Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

'Ik bepaal liever zelf hoe vaak ik een vak volg'

'Ik bepaal liever zelf hoe vaak ik een vak volg'

'Bestuurders en deskundigen praten honderduit over hoe ze scholen kunnen verbeteren. Maar weet jij, als scholier, niet veel beter hoe het onderwijs beter kan?' Die vraag stelden wij en onze collega's van 7Days dit jaar aan jullie. We publiceren alle school-verbeter-plannen van scholieren en bieden deze in het voorjaar aan de minister van Onderwijs aan. Hoort ze eens vanuit de schoolbanken hoe ze haar werk moet doen. Hieronder het schoolplan van Lynn (13).

"Ik heb een idee om het onderwijs beter, leuker en uitdagender te maken. Daarbij heb je in principe een vaste klas waarmee je bijvoorbeeld mentorles hebt, maar zit je ook vaak bij andere leerlingen in de klas.

Langer voor een lastig vak

Wat als jij drie uur in de week Engels hebt, maar jij hebt aan twee uur Engels wel genoeg? Waarom zou je dat andere uur geen les kunnen volgen van een vak dat je lastig vindt, bijvoorbeeld Frans?

Bij Frans kun je dat extra uur weer heel goed gebruiken, al sluit je dan wel bij een andere klas aan. Zo leer je ook meer nieuwe schoolgenoten kennen en krijg je van verschillende leraren uitleg.

Andere leraar, andere uitleg

Zelf kan ik de ene leraar ook heel vaak niet kan volgen als hij iets uitlegt, maar als er verschillende docenten zijn, zit er vast wel één tussen die je kan helpen. Mijn idee vereist wel veel samenwerking tussen leraren, maar dat is volgens mij de moeite waard.

Ook vind ik dat leerlingen die uren 'over' hebben, een extra vak erbij moeten kunnen kiezen. Bijvoorbeeld Spaans of Chinees, zodat ook de allerslimsten uitdagingen genoeg hebben."

Heb je zelf ook een idee over hoe het Nederlandse onderwijs beter kan? Schrijf je eigen schoolplan voor de minister! Alle serieuze plannen verschijnen op Scholieren.com en Sevendays.nl. De bedenker mag zijn idee uitgebreid promoten in de papieren 7Days en op Scholieren.com. Doe mee!

Gepubliceerd op 26 januari 2016

REACTIES

F.

F.

Dat gaat gruwelijk fout met de (vele) leerlingen die niet in staat zijn de juiste keuzes te maken.

8 jaar geleden

A.

A.

Ik denk, dat het huidige onderwijs schreeuwt om vernieuwing. Zelf keuzes maken is onderdeel van je ontwikkeling en is juist heel goed. Je mag daarbij fouten maken, zodat een mentor jouw kan begeleiden. De mentoren moeten hiervoor anders worden opgeleid en begeleid, maar het onderwijs zou wel vooruitgaan!

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.