Jongens gezocht!
We zoeken nog een aantal examenkandidaten die (voor moneys) hun frustraties, verdriet, of blijdschap willen uiten na afloop van de examens. Solliciteer voor 3 maart als eindexamenvlogger!

Meedoen

Ik liet mijn beschouwing door een AI-robot schrijven

Ik liet mijn beschouwing door een AI-robot schrijven

Door Klaas

Wat doe je als je een schrijfopdracht moet inleveren maar geen motivatie hebt om te beginnen? Simpel: je laat 'm door een AI-robot schrijven! Met de chatbot ChatGPT is dat vanaf nu mogelijk. Ik leverde een beschouwing voor Nederlands in die gemaakt is met dit programma, en dat ging als volgt.

Het is de avond voor een Nederlands-deadline. Ik moet vóór 00.00 uur nog een beschouwing schrijven over de vraag in hoeverre BeReal een aanvulling is op het reeds bestaande landschap van social media. Hoewel ik ergere schrijfopdrachten heb moeten maken, heb ik echt even geen zin om aan de opdracht te gaan zitten. Dan herinner ik me dat iemand me heeft verteld over een nieuw programma genaamd ChatGPT: een AI-robot die met een klik op de knop hele lappen tekst genereert.

ChatGTP

Ik doe wat research en ontdek al snel wat het programma allemaal kan doen, ik sta versteld! Dus ik neem de proef op de som. Ik voer de opdrachtbeschrijving in zodat de chatbot weet waarover 'ie een tekst moet schrijven. Binnen enkele seconden wordt er een verhaal gegenereerd die aansluit op mijn specifieke opdracht.

Maar daar stopt het niet. Ik kom erachter dat met één command het programma de hele tekst naar het Engels kan vertalen. Super handig, omdat je dit soort opdrachten natuurlijk ook geregeld voor andere taalvakken moet maken. Voor mijn stuk heb ik ook nog een APA-bronvermelding nodig. Ook dat is geen probleem voor het programma, want in no-time verschijnt er een volledig correcte bronvermelding. En het beste gedeelte van deze AI-robot moet nog komen: zelfs een plagiaatcheck kan niet verraden dat ik de tekst niet zelf heb geschreven. Wat wil een scholier nog meer?

De resultaten

Na wat dingen uitproberen, komt er al snel een beschouwing uit het programma die voldoet aan mijn opdracht. Ik sta perplex van het niveau van de tekst. Er is geen grammaticale fout te bekennen en de geformuleerde zinnen zijn zeer professioneel. Toch moet ik nog wel het één en ander 'zelf' doen. Ik merk al gauw dat de chatbot moeite heeft met het produceren van een tekst die een geheel vormt.

Mijn oplossing is om de robot heel specifiek te vragen om over een bepaald onderwerp te schrijven, en deze stukjes bij elkaar te voegen. Ook het invoeren van citaten verloopt nog niet helemaal vlekkeloos. Verder heeft het programma een beetje moeite met het produceren van een treffende titel en goede tussenkopjes. Maar dat neem ik allemaal voor lief. Ik heb immers binnen 25 minuten een hele beschouwing gemaakt. Als ik dat zelf had gedaan, was ik er zeker 90 minuten mee bezig geweest. Ik ben meer dan tevreden.

Het cijfer

Nadat ik de puntjes op de i heb gezet, komt het moment van de waarheid: het stuk daadwerkelijk inleveren. Ik twijfel nog heel even of mijn docent dit toch niet op de één of andere manier door zal hebben, maar ik kom al snel tot de conclusie dat ik echt geen zin heb om alsnog zelf een beschouwing te gaan schrijven. Ik lever het stuk in. 

Ongeveer een week later krijg ik mijn cijfer te horen. En wat blijkt? Ik heb gewoon een 8,3! Hoewel ik echt wel weet dat ik een degelijk stuk heb ingeleverd, ben ik toch verbaasd. Het voelt heel gek om zo'n cijfer te zien, wetende dat ik zelf echt the bare minimum heb gedaan. Maar het is ook geen 10, dus ik ben nog steeds erg benieuwd waar mijn fouten liggen. Het grappige is: de punten die zijn afgetrokken, komen voor 50 procent voort uit het werk dat ik zelf heb gedaan. Namelijk de verkorte bronvermeldingen en de citaten.

Ik vraag mijn docent wat hij van mijn beschouwing vindt, en het ontbreekt hem niet aan superlatieven. Hij vindt zowel de inhoud als hoe deze is weergeven van een heel hoog kaliber. Wanneer ik hem vertel dat in werkelijkheid mijn stuk is geschreven door een chatbot, is hij toch wel enigszins verbaasd. Hoewel hij al eerder heeft gehoord van ChatGPT, had hij niet verwacht dat het programma zo'n goed stuk zou kunnen produceren. Het viel hem dus niet op dat de beschouwing door een robot was geschreven. Mijn experiment is dan ook uitermate geslaagd.

Wat betekent dit voor de toekomst?

Hoewel ik erg blij ben met the outcome van mijn experiment, vraag ik mezelf af wat dit betekent voor de toekomst. Zullen robots binnenkort al onze teksten schrijven? Wat voor 'n effect zal dit hebben op de schrijfvaardigheid van de gemiddelde Nederlander. Zou die dalen of juist stijgen? Zou het erg zijn als die zou dalen? Je kan je immers afvragen in hoeverre dat nu daadwerkelijk verontrustend is, want misschien moeten we maar accepteren dat er in de toekomst geen noodzaak meer is om zelf onze teksten te schrijven.

Aan de andere kant denk ik ook dat iedereen er de vruchten van plukt om enigszins in staat te zijn om zelf een tekst te schrijven. Dat is toch veel persoonlijker dan een bericht van een robot? Ik zie het dan ook nog niet echt voor me dat ik ChatGPT op de berichtjes van mijn familie of vrienden laat reageren. Daarnaast heeft het ontwikkelen van je schrijfvaardigheid ook ontzettend veel invloed op je spreekvaardigheid, en dus je sociale vaardigheden. We leven anno 2022 al in een maatschappij waarin zoveel sociale interactie via een scherm gaat. Laten we dus vooral niet te afhankelijk worden van een programma zoals ChatGPT.

Gepubliceerd op 22 december 2022
ADVERTENTIE
Overweeg jij een maatschappelijke studie?

Misschien is een studie Sociologie of Antropologie dan wel iets voor jou! Bij beide opleidingen ga je aan de slag gaat met maatschappelijke vraagstukken. Wil jij erachter komen welke bachelor bij jou past? Kom in maart proefstuderen aan de VU.

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.