Bovenbouwers gezocht!

Ben je bezig met je studiekeuze en doe je havo of vwo? Doe mee aan dit onderzoek over een Nederlandse universiteit. Vul de vragenlijst in en maak kans op één van de Bol.com bonnen!

Doe mee!

Ik ontwerp zelf mijn kerstkaarten (en jij straks ook)

Ik ontwerp zelf mijn kerstkaarten (en jij straks ook)

Leuk om te krijgen, leuk om te sturen en nóg leuker om zelf te maken: een kerstkaart. Sinds jaar en dag is het een familietraditie om onze eigen kerstkaart te ontwerpen. Niet met glitterlijm en kerstboomstickers, maar een échte, met een foto.

Die traditie is niet alleen ontstaan omdat het extra persoonlijk is om zo'n kaartje te sturen, maar ook omdat er een ernstig gebrek is aan kaarten die aan mijn eisen voldoen. Je zou verwachten dat er in een rek met tientallen opties minstens één acceptabele tussen zou zitten, maar helaas. 

De één heeft een leuke illustratie op de voorkant, maar te slap papier. De ander is stevig, maar is bedrukt met de tekst 'All I want for Christmas is pizza'. Niet dat ik geen pizza wil, maar het is niet helemaal de boodschap die ik wil uitstralen naar mijn familieleden die zich elk jaar in de keuken uitsloven voor het kerstdiner. Tot slot valt ongeveer de helft van de kerstkaarten af door mijn irrationele glitter-aversie (opgelopen door een overdosis kerstknutselen in mijn kleutertijd).

De enige uitkomst

De enige uitkomt is dus om er zélf een te maken. Maar wat ga je op je kaart zetten? Sinds we een mega fotogenieke hond hebben (oké, ik ben bevooroordeeld), is voor mij de keuze een stuk makkelijker geworden. Ik doe hem een sjaal om, zet een rendiergewei op zijn kop of stop hem in een cadeaudoos en voilà: een tafereel dat zelfs de grootste hondenhaters laat smelten.

Ik moet je wel waarschuwen: je trekt nogal de aandacht als je, liggend in de berm, foto's maakt van een hond met een kerstmuts. Gelukkig was het het allemaal waard. Bij sommige ontvangers hangt de kaart van twee jaar geleden nog steeds aan de muur.

Zeker dit jaar is het leuk om iets extra's te doen rond de kersttijd. Iedereen heeft nu immers wel behoefte aan een beetje aandacht en warmte. Bovendien is het een goede manier om de extra lockdown-tijd op te vullen. 

Jij kan het ook!

Zelf een kaart ontwerpen is veel makkelijker dan je misschien denkt. Vroeger lieten we de onze maken bij de drukkerij, maar de laatste jaren printen we ze gewoon zelf. Voor het maken van een kaart heb je niets meer nodig dan een (telefoon)camera, computer en printer. Als je eenmaal een geschikte afbeelding hebt (tip: een zelfgemaakte tekening is ook heel leuk!), kan je hem in Word uploaden. 

Plaats hem op de helft van een pagina. Ik gebruik meestal de formaten 24x16,6cm (voor een liggende afbeelding) of 33,2x12mm (staand). Op een nieuwe pagina kan je de binnenkant ontwerpen, maar je kan er ook voor kiezen om je kerstwensen met de hand te schrijven. Print je werk uit op stevig papier (als je een binnenkant hebt, dan dubbelzijdig), knip of snij de randjes er vanaf en vouw de kaart in het midden. Nu ben je klaar! En reken maar dat jij dit jaar de show steelt met je zelfontworpen kerstkaart.

Gepubliceerd op 17 december 2020

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.