Jongeren met messen

Er komen veel berichten in het nieuws over jongeren die betrokken zijn bij steekincidenten. Wat merken jullie van het messenbezit onder jongeren? Vul onze (anonieme) vragenlijst in! Duurt maar 2 minuten.

Is masturberen normaal?

Door Sense

De meeste mensen doen het wel eens: masturberen. De één misschien wat vaker dan de ander. Of je nu alleen bent, of een fijne relatie hebt, dat maakt eigenlijk niks uit. In dit blog legt Sense alles over masturbatie. Hoef je je niet meer schuldig te voelen.

Nieuw op Scholieren.com: de Sense seksreeks. Met uitgebreide antwoorden van experts op de meestgestelde seksvragen. Heb jij ook een vraag? Stel hem hieronder, of whatsapp naar +31 6 12 464 251​, als je anoniem wil blijven.

Soms ben je een tijdje veel bezig met masturberen. Dat is vaak zo als je net ontdekt hebt hoe het bij jou werkt. In de puberteit is vaker op één dag aftrekken of vingeren dan ook helemaal niet gek. Maar het kan ook gebeuren dat je er een tijdje geen zin in hebt.

(On)gezond

Jongens beginnen er meestal eerder mee dan meisjes. Tussen de 12 en 14 jaar heeft meer dan de helft van alle jongens ervaring met aftrekken, terwijl bij meisjes ongeveer 18% wel eens masturbeert. Maar een paar jaar later maken de meisjes een inhaalslag. Dan weet ook de meerderheid van de meisjes hoe ze bijvoorbeeld via vingeren een orgasme kunnen bereiken.

Masturberen is ook niet ongezond. Soms zijn jongens bang dat door vaak aftrekken het sperma opraakt. Maar je lichaam maakt steeds weer opnieuw zaadcellen aan. Dus dat is geen probleem. Als je je een paar dagen achter elkaar vaker aftrekt, kan je penis wel wat schraal gaan aanvoelen. Dan kun je het beste een keertje overslaan.

En hetzelfde geldt natuurlijk voor meisjes. Is je vulva pijnlijk door het masturberen? Geef het dan even wat rust, zodat het slijmvlies kan herstellen. Dat is meestal voldoende.

Schuldgevoel

Sommige mensen voelen zich schuldig na het masturberen. Maar dat hoeft niet. Het is zelfs goed om het bij jezelf uit te proberen. Op die manier leer je goed hoe je eigen lijf werkt, wat je spannend vindt en wat jouw fijne plekjes zijn. Met jezelf vrijen is dus niet alleen fijn en lekker om te doen, het is ook nog eens een goede voorbereiding voor als je later seks gaat hebben met je partner.

Misschien heb je het gevoel dat je té veel met masturberen bezig bent, of ben je bang dat je eraan verslaafd bent. Maak je geen zorgen. Zolang je dagelijkse dingen gewoon doorgaan, is er niets aan de hand.

Wanneer kan het wel een probleem worden? Als je heel veel masturbeert, uren naar porno kijkt en niet meer toekomt aan de andere belangrijke dingen in je leven, zoals school, vrienden, sport, verliefdheid, werk, etc. Je probeert je beter te voelen door de seks, maar nadat je bent klaargekomen voel je je eigenlijk alleen maar rotter.

Hulp

Voel je niet schuldig. Er is echt niks mis met masturberen. Maar als je je er naar en vervelend over voelt, is het goed om hulp te zoeken. Ga naar je huisarts of zoek eens contact met Sense, bijvoorbeeld via onze chatspreekuren

Wil je meer lezen over vrijen met jezelf? Op onze website vind je een korte uitleg hoe het werkt voor meisjes en jongens en ook nog een paar tips.

Gepubliceerd op 28 april 2016
ADVERTENTIE

Als ik moet kiezen, dan ga ik het liefst:

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Enit

Enit

Ja

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast