Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Ik heb zesdeklasstress

Ik heb zesdeklasstress

Door Anne

Al jaren hoor ik het van mensen om me heen: de zesde, dat is alleen herhalen. Het examen zelf is even stressen, maar de rest van het jaar doe je vrij weinig nieuws meer. Heerlijk, dacht ik, als zwoegende derde/vierde/vijfdeklasser. Die zesde, dat wordt fantastisch! Paradijs! Konijntjes en regenbogen! Dat examenjaar zou een eitje worden.

En nou ben ik er. Al ploeterend aangekomen in mijn laatste jaar. Ploeterend ja, maar dat vond ik niet erg, want eenmaal in de zesde klas zou alle stress als sneeuw voor de zon verdwijnen. Dacht ik.

Maar die gedachte klopt helaas niet helemaal, weet ik nu. Dat beetje herhalen houdt namelijk in: superveel nieuwe stof, elke les tientallen regels vertalen, essays schrijven, PWS'en afmaken en zware toetsweken. We hebben opeens een nieuw boek voor economie met stof waar ik niente nada van begrijp. Het vak ging me vroeger prima af, maar nu lijkt het wel alsof vier complete toetsen in zo'n schoolexamen worden gepropt. Meh.

Huiswerkexplosie

En that's not all. Voor wiskunde doen we twee compleet verschillende hoofdstukken tegelijk omdat we 't anders niet afkrijgen. Voor Frans haalt iedereen opeens onvoldoendes, omdat we allemaal grammatica krijgen die we nog nooit hebben gehad. Bovendien wordt er een soort bom van boeken op ons gedropt die we moeten lezen. Nederlands, Frans, Engels. Alles gaat snel, want alles moet af voor dat gevreesde toetsje in mei. Uh, hellup! Ik begin me opeens af te vragen wat we de afgelopen jaren precies hebben gedaan. Ik heb last van spontane zesdeklasstress.

En weet je? Dat is op zich niet eens zo erg. School is nou eenmaal hard werken en da's prima. Maar toch. Het zijn de hemelse verwachtingen geweest die ik had voor dit jaartje. Alsof de zesde een tweede groep acht was, met een eindmusical, één werkstuk en de citotoets. Maar dat is het niet helaas en daar hadden mijn oudere schoolgenoten me wel even op mogen voorbereiden. 

Waarschuwing

En nu ben ík dus zo'n oudere schoolgenoot. Ik zou de illusie verder kunnen verspreiden. Iedereen laten geloven dat het examenjaar inderdáád het paradijs op aarde is, als wraak op het feit dat ik zo lang voor de gek ben gehouden. Maar dat doe ik niet. Lieve lezers, het is het mijn belangrijke taak om jullie te waarschuwen. PAS OP! Geloof het niet! Ook in het eindexamenjaar is school geen hemels oord, waar je al ijsjes etend en chillend in het gras kunt liggen.

En als je dat in je achterhoofd houdt, dan overleef je dat laatste jaartje echt wel. Wie weet valt het dan zelfs nog mee.

Gepubliceerd op 23 november 2013
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

R.

R.

Dit. Gewoon dit! Ik hoorde altijd: "Nee joh, de vijfde, dat is het zwaarste jaar!"
Nu moet ik toegeven dat de vijfde inderdaad zwaar was, met ik vind de zesde nog tien keer zwaarder.. Vooral ook omdat alles nu zo superbelangrijk is. "SE-week gehad? Mooi! Kan je nu verder aan je PWS. En lees even nog een boek voor Engels, Nederlands (of drie..), Spaans, Frans en Duits.
Want voor je het weet is het al mei!"

Maar hey, na mei hebben we zomervakantie!

10 jaar geleden

B.

B.

[quote=Rosemarijn;49135]
Dit. Gewoon dit! Ik hoorde altijd: @Rosemarijn: Ik had het niet beter kunnen zeggen.

10 jaar geleden

D.

D.

Ik kreeg de indruk dat het 6e jaar het meest relaxte jaar was. Nou, nee. Dit is een van de eerste keren dat ik non-stop gestrest ben, diep van binnen. Ik moet een PWS maken, huiswerk maken, leren voor examens. Ik ga hier aan onderdoor, zo.

10 jaar geleden

L.

L.

Om je dan maar even voor te bereiden op de rest van je schoolcarrière: op het hbo/uni moet je nog veel meer doen dan nu in de 6e. Dat PWS waar je nu zo op zit te zwoegen? Daar moet je er straks elke 10 weken minimaal 1 van inleveren. Naast je tentamens en naast de 100 bladzijden die je per vak, per week moet lezen.
Dit klinkt misschien heel lullig, maar zo is het niet bedoeld. Net als jij, had ik graag gehad dat iemand mij dit ook eventjes had verteld. Zeker nu met de invoering van het BSA moet je flink aan de bak, om überhaupt door te mogen stromen naar het 2e jaar.

Ik wens je veel succes met je eindexamens en 6eklasstress. En daarna natuurlijk ook met je vervolgopleiding :)

10 jaar geleden

K.

K.

Ik heb hier als brugpiepertje nog gelukkig niet zoveel last van.
Ik zit in klas 1Va (gymnasium/vwo+) en vind het nu wel echt meevallen.
In de 2e/3e week had ik het zo druk.. M'n agenda was helemaal blauw, omdat ik te weinig ruimte had om het hw te noteren...
Nu moet ik nog alleen maar leren voor proefwerken en so's, ik maak het hw namelijk in het weekend alvast.
Maar ja. Mijn vriendin zit nu ook in 6G, ze kwam een keertje bij mij en ik ging even drinken halen. Toen ik terugkwam, zat ze al met haar neus in de boeken... Ik vroeg waarom ze dat deed. Ik kreeg als antwoord: "Anders haal ik mijn eindexamen niet" .....

10 jaar geleden

D.

D.

de brugklas is echt niets hoor, meid.. Pas rond de vierde/vijfde begint het. Geniet er asjeblieft nog van, dat wat jij moet doen is letterlijk kinderspel.



En ugh, inderdaad Anne. 25 boeken lezen, luistertoets, brieven, Wiskunde (is al erg genoeg om zo te noemen) en ik ben ook nog eens zo slim geweest om me aan te melden om naar Papoea te gaan.. (€1250 sponsorgeld) Ah, de zesde..

10 jaar geleden

C.

C.

Eindelijk iemand die me begrijpt. Mij werd ook wijs gemaakt dat ik de 6de met gemak zou overleven als het vijfde jaar goed ging. Niet dus, ik heb het nog nooit zo druk gehad. Examenstress is er niet eens; PWS wel!

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.