Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

"Ik ben gewoon gegaan eigenlijk!"

"Ik ben gewoon gegaan eigenlijk!"

Door Joca

Als kleine jongen verslond Daan Goppel (25) verhalen over ontdekkingsreizers als Columbus. Op de basisschool was hij diep onder de indruk van de verhalen van zijn Surinaamse juf. Zijn droom was om de oceaan over te steken en dan na weken het eerste land te zien.

We mogen 10 exemplaren weggeven van het boek dat Daan over zijn reisavonturen schreef. Zie onderaan.

Na zijn bachelor besloot hij het avontuur achterna te gaan. Hij keek op de wereldkaart en pakte zijn spullen bij elkaar. Zijn vrienden verklaarden hem voor gek, want Daan besloot te gaan liften naar Suriname. "Ik ben gewoon gegaan eigenlijk!"

"Je kan het allemaal vooraf regelen, maar ik hou niet van geplan."

"Vanaf het tankstation bij Nieuwegein was ik binnen twee dagen in Lissabon. Toen bedacht ik om langs de jachthavens te gaan en kwam ik in Cascais terecht, waar alle jachten liggen die de overtocht maken."

Zuipen met kapiteins

"Simpelweg het water inspringen en boten langszwemmen," vervolgt Daan. "Op die manier vond ik een Finse familie waarmee ik naar de Canarische eilanden kon in ruil voor het doen van klusjes op de boot."

Aangekomen op Las Palmas kwam Daan al snel in een zeemanskroeg terecht. "Je hebt twee doelen: het zoeken van een lift en het drukken van je leefkosten. In ruil voor het uitlaten van de hond van de kroegeigenaresse kreeg ik eten. Daar ontmoette ik veel kapiteins waarmee ik wat dronk en die ik probeerde te overtuigen mij mee te nemen."

Doodsangst op zee

"Uiteindelijk kon ik mee met kapitein Pierre, een Fransman die Europese schepen overvoer naar kopers in de Caraïben. Zijn bemanning was van boord gegaan, toen had ik misschien moeten bedenken dat het niet goed zat."

Hij lacht even. "Het zorgde wel voor wat avontuur!"

Na een week op zee kreeg de boot technische problemen. "In plaats van hulp in te roepen, belde de kapitein met zijn ex-vrouw en zette het op een zuipen. Ik dacht dat hij suïcidaal was geworden!" Uiteindelijk was de drankvoorraad op en loste de weer nuchtere kapitein het probleem op.

Land in zicht

"Op zee zie je niks behalve blauwe lucht en blauwe zee. Dat is wel bijzonder als je uit het dichtbevolkte Nederland komt. Er is zoveel tijd dat je er bijna aan onder door gaat en je hoofd wordt helemaal leeg. Het moment dat ik weer land zag was een kernpunt in de reis."

Stralend laat hij de foto van dat moment op z'n laptop zien.

Op Sint-Maarten kon hij aanmonsteren als bemanningslid op een houten vrachtscheepje naar Guyana. "In de nacht vlogen de vliegende vissen aan boord en 's ochtends gingen die direct de pan in."

In Guyana vierde hij Kerstmis en kon hij ook een lift naar Suriname regelen.

Kamperen op Sint-Maarten

Paalwoning

Via een paar Surinamers die hij tegenkwam op Sint-Maarten regelde Daan zijn eigen paalwoning. "De eerste weken ben ik de stad niet uit geweest, want met avontuur was ik wel even klaar."

"Ik was de koning te rijk toen het gelukt was. Je bent zo afhankelijk van anderen, maar je komt ook zoveel goede mensen tegen."

Terug in Nederland nam hij een paar maanden de tijd om de reisverhalen van zijn blog te bundelen in zijn boek Liften naar Suriname. "Al die dingen die je meemaakt wil je zo mooi mogelijk beschrijven. Voor jezelf, maar ook voor anderen. Je komt zoveel kleurrijke figuren tegen onderweg"

Nog nieuwe plannen voor een grote reis? "Tja, ik ben nu net klaar met mijn master. Het lijkt me eigenlijk wel tof om als een soort Robinson Crusoë te leven op een onbewoond eiland in Indonesië."

Je kunt het boek van Daan Goppel winnen! Scholieren.com geeft 10 exemplaren van "Liften naar Suriname" weg. Vul onderstaand formulier in en win!

Gepubliceerd op 4 november 2012
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

S.

S.

mooi geschreven!

11 jaar geleden

Pim

Pim

Klinkt als een super gave reis!

11 jaar geleden

B.

B.

Super gaaf!
'k wou dat met hem mee kon gaan !

11 jaar geleden

A.

A.

Wow, wat een top actie!
Hmmm, het is wel het overwegen waard om het ook een keer tedoen... #Benbenieuwd

11 jaar geleden

W.

W.

Klinkt goed, daarom ben ik benieuwd naar het boek. Ik zou het ook wel tof vinden om zoiets te doen.

11 jaar geleden

L.

L.

Super gaaf gewoon wat spullen mee en gaan!!

11 jaar geleden

L.

L.

zou dit boek graag willen winnen voor mijn zoon

11 jaar geleden

S.

S.

Avontuurlijk, dat lijkt me ook wel wat!

11 jaar geleden

A.

A.

Leuk om eens de avonturen van iemand die gewoon zijn eigen lijn trekt te lezen!

11 jaar geleden

D.

D.

Awesome!
Ik dacht ook op een dag laat ik naar Lissabon liften, maar het is nooit bij me opgekomen om van daar een boot te pakken. Als ik mensen vertel hoeveel ik lift wordt ik voor gek verklaard, maar blijkbaar kan het altijd nog gekker! Dit boek zou ik graag hebben :)
Groeten van Daniel de lifter

11 jaar geleden

C.

C.

leuk boek zou hem graag winnen

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.