere leraren nodig heeft: "Zij zijn wijzer dan jongere docenten en hebben meer ervaring: er ontstaat anders een ervaringskloof."

Femke is het hiermee eens: "Bij een te jonge docent wordt het te vriendschappelijk of wordt hij/zij meer leerling dan leraar."

De moraal van het verhaal: hoewel jonge leraren vaak relaxter zijn, wordt de oudere generatie docenten ook nog gewaardeerd. Ervaring is immers ook niet onbelangrijk. Zelf vind ik dat oudere docenten je kunnen helpen met hun grote kennis over hun vak, terwijl jongere docenten de beste leerfilmpjes kennen. Beide soorten docenten zijn nodig voor een school. 

Gepubliceerd op 9 september 2015
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

V.

V.

Cool

6 jaar geleden