Jongens gezocht!
We zoeken nog een aantal examenkandidaten die (voor moneys) hun frustraties, verdriet, of blijdschap willen uiten na afloop van de examens. Solliciteer voor 3 maart als eindexamenvlogger!

Meedoen

Team BeReal of team zonder BeReal?

Team BeReal of team zonder BeReal?

De melding: ''2 min left to capture a BeReal and see what your friends are up to!'' ken je vast wel. Bij BeReal maak je in twee minuten een foto van wat je op dat moment aan het doen bent. Veel mensen hebben de app, maar er zijn ook mensen die helemaal geen behoefte hebben om deel nemen aan deze trend.

Klaas valt binnen de laatste categorie. Hij besluit BeReal-gebruiker Naomi een brief te sturen. 

Team zonder BeReal

Hoi Naomi,

Waarom heeft iedereen tegenwoordig toch BeReal? Ik zit niet op de app en als ik naar mijn vrienden kijk, merk ik echt dat ik daarin de uitzondering ben. Laatst stond ik tijdens de pauze met m’n vrienden in de aula toen iedereen een BeReal-melding kreeg. Toen brak echt de pleuris uit. Iedereen greep massaal zijn telefoon erbij om vervolgens voor acht verschillende foto’s een identieke pose aan te nemen. Het was eigenlijk best een grappig gezicht, haha.

Mij wordt regelmatig gevraagd om op BeReal te komen. Meedoen met de BeReal vind ik wel leuk, maar ik merk dat ik geen behoefte heb om ook zelf aan de slag te gaan met de app. Ik snap wel dat mensen het leuk vinden dat je op BeReal echt ziet wat iemand aan het doen is, in tegenstelling tot Insta, waar je al snel alleen maar perfecte plaatjes voorbij ziet komen. Maar is dat eigenlijk wel zo erg? Ik heb BeReal één dag gehad, en ik kwam al snel tot de conclusie dat ik het veel leuker vind om iedereens prachtige vakantiefoto’s te bekijken dan een doodnormale selfie. Het is niet alsof ik het vervelend vind om 'real' te zijn. Ik zie gewoon niet echt de toegevoegde waarde in van al die doodnormale foto's.

Ook heb ik het idee dat sommige mensen stiekem balen als ze een BeReal-melding krijgen op een moment dat ze iets doen wat niet heel spannend is. Laatst zat ik met een vriend bij scheikunde toen er een melding was. Ik zag dat andere mensen snel even een selfie maakten, en ik vroeg aan hem of hij dat ook niet moest doen. Hij zei dat hij dat wel op een ander moment zou doen. Dertig minuten later, als we een proefje doen, maakte hij alsnog zijn BeReal. Dat is natuurlijk een veel spannendere foto dan een doodnormale selfie. Hoe real is BeReal dan? Zo serieus is het natuurlijk ook niet, maar toch kan ik er niet bij wat mensen zien in BeReal. Ik ben dan ook heel benieuwd naar wat jou zo aantrekt aan dit nieuwe sociale medium!

Groeten, Klaas


Team BeReal 

Hey Klaas!

Het moment dat jij beschrijft over het binnenkomen van de BeReal-melding vind ik echt hilarisch. Zó herkenbaar. Iedereen wordt altijd helemaal panisch bij het zien van de melding. Bijzonder hè, hoe zo'n app invloed kan hebben?

Zelf heb ik BeReal sinds april dit jaar. Eerst heb ik maar twee vrienden toegevoegd, omdat ik het toch best kwetsbaar vond om mijn alledaagse foto's te delen met mensen die ik minder vaak spreek. Al snel begonnen mensen mij toe te voegen en besloot ik dat het toch tijd werd om de drempel over te gaan. Ik moet zeggen dat ik nu helemaal geen drempel meer ervaar in het delen van mijn doodnormale selfies. Ik vind het leuk om te zien dat anderen eigenlijk ook helemaal niet zo'n glamoureus leven hebben zoals Instagram doet vermoeden. 

Ik herken het balen over dat de melding op een verkeerde tijd binnenkomt heel erg. Ik heb wel eens dat ik de hele dag in de weer ben en dan precies de melding krijg wanneer ik thuis op de bank lig. Lekker dan! 

Zelf stel ik het nemen van de foto niet super vaak uit. Wanneer ik het wel uitstel, is dit eerder omdat ik gewoon geen zin heb om een foto te maken, dan dat ik wil 'verbloemen' wat ik aan het doen ben. 

Ik merk wel steeds minder gebruik maak van de app. Meestal post ik nog wel een foto, maar ik heb echt geen behoefte aan het kijken naar alle BeReals. Ik kan me ook eigenlijk niet voorstellen dat mijn BeReals interessant zijn. Het enige wat ik doe is lezen, schrijven en naar therapie gaan. Boring! 

Zoals je misschien al hoort, ben ik niet (meer) zo enthousiast over BeReal. Ik moet toegeven dat ik de app nu vooral heb omdat ik anders een beetje fomo krijg. Tuurlijk vind ik het af en toe leuk om door de foto's van vrienden te scrollen, maar de app aanraden… Nee, niet perse. Wie weet stap ik binnenkort ook wel over naar Team zonder BeReal.

Groetjes,

Naomi

Gepubliceerd op 4 november 2022
ADVERTENTIE
Overweeg jij een maatschappelijke studie?

Misschien is een studie Sociologie of Antropologie dan wel iets voor jou! Bij beide opleidingen ga je aan de slag gaat met maatschappelijke vraagstukken. Wil jij erachter komen welke bachelor bij jou past? Kom in maart proefstuderen aan de VU.

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.