Ik wil toetsen zonder cijfers
Een toets of opdracht beoordelen met een cijfer is al zo'n beetje sinds de prehistorie overal ter wereld de norm. Een normale manier van werken op een normale school, maar voor mij voelt het ongewoon. Zo'n cijfer op een blaadje, ik heb het gevoel dat het niet werkt.
Want cijfers maken mij kriebelig en behoorlijk wiebelig bovendien. Die toets, waar ik hard voor heb geleerd, of dat werkstuk, vol urenlange concentratie, worden samengepropt en vervolgens driedubbelgevouwen tot één miezerig cijfertje. Al die uren. En waarom? Ik heb het gevoel dat wat ik heb gedaan minder waard wordt, omdat er alleen zo'n getalletje staat. Hoe goed of slecht het eigenlijk ook is.
Volgroene lijstjes
En bovendien is het wél dat cijfertje, waar mensen naar kijken als ze jou beoordelen. Denk eens aan Magister of een andere cijferwebsite. Ben je een groen kind? Prima, niets aan de hand, geen zorgen om, alles gaat vast perfect en vlekkeloos bij jou. Geen omkijken naar, zo'n leerling. Maar ben je een roodje? Oei, dan begint het gedoe. Dan moet je op gesprek, dan pas wordt er gevraagd hoe het met je gaat. Terwijl er natuurlijk ook iets aan de hand kan zijn met een volgroen lijstje.
Afschaffen
Dus ik ben voor een ander plan. Iets waar ik minder kriegel van word en daarbij ook nog eens iedereen blijer. Het zou zo tof zijn als leraren níet per se als eerste naar jouw cijferlijstje moeten kijken om iets zinnigs over je te zeggen, maar naar jou. Wat dacht je ervan om cijfers helemaal af te schaffen? Ik weet het, het is radicaal. Maar in plaats daarvan krijg je van de leraar feedback (op papier of mondeling) op je toets: wat snapte je wel, wat niet? Wat kon er beter? Net als in Finland.
Ik denk dat het werkt. Zo evalueer je ten eerste veel beter waar je de volgende keer op kan letten. Ik zie veel medeleerlingen hun toets verveeld weggooien als ze zien dat ze een voldoende hebben. Blijkbaar 'was het wel goed genoeg'. Maar misschien begrepen ze een specifiek deel van de stof niet, waardoor ze bepaalde fouten maakten en volgende keer misschien opnieuw maken. Als ze dat hadden geweten, was het zesje van de volgende toets misschien wel getransformeerd naar een zeven. Zonde toch als dat niet gebeurt?
Eindelijk overleggen
Ik hoor je denken: wie bepaalt dan of je overgaat of niet? Dat doen de leraren. Samen kunnen zij, denk ik, een goed beeld vormen van hoe je het doet - zeker als ze niet gemakzuchtig naar je cijferlijst kunnen kijken. In dit geval moeten ze namelijk overleggen over jou. Praten. Nadenken. Als je dan niet zo lekker in je vel zit, komen ze er veel sneller achter. En don't worry: als die ene docent jou niet mag, zijn er sowieso genoeg andere leraren die dat wel compenseren.
Het afschaffen van cijfers: ik weet het. Deze maatregel is radicaal en klinkt zelfs behoorlijk onwaarschijnlijk. Het hele onderwijs zou totaal anders moeten worden. Maar oh, wat zou dat fijn zijn. En vooral: een ontzettende verbetering voor de leerlingen.
1 seconde geleden
B.
B.
oke...
12 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
Wauw, ik had er nog nooit zo over nagedacht maar ik vind het best een goed idee!
12 jaar geleden
AntwoordenBram
Bram
Ik denk dat cijfers voor mij als een positieve drive werken juist... Maar voor sommigen geldt dit totaal niet.
12 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
Het Deense systeem zit een beetje tussen het Nederlandse en Finse in. Hier krijg je elke periode cijfers van de docent voor je inzet in de klas en voor het huiswerk. Verder zijn er wel toetsen (een eindtoets per jaar per vak) en oja, daar mag je ook je notities bij gebruiken. Je hebt er zelf toch hard voor gewerkt om die te maken?
Daarnaast ben je niet meer leerplichtig na de 'folkeskole' (van 6 t/m 15 jaar), waardoor iedereen veel gemotiveerder in de schoolbank zit.
12 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
Hier kwam mijn wiskundeleraar ook mee! Echt een super goed idee, leuk geschreven ook trouwens...
12 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
Goed idee!
12 jaar geleden
AntwoordenB.
B.
ik vind dat de cijfers moeten blijven maar als het veranderd
kan ik er heus wel met leven heel goed zelfs.
12 jaar geleden
AntwoordenR.
R.
Aan de ene kant geeft een cijfer wel een goed beeld van in hoeverre je de stof beheerst. Maar daarentegen heeft het er ook voor gezorgd dat leerlingen leren voor een '6je' of zoals Bram ook zegt: 'de drive'. Het zou een mooi idee zijn als leraren dan ook echt meer ingaan op de resultaten van de leerling, en juist door die feedback er betere resultaten kunnen uithalen. Alleen hoe is het te halen? Minder toetsen maar wel groter en daardoor een betere feedback? Als er bij elk So'tje en repetitie namelijk moet worden geëvalueerd ben je wel ff bezig als leraar..
12 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
Amen.
12 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
Zoiets hebben wij ook op onze school, als je met nederlands een werkstuk inlevert krijg je hem de volgende les terug met wat beter kan. Vervolgens gebruik je die feedback om je werkstuk te verbeteren endan heb je in plaats van een 6, een 8.
12 jaar geleden
AntwoordenAnnemieke
Annemieke
Goed blog Anne! Helemaal mee eens
12 jaar geleden
AntwoordenG.
G.
Dit is een onmogelijk doel, je kunt cijfers niet afschaffen, dan komt de norm om door te stromen te vervallen, zo krijg je subjectieve beoordeling op basis van aaibaarheid.
Cijfers zijn een correcte manier van beoordelen, het is duidelijk en onbetwistbaar. Als je feedback krijgt van leraren en je krijgt een 3 is het, volgende keer beter hè! Het is misschien een optie, wat overigens al gebeurt, de feedback met het cijfer te combineren. Het is niet zo zwart-wit, één of ander.
En daar komt nog eens bij dat leraren dat dus niet kunnen (overleggen wat het juiste niveau is voor de betreffende leerling), ik heb al zo'n soort van beoordeling op huiswerkattitude en gedrag enzo maar daar komt de grootste waanzin uit, ze denken dat ik, terwijl ik in de brugklas h/v 8,2 gemiddeld stond, naar havo zou moeten. Je kunt zeggen dat dit uitzonderlijke gevallen zijn, maar waarom zou je die introduceren? Je kunt beter alle uitzonderingen wegzuiveren.
12 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
Ik hier zelf ook al vaak aan gedacht, en ik ben het helemaal met je eens !
12 jaar geleden
AntwoordenT.
T.
helemaal mee eens
12 jaar geleden
AntwoordenR.
R.
zo wil ik het!
11 jaar geleden
AntwoordenN.
N.
Helemaal top
6 jaar geleden
Antwoorden