In het brein van een hoogbegaafde

In het brein van een hoogbegaafde

Dat hoogbegaafden moeiteloos hoge cijfers halen, snap ik. Dat ze urenlang op Google Books in plaats van Facebook zitten omdat ze dat interessanter vinden, ook nog wel.

Maar wat ik maar niet kan begrijpen: hoe werkt zo'n überslim brein nou precies?

Hoogbegaafde Tygo de Vries (10 jaar, schrijver en tweedeklasser) legt het me uit.

Herinneringen gekoppeld aan jaren

Allereerst: z'n privégeheugen. Mijn jeugdherinneringen dansen door elkaar heen als rode cijfers door de zwarte in Magister. Was ik drie, vier, vijf of zes toen ik voor het eerst een speculaasje uit de koektrommel griste? Geen idee!

Tygo heeft elke herinnering gekoppeld aan een levensjaar. Ja, dat is best eng. Maar nog enger is dat zijn eerste herinnering niet op driejarige leeftijd zijn leven binnenstapte, maar al aanbelde toen hij nog niet eens kon lopen. "Ik weet nog precies hoe we de gang binnenkwamen nadat ik in het ziekenhuis geboren was," vertelt hij. Als krijsend, kaal zwitsalhummeltje had hij dus al een bewustzijn om ‘u’ tegen te zeggen.

Alles moet altijd sneller

Superslim of niet, Tygo is niet bepaald een perfect, geduldig jongetje dat overal netjes op wacht. "Jij zet altijd veel te sloom koffie," krijgt zijn vader van 'm te horen. "Dat kan ik veel sneller." Alles blijkt altijd sneller te moeten bij Tygo. Dan is het jammer, hoogbegaafd of niet, dat je niet alles zelf kan doen.

"Maar niet álles hoeft snel," nuanceert zijn vader lachend. "Opstaan en op tijd op school komen, hoeft voor Tygo ineens níet gehaast."

Supersnel lezen

Lezen is ook zoiets wat in hoge snelheid moet gebeuren. Ik doe de test en duw Tygo het boek in z'n handen wat hij op zijn negende samen met zijn moeder schreef: Ik ben 9 en een brugsmurf.

En inderdaad: voor het lezen van één luttele bladzijde heeft hij even weinig tijd nodig als een stoplicht om van oranje naar rood te gaan. Dat heerlijke moment dat oom agent jou nog niet op de bon mag slingeren.

Alles valt 'm op

Ik lees dezelfde pagina (en voel me sloooohoooom) en merk dat de jonge auteur álles beschrijft. Geen detail ontgaat hem en dus krijgt de lezer alles mee. Tygo heeft oog voor detail en een pen die daarvan smult.

Maar als je zoveel ziet en onthoudt, dan moet je brein op een gegeven moment toch gewoon overlopen? Of je geheugen op z'n minst een grote puinzooi worden? Alles blijkt echter nog mooi geordend in Tygo's geheugen. Hij legt uit dat 't soms voelt als een soort computer waar je razendsnel bestanden uit kunt halen. "Apple of Microsoft?"

"Microsoft," vindt Tygo.

Chaotisch

Klinkt allemaal superstrak georganiseerd, maar toch heeft Tygo soms last van chaos. De Donald Duckpockets op zijn kamer staan weliswaar perfect op nummer geordend, maar plannen is iets wat je nooit aan hem moet vragen. Bovendien: als iets hem niet interesseert, leert hij het gewoon níet. Ergens is hij dus nog een normale jongen, gewoon zoals het hoort.

Ik mag dit gastje wel, zeker nu ik dat brein van 'm wat beter begrijp. Hij leest als een stoplicht, maar is wél gezellig chaotisch. Hij onthoudt alles, slaat het netjes op en houdt daarbij meer van de levende Bill Gates dan van de dode, tot stof vergane, in zijn kist creperende Steve Jobs. Mooi.

