Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Hup, gooi die alcoholgrens terug naar 16!

Hup, gooi die alcoholgrens terug naar 16!

Door Tom

In het weekend wat biertjes drinken met vrienden: het is in mijn vriendengroep heel normaal. Aangezien ik 16 ben en dus nog niet legaal mag drinken, is het niet zo gek dat ik graag zou zien dat de alcoholgrens weer met een paar jaartjes verlaagd wordt. Toch wil ik dit niet alleen voor m'n eigen plezier. Ik denk dat alcoholgebruik op deze manier ook een stuk veiliger kan.

'We komen er toch wel aan'

Als ik vanavond met wat vrienden bij mij thuis ga zitten en ik wil een fles wodka op tafel hebben, dan komt die er. Wat ik wil zeggen is dat jongeren écht wel aan die fles drank komen. Via vrienden die 18 zijn of zelfs door het in winkels die nog een paar jaar achter lopen te kopen. Verbieden zorgt er dus niet voor dat het niet meer beschikbaar is voor ons.

Gevaarlijk

Uit elk onderzoek naar alcoholgebruik onder jongeren blijkt dat drinken op jonge leeftijd je hersenen aantast. Dus dat neem ik ook gerust aan. Toch weerhoudt dit maar heel weinig jongeren ervan om niet te gaan drinken, zo ook mij niet. Ik vind het belangrijker dat ik nu geniet van mijn jeugd, en niet twee jaar moet wachten tot ik achttien ben. (Even tussendoor: ik bedoel hier zeker niet mee te zeggen dat je alleen kunt genieten van je jeugd met alcohol, don't blame me.) 

Risico's zijn er niet alleen op de lange termijn. Op de eerste hulp komen elk weekend (vaak jonge) comazuipers terecht. Daar valt wat tegen te doen, dat weet ik zeker. En het verhogen van de minimumleeftijd is volgens mij niet de oplossing. 

Voorlichting

Wat in mijn ogen wél werkt, is voorlichting. Ik geloof dat wanneer er op élke school in klas twee en drie voorlichting over alcohol wordt gegeven, het aantal comazuipers gaat dalen. Dit moet dan niet gegeven worden door twee oude mensen die nodig aan pensioen toe zijn. 

Als jonge, energieke mensen, bijvoorbeeld twintigers die weten waar ze over praten, voor de klas staan, komt die boodschap wél over. Én die mensen weten veel beter wat er omgaat in het hoofd van een scholier. In de inhoud van zo'n voorlichting mag ook best een stuk over drugs gaan. Er zijn jongeren die gaan experimenteren met drugs en dit begint vaak op de middelbare school.

Veilig gebruik

Met voorlichting bedoel ik: 'hoe gebruik je alcohol of drugs op een veilige manier?' En dus niet: 'alcohol en drugs zijn gevaarlijk kinders! Blijf er met je poten vanaf!' Het is natuurlijk ook gevaarlijk, maar er zijn echt maar weinig jongeren die zich daar wat van aan zullen trekken. Als je de jeugd meegeeft hoe je drank en drugs VEILIG kan gebruiken en hoe ze hun eigen grenzen leren kennen, ben ik er (nogmaals) van overtuigd dat hierdoor veel minder ongelukken met genotsmiddelen gebeuren.

Helaas denk ik niet dat de alcoholgrens snel verlaagd gaat worden, en wel om één hele simpele reden. Er zitten te weinig mensen in de Tweede Kamer die naar ons, de jeugd, willen luisteren. Én al helemaal niet als het over het uitgaansleven gaat. 

Gepubliceerd op 29 oktober 2020
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

huts

huts

Bier lol huts

3 jaar geleden

Q.

Q.

haha hij zei huts

3 jaar geleden

E.

E.

ik zou zeggen, breng het wat meer in de media want wij jongeren zijn ook een doelgroep naar geluisterd moet worden, daarbij zijn wij de toekomst. Ik heb trouwens nog wel meer argumenten aangezien ik het het zeker met je eens ben!

3 jaar geleden

Jonathan

Jonathan

Cool! Ik heb ook argumenten ;) hehehe
https://www.scholieren.com/blog/tom-de-alcoholgrens-naar-16-is-een-dom-idee

3 jaar geleden

P.

P.

gelijk, drank s easy aan te komen assie ook... verbieden onder bepaalde leeftijd heeft geen zin mensen gaan het gwn indirect kopen.

3 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.