Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Is de examenreis echt zo berucht?

Is de examenreis echt zo berucht?

Door Anne

​De examenreis: beroemd en berucht. Na mijn laatste toets vertrok ik met 10 vriendinnen naar de Portugese badplaats Albufeira. Toen ik mijn ouders vertelde ook culturele dingen te willen gaan doen daar, werd ik keihard uitgelachen. Na de Oh Oh Cherso-hype lijkt elke strandvakantie een slecht imago te hebben. Maar is dat terecht?

Laten we op onderzoek uitgaan door ons examenhuis. Ik leid jullie de villa door, op zoek naar sporen die mogelijke vooroordelen kunnen versterken of ontkrachten.

We beginnen onze tocht buiten. Voor mij staat een witte villa, zoals je die wel meer hebt in Zuid-Europese landen. Aan de buitenkant nog geen verdachte sporen van chaos of overmatig feesten. Tijd dus om verder te zoeken. We lopen door het hek, wandelen over de marmeren witte trappen naar achter, naar de tuin. Wat vinden we daar?

Een helderblauw zwembad wordt toegeschenen door de zon. Eromheen staan strandstoelen, die er best comfortabel uitzien. Een idyllisch plaatje. Zullen we even gaan liggen? Net als we een duik willen nemen, worden we afgeleid door de lege flessen die naast het huis staan.

Hmm, daar zat geen appelsap in. Een lege fles wijn: typerend voor een examenreis?  Zouden de vooroordelen dan toch waar zijn? Na geen verdachte sporen meer te hebben gevonden, vervolgen we ons onderzoek binnen.

Verdachte fruitschaal

We komen binnen in de keuken. Voordat we de inhoud van het aanrecht kunnen inspecteren, valt ons oog op de fruitschaal. Wat ligt daarin?

Huh, goed verstopt achter de sinaasappels ligt zowaar een boek! Een boek van Willem Frederik Hermans, een van de Grote Drie schrijvers van de Nederlandse literatuur, zomaar in een badplaats in Portugal. Best opvallend, je zou verwachten dat boeken na het examen een verboden item in de koffer zijn. Maar nee hoor, in ons huis was er gewoon ruimte voor een goed boek.

Vieze keuken, gezond eten

Maar dan. De keuken. Is die altijd netjes onderhouden, inclusief glanzend aanrecht en afgewaste vaat?

Dat valt tegen. De pan mag wel eens schoongemaakt worden en er ligt een hoop rommel op het aanrecht. Toch - eerlijk is eerlijk - heb ik wel eens viezere keukens gezien.

Ook de andere kamers vallen mee. Soms schoon, maar nooit glanzend schoon. Soms rommelig, maar je hoeft niet door de troep te zwemmen om bij de gewenste locatie te komen. Oftewel: het is gewoon een huis van jongeren die gezellig op vakantie zijn.

Als we de sporen van ons onderzoek mogen geloven is ons huis geschikt voor de typische examenreis: flessen wijn, vieze keuken. Toch is er ook ruimte voor gezond eten en een boekje. Conclusie: die examenreis, die is niet zo erg als iedereen denkt. Pappie en mammie kunnen je dus met een gerust hart naar Cherso sturen.

Ons examennieuws teruglezen? Dat kan op Scholieren.com/eindexamens2014!

Gepubliceerd op 7 juni 2014
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.