Ik wil leraren met passie!

Ik wil leraren met passie!

Door Merel

Het antwoord op de vraag of een leraar goed of slecht is, hangt van veel factoren af. Natuurlijk liggen de meeste eigenschappen voor de hand: kan de docent de klas handelen, goed uitleggen, is hij rechtvaardig en heeft hij humor?

Natuurlijk is dat belangrijk, maar volgens mij heeft een leraar maar één ding echt nodig om zijn vak goed te kunnen uitoefenen: passie.

Het verschil tussen een docent die plezier heeft in zijn vak en een gevalletje 'nog-maar-vijf-en-een-halve-maand-tot-ik-met-pensioen-mag' is gigantisch. De impact die zo'n instelling heeft, wordt vaak onderschat, denk ik.

Zeg nou zelf: wie heeft er nog nooit zo'n leraar gehad die de hele les niet van zijn bureaustoel af komt, maar voorlezend uit het uitwerkingenboek de minuten aftelt tot de eerstvolgende koffiepauze? Volgens mij iedereen wel.

Dementie en duimendraaien

Ik ken in ieder geval wel zo'n soort leraar. Het was in de vijfde, en hij gaf een van mijn lievelingsvakken: Nederlands. Helaas deelden wij onze passie voor dit vak niet. Al na twee lessen was het duidelijk: de arme man was levensmoe. Ik schatte zijn leeftijd op een jaar of 62, met zijn dunne witte haren en slechtziendheid (waardoor hij onze gezichten niet kon onderscheiden). Hoewel hij beweerde dat zijn slechte ogen de oorzaak waren van het feit dat hij zo slecht namen kon onthouden, vermoedden wij dat het meer met beginnende dementie te maken had.

De arme man stond nu al zo'n veertig jaar hordes kutpubers de dt-fouten af te leren. Veel fantasie op het gebied van lesmethodes had hij echter niet: hij kwam niet verder dan een oerwoud aan stencils met opdrachten over meervoudsvormen en de tussen-n, waar we vervolgens de hele les 'zelfstandig' aan mochten werken. Ondertussen zat de docent duimendraaiend achter zijn bureau.

Middeleeuwse maffia

Maar leeftijd en demotivatie hoeven heus niet hand in hand te gaan. Integendeel: in datzelfde jaar had ik een ontzettend inspirerende leraar voor geschiedenis. Ook hij ging bijna met pensioen, maar tijdens de lessen was hij de levendigheid zelve. Hij kon in geuren en kleuren vertellen over de Vietnamoorlog en de Vrede van Munster. Zelfs de middeleeuwse pottenbakkersgildes werden ineens sensationele maffiabendes tijdens zijn uitleg. We hingen aan zijn lippen en waren muisstil terwijl hij op het puntje van zijn bureau zat en geanimeerd vertelde. De les was keer op keer voorbij voor we er erg in hadden. En dat hij elke week dezelfde mosgroene trui aan had, gaf niks: hij was gepassioneerd, begaan met de leerlingen en zijn enthousiasme werkte aanstekelijker dan wat dan ook.

Lieve leraren van Nederland, wees dus gerust. Wij scholieren zijn niet zo moeilijk als we ons voordoen. We willen heus wel luisteren, huiswerk maken en leren voor toetsen, en kunnen best gemotiveerd worden. Het enige wat daarvoor nodig is, is oprechte motivatie van een leraar. Passie en liefde voor datgene waar hij mee bezig is. Dan volgt die orde, goede uitleg en portie humor vanzelf wel.

Gepubliceerd op 12 maart 2013
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

L.

L.

Gelukkig heb ik een aantal leraren die passie voor hun vak uitstralen, maar inderdaad: leraren die dit niet doen, dalen direct in mijn favorietenlijstje! Het is jammer, want deze leraren motiveren hun leerlingen totaal niet moeite in het vak te steken, terwijl leraren die van hun vak houden juist laten merken dat je hun vak 'kwaad' doet, wanneer je je best niet doet. En dat motiveert.

11 jaar geleden

D.

D.

hij moet lekker fanatiek en vrolijk zijn altijd in voor een grapje en natuurlijk niet te soft.

11 jaar geleden

D.

D.

Je moet er maar de beste uitpikken...

11 jaar geleden

H.

H.

Wij hebben een leraar natuurkunde die echt heel enthousiast uitlegt. Dan staat hij daar met een lineaal te zwaaien en zegt hij dingen als kijk dit is toch geweldig! Ook ging hij dingen over druk uitleggen en dan met een glas water met een bierviltje ondersteboven boven onze hoofden zwaaien.

11 jaar geleden

S.

S.

Ik ben verliefd op een leraar! :$ WAT NU?

11 jaar geleden

A.

A.

Wij hebben wel een enthousiaste leraar, maar helaas is hij daardoor nogal chaotisch waardoor ik er nog minder van snap..

11 jaar geleden

W.

W.

Mooi verhaal en goed geschreven.
En je raakt de kern volgens mij: Passie!

11 jaar geleden

S.

S.

Ugh, wij handen zo'n gedemotiveerde wiskundeleraar, en wiskunde is dan ook nog eens een enorm probleemvak voor mij. Hij zat elke les achter zijn laptop met zo'n chagrijnig gezicht, raffelde al zijn uitleg af en als je vroeg om hulp dan zei 'ie; lees het stuk in je boek nog maar een keer. Op toetsen gaf hij vaak gewoon extra punten zodat ons gemiddelde boven de 6 was. Ik heb hem twee jaar gehad en mijn problemen met wiskunde waren daarna nog twee keer zo groot omdat hij mijn hele 'basis' had verpest. Het ergste is misschien wel dat hij nog aardig jong was (jaar of 30) en dus voorlopig nog niet met pensioen gaat. Ik hoop voor iedereen die in zijn klas zal komen dat hij snel een andere baan vind.

11 jaar geleden

M.

M.

De meeste van mijn leraren zijn wel enthousiast, al is het vaker in het algemeen dan over hun vak. Maar in de derde klas had ik echt een vreselijke wiskundeleraar. Hij was 63, kon niet uitleggen, was super streng en als je je hoofd ff omdraaide kreeg je een stift naar je hoof gegooid. Als je iets niet snapte zei hij alleen: kijk naar die x. En op toetsen deed hij opgaven die wij helemaal niet konden oplossen, omdat we geen uitleg hadden gehad daarover.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.