Gepubliceerd op 5 januari 2012
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

M.

M.

Ik heb ook een extreem goed geheugen ,maar ben zeker niet hoogbegaafd.

10 jaar geleden

U.

U.

Hoogbegaafd zijn betekent niet meteen dat je overal goed in bent (Verschil in verbaal- en performale hoogbegaafdheid).
dan is er ook nog het feit dat je het wel moet willen doen (school bijvoorbeeld) anders kun je je brein geneens goed gebruiken.

10 jaar geleden

U.

U.

en ja, ik ben ook hoogbegaafd.

10 jaar geleden

J.

J.

Autist

10 jaar geleden

W.

W.Pfff, totaal geen stereotype ofzo...

Ik kweenie hoor, of je zo jaloers op hem moet zijn.
Ik ben zelf ook hoogbegaafd en leuk is het niet.
Juist omdat je zo snel denkt. Een normaal denkend brein denkt altijd wel negatief en positief over een bepaald onderwerp of handeling. Maar als je nóg sneller denkt dan kan je al vrij snel veel meer negatieve dingen bedenken over jezelf dan positieve. Negatief is nou eenmaal altijd makkelijker... En tadaa; je bent depressief. Nou ja, zo is het met mij en een paar vrienden (ook hoogbegaafd) gegaan.

Toch een leuk artikel :D Heerlijk vrolijke foto's xD Genius

10 jaar geleden

I.

I.

@JAS: Dat kun je wel zeggen!

10 jaar geleden

J.

J.

behalve dat laatste stukje, daar ben ik het dan niet mee eens, maar verder strontjaloers

10 jaar geleden

J.

J.

egt een fet stuk
ben der trots op dat we freinde sijn...
kus..

10 jaar geleden

E.

E.

wie de Frodo ben jij??!

8 jaar geleden

H.

H.

Ik ben ook hoogbegaafd en ik wil zeggen dat het echt niet leuk is. Alles wordt van je verwacht en van klasgenoten mag je niks meer fout doen. Terwijl je toch ook wel minder goed in dingen kan zijn. Hoogbegaafd zijn is meer een andere manier van denken dan overal goed in zijn.

10 jaar geleden

G.

G.

Hij zit bij mij op school lol, Het Kaj Munk college (Hoofddorp). En hij woont in Nieuw-Vennep. Veel jongens uit de school noemen hem een kut kind. Maar als je hem leert kennen is hij eigelijk heel aardig en gezellig.

10 jaar geleden

E.

E.

Ik wou dat ik hoogbegaafd was voor mij idee ben ik gewoon dom... daarom zie ik hoogbegaafde ook niet als echte normale mensen ... sorry voor iedereen die hoogbegaafd is!

9 jaar geleden

A.

A.

Ik denk niet dat ik hoogbegaafd zou willen zijn. Hoe raar het ook klinkt, ik vind het wel lekker om wat uitdaging te hebben. Ik haal gewoon normale, goede cijfers op het atheneum, met een normale inzet. En eigenlijk.. vind ik dat wel prima.

Bovendien lijkt het me eigenlijk helemaal niet fijn om zo afgezonderd te zijn van je leeftijdsgenootjes. Je IQ kan dan wel hoog zijn, maar sociaal lijkt me ook heel belangrijk. En dat lijkt me dan toch een stuk moeilijker. En dan vind ik toch ook een hele hoop waard!

9 jaar geleden

T.

T.

@JAS Ik ben zeker geen autist. Ook zou ik graag weten wie @geheim en @jaro zijn...

9 jaar geleden

S.

S.

ik ben suzanne 10 jaar ik vind het leuk om hoogebegaafd te zijn
je bent hoogbegaafd en hoop voordelen
ik doe grieks latijn chinees en arabisch
en haal hoge cijfers

7 jaar geleden

C.

C.

ik ben 9 jaar oud ook hoogbegaafd
eerste klas gymnasium

7 jaar geleden