Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Ik ben echt wel eens offline

Ik ben echt wel eens offline

Door Pim

Groot, groot nieuws op de voorpagina's van de kranten: uit een onderzoek blijkt dat jongeren tussen 13 en 18 jaar aan een serieuze vorm van Social Media Stress (SMS) lijden.

Daarom is er een campagne gestart: ikbenoffline.nl, om ons onvolgroeide schepsels ervan te overtuigen dat je niet doodgaat aan een paar uurtjes zonder internet.

Het onderzoeksresultaat verbaast me: wij jongeren krijgen dus allemaal hartritmestoornissen als de batterij van onze smartphone/laptop een keer leeg is? En daarom moet er zelfs een campagne komen? Volgens mij valt dat wel mee.

Constant afgeleid

Hmm, vind je het erg als ik even in een hoekje ga kotsen?Neem nou die arme Timo (13 jaar): volgens het onderzoek kan hij zich totaal niet meer concentreren. "Als ik eerlijk ben… ik kan me heel slecht concentreren op mijn huiswerk als ik thuis online ben… als ik dan berichten binnenkrijg, gaan die altijd voor…"  Een zeer zorgelijke zaak natuurlijk.

Maar zou dit komen omdat Timo aan zogenaamde SMS lijdt, of omdat zijn natuurkundehuiswerk gewoon abnormaal saai is vergeleken met praten met zijn nieuwe vriendinnetje? Weet je wat in de jaren '50 eenzelfde soort stress opleverde? Het geluid van de ijscokar. NID noemden ze dat, Neurotische IJs-eet Drang. Zéér afleidend.

85 is niet iedereen

Bovendien: ergens in dit onderzoek moet er iets misgegaan zijn. Misschien heeft de secretaresse zich vergist, maar ik lees toch echt in het persbericht dat er 85 jongeren actief aan dit onderzoek hebben meegewerkt en 493 een vragenlijst hebben ingevuld.

Dat vind ik niet zo heul veel. Volgens het CBS leven er op dit moment bijna 4 miljoen mensen onder de 20 jaar in Nederland. Reken dus maar uit hoeveel jongeren níet ondervraagd zijn over hun vorm van Social Media Stress.

Natuurlijk kan het minder

Begrijp me niet verkeerd: ik wil niet het hele onderzoek met de grond gelijk maken, want ergens klopt er natuurlijk best wel wat van. Sommige jongeren mogen best eens iets vaker hun telefoon in hun broekzak houden. Ook hoef je niet meteen op elk Ping- of Whatsappberichtje te reageren. Maar dat weten we eigenlijk allang.

Het gaat me om de manier waarop dit nieuws gebracht wordt: te overdreven, vind ik. Alsof iedereen tussen de 13 en 18 aan zijn telefoonscherm zit vastgeplakt en bang is dat hij er niet meer bijhoort als hij een keer een Facebookstatus niet liket...

Sterker nog: in het onderzoeksrapport staat dat 59% van de ondervraagde jongeren zich helemaal niet buitengesloten voelt als-'ie iets mist. Maar dát cijfer is niet meegenomen in het persbericht, dus staat ook niet in alle krantenberichten.

Nieuwe trend

En eigenlijk sluit ikbenoffline.nl wel aan bij een trend die langzaam opkomt: minder online zijn. Iets wat ik steeds meer merk in mijn omgeving. Want als jij non-stop op Facebook aanspreekbaar bent, hoeveel méér doe je dan eigenlijk met je leven dan alleen maar achter een scherm zitten? En wie post er nou over zijn wilde leven, terwijl-'ie het leeft? Dat moet achteraf gebeuren!

Gepubliceerd op 10 mei 2012
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

K.

K.

WE GAAN ALLEMAAL DOOOOOOOD!

10 jaar geleden

P.

P.

Gevalletje drastische NID. Veel Magnus eten helpt, heb ik gehoord ;-)

10 jaar geleden

K.

K.

De Volkskrant plaatste een opiniestuk van een journalist die ook al een hele hoop vraagtekens bij dit onderzoek zette: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3253536/2012/05/10/Journalistiek-blundert-met-onderzoek-jongeren-gestrest-door-sociale-media.dhtml

10 jaar geleden

I.

I.

Mijn ouders dachten ooit dat ik internetverslaafd was, dus we hielden een weddenschap. Ik moest een week zonder internet overleven en dan kreeg ik €50. Het is me gelukt en ik leef nog (en ben €50 euro rijker)!!!

Jongeren kunnen dus best wel zonder internet.

10 jaar geleden

E.

E.

Ik kan ook best zonder internet. Maar dan ga ik boeken en kranten en tijdschriften lezen. Echt heel veel socialer wordt het er dus niet op! En mijn mobieltje en ik zijn elkaar meestal gewoon min of meer kwijt.

10 jaar geleden

I.

I.

Het grappige is dat ik als spreker op ouderavonden juist het geluid krijg van ouders, die zelf aangeven gekleefd aan de mobiel te zijn. Voor jongere kinderen is dit dan een rolmodel, voor oudere jongeren juist een tegenbeweging... Mobieltjes zijn nog steeds gadgets met aantrekkingskracht...

10 jaar geleden

C.

C.

ik kan gewoon niet zonder hyves twitter en facebook om de minuut bericht sturen bijna de hele dag online en meestal tot 3 uur snachts het is gewoon facking verslavend.

10 jaar geleden

N.

N.

noob je bent noob

10 jaar geleden

H.

H.

Tsjaa k kan wel zonder internet hoor, alleen m'n ouders dikken het weer aan dat we niet zonder kunnen, en zelf op vakantie om de seconde, mag k ff nu.nl kijken, oja k wil dat opzoeken. -.-

9 jaar geleden