Interview met rapper, punk-icoon, schrijver én labelbaas Abel

Interview met rapper, punk-icoon, schrijver én labelbaas Abel

Door Tom

Met titels als 'Leg de Zuidas in de as', 'Defund de staat' en 'Twee kamers en niet 1 goed idee greep' wist de nieuwe punkband Hang Youth mijn aandacht te grijpen en niet meer los te laten. Ik werd nieuwsgierig naar de man achter al deze 'protestliederen'.

Ik belde met Abel van Gijlswijk (32). Naast zanger van Hang Youth is hij (mede-)labeleigenaar van Burning Fik en schrijver van de roman Paarden voor iedereen. In zijn songteksten geeft zijn ongezouten mening over álles.

Hey Abel, hoe is die?

Verbazingwekkend goed man, gezien de omstandigheden

Waar heb je je mee beziggehouden de afgelopen weken?

Eurosonic Noorderslag gespeeld, was erg lit. Burning Fik draait ook nog steeds door, meer muziek wordt gemaakt.

Vet. Tegenwoordig ben je naast het artiestenleven ook schrijver, acteur én ondernemer, mis ik nog iets?

Ja ehh, je vergeet punk-icoon en stijl-goeroe.

Was dit ook hoe jij vroeger je toekomst voor je zag?

Nee, ja, stiekem wel. Ik hoopte het altijd, maar ik had geen concrete plannen.

Je profileert je nogal rebels naar de buitenwereld toe, toevallig hing je twee uur geleden nog een poster op bij Paradiso met de tekst 'Hang Youth eist onmiddelijke verbetering van alles. Jullie hebben 24 uur.' Wat moet er volgens jou concreet veranderen?

ALLES TOM, ALLES WAT NIET OPTIMAAL IS.

Aan wat voor consequenties moet ik denken?

Als er niks verandert, gaan we met z'n allen ten onder aan klimaatellende, sociale ongelijkheid, breken er rassenoorlogen uit...we moeten iets doen.

Wat deed je toen je mijn leeftijd was? Was je toen ook al zo rebels?

Samen met vrienden luisterde ik veel harde gitaarmuziek. High-school punk, zoals Offsprings. School vond ik supersaai en stom. Ik vond het alleen leuk om met andere kids te hangen, te kutten. Rond die tijd werd ook mijn vriendengroep diverser, dus gingen we naar hiphop luisteren enzo. En ja veel rellen, we waren ook eigenlijk altijd aan het rellen op school.

Vond je docenten kut, was je daar tegen aan het rellen? 

Ja, nee...ik denk dat we op dat moment gewoon in het algemeen aan het rellen waren. Later ontdekte ik pas waartegen ik dan precies in opstand kwam. Dat waren niet docenten, maar gewoon het systeem. Hoe het systeem in elkaar zat, ja, dat was gewoon niet mijn vibe. Dat systeem probeert je dan dingen te leren, volgens vaste roosters en dan die toetsen om te checken of je het allemaal wel snapt. Het voelde gewoon een beetje alsof ik werd klaargestoomd als consument, als pion in de kapitalistische samenleving. Creativiteit werd niet belangrijk gevonden, terwijl ik dat juist altijd wel heb gevonden. Ja, dat is het denk ik man.

Wat vond je toen van school?

Ik begon op het gymnasium, maar dat waren gewoon niet mijn mensen, ik vond het niet vet daar. Ze konden allemaal wel goed leren, maar ze waren niet slim, snap je? Ik wilde gewoon met mensen hangen die ook een beetje fun waren. Later kwam ik op de havo gelukkig ook in aanraking met die mensen. Dat vond ik dan wel vet aan school, nieuwe mensen leren kennen. Veel van die mensen die ik daar leerde kennen, zijn nog steeds mijn vrienden. 

Artiesten zoals Boef en Lil kleine hebben het in hun muziek onder andere over succes zonder dat ze school hebben afgemaakt. Vind jij dat deze artiesten goede voorbeelden zijn voor de jeugd? 

Zij hebben gewoon een interessant leven en dat trekt volgers. Hoewel ik het niet altijd eens ben met de boodschap die zij uitdragen in hun muziek, vind ik het beter dat iemand Boef als voorbeeld heeft dan Mark Rutte. Boef leeft namelijk wel zijn eigen werkelijkheid, dat vind ik gewoon sick. 

In hun muziek, maar ook zeker in de muziek die jij maakt, gaat het vaak over drugs. Wanneer begon je met experimenteren met drugs? 

Middelbare school man, bij het fietsenhok, haha. Stiekem blowen, één guy had dan jonko. Ik begon trouwens pas op mijn 25e met drinken, dat dan weer wel.

Denk je dat de jeugd verstandig om kan gaan met drugs?

Je moet sowieso pas veel later dan je middelbare school met drugs gaan experimenteren. Pas als je echt mentaal stabiel bent, voor je 25e is het geen goed idee. Don't do drugs, kids. 

Zou je bepaalde dingen die je rond je middelbare-schoolperiode hebt gedaan achteraf anders doen?

Moeilijke vraag, maar nee. Rond die leeftijd weet je nog niet wat je later wilt gaan doen. Ik vind ook dat de keuze voor een vervolgopleiding veel te vroeg komt. Ik ben bijvoorbeeld begonnen op het gymnasium, waar ik Grieks en Latijn kreeg. Toen vond ik daar geen reet aan. Maar de laatste tijd begin ik geïnteresseerd te raken in de Griekse mythologie, dus nu zou ik het wel willen leren. 

Wil je nog iets kwijt aan de jeugd?

Zorg dat je niet wordt meegesleurd in andermans kapitalistische denkbeeld. Geloof erin dat je zelf je realiteit kan inrichten en dat er geen regels zijn. Want ja, al die regels zijn ook maar door iemand bedacht. Je moet voor jezelf bedenken welke regels jij belangrijk vindt en hoe je de wereld ziet. Blijf je eigen wereldbeeld maken, laat je niet gek maken door geld en andere domme shit.  

Gepubliceerd op 3 februari 2021
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.