Jongeren met messen

Er komen veel berichten in het nieuws over jongeren die betrokken zijn bij steekincidenten. Wat merken jullie van het messenbezit onder jongeren? Vul onze (anonieme) vragenlijst in! Duurt maar 2 minuten.

Internationale Geen bh-dag: uit dat ding!

Door Mette

Het is vandaag internationale Geen bh-dag! Op deze dag, zoals de titel al doet vermoeden, dragen vrouwen geen bh. Dit klinkt misschien een beetje gek, dat vind ik zelf ook. Daarom vertel ik er in deze blog meer over!

Van deze feestelijke dag heb je misschien nog nooit gehoord, maar het zal je vast niet ontgaan zijn dat oktober Wereld Borstkanker maand is. Tijdens deze maand wordt er aandacht gevraagd voor borstkanker, een ziekte die een op de negen vrouwen treft. De bh-loze dag is dan ook een onderdeel van deze maand.

De dag bestaat al een tijdje; de eerste was in 2011. Waarom deze dag er precies is, is niet helemaal duidelijk. Maar er is wel een doel: aandacht vragen voor borstkanker en vrouwen eraan herinneren dat borstkankerscreening (onderzoek) en het af en toe zelf onderzoeken van je borsten belangrijk is.

Zelfvertrouwen

Het is dus een bijzondere dag met een serieuze achterliggende reden. Maar waarom dragen vrouwen überhaupt een bh? De meeste vrouwen dragen een bh voor ondersteuning en ze worden er zelfverzekerder door. Vrouwen vinden zichzelf dus vaak mooier met een bh. Ook dragen ze er meestal een om te voorkomen dat hun borsten gaan hangen op latere leeftijd. Wat veel vrouwen niet weten is dat het het dragen van een bh dit juist kan veroorzaken. Als je een bh draagt, maakt het natuurlijke borstweefsel zich namelijk niet sterk. 

Feminisme 

Het dragen van een bh wordt soms bijna als een vereiste gezien. Veel vrouwen over de hele wereld komen hiertegen in opstand. Al jaren protesteren groepen vrouwen tegen de fysieke beperkingen die het dragen van een bh met zich meebrengt. Deze protesten zorgden ervoor dat steeds meer vrouwen zich fijner gingen voelen zonder bh. Ze willen een bh dragen omdat ze het zelf willen en niet omdat het 'moet', vanwege bijvoorbeeld sociale normen. Want zeg zelf: waarom moeten wij vrouwen onze borsten en tepels bedekken terwijl mannen dit niet hoeven? Best een ongelijke behandeling.

Geen bh dragen: hot or not?

Het niet dragen van een bh is tegenwoordig dus een trend. Verschillende beroemdheden, zoals Kim Kardashian en actrice Jennifer Lawrence, zijn al zonder gespot. Zij lijken er totaal geen moeite mee te hebben hun bh in de kast te laten liggen. Voor de trouwe bh-dragers onder jullie roept dit wellicht allerlei vragen op: is het niet onhandig? Doet het geen pijn? Vaak vinden vrouwen het namelijk ongemakkelijk om geen bh te dragen en ze zijn bang dat het niet mooi zal staan. 

Wat gebeurt er nou met je borsten als je na een lange tijd geen bh meer draagt? Ten eerste versterkt het je borsten, doordat ze zelf tegen de zwaartekracht moeten vechten in plaats van dat een bh dat doet. Ook verbetert het de doorbloeding, want een bh is nogal afknellend. En eigenlijk denk ik dat de voornaamste reden om geen bh meer te dragen, gewoon is omdat het véél comfortabeler zit zonder.

Voor de meiden onder ons: durf jij het aan om mee te doen vandaag? 

Gepubliceerd op 13 oktober 2019
ADVERTENTIE

Als ik moet kiezen, dan ga ik het liefst:

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.