Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

Hotste leraar sjoemelt met toetsen

Hotste leraar sjoemelt met toetsen

De lekkerste leraar van 2013 is flink van zijn voetstuk gevallen. De door de hitkrant tot 'hotste leraar' verkozen Jan-Willem Tijl verhoogde stiekem proefwerkcijfers, en is nu ontslagen door zijn school, de Jacob van Liesveldt-scholengemeenschap in Hellevoetsluis.

De fraude kwam aan het licht nadat er verhalen rondzoemden van leerlingen die veel hogere cijfers hadden gekregen dan verwacht. De directie voelde aan dat er iets niet helemaal in de haak was, vertelt rector Henk Fledderus in het AD.

"We zijn er serieus naar gaan kijken. De toetsen zijn nog eens nagekeken, en toen bleek dat leerlingen minder hadden gepresteerd dan het cijfer dat zij kregen." Jan-Willem gaf economie, en is door het bestuur gelijk op non-actief gezet. De havo 4 en mavo 3 leerlingen hebben in een toegestuurde brief kunnen lezen dat hij niet meer terugkomt. 

Verbroken relatie

Ten tijde dat de fraude werd gepleegd, was de relatie van de leraar net verbroken, zo schrijft de krant. Dit draagt Jan-Willem ook aan als reden voor de fraude, maar dit accepteert de rector niet. "We zien dat als een verzachtende omstandigheid, maar gezien de ernst van de overtreding hebben we hem direct geschorst. Jan-Willem wist van de regels die gelden bij toetsen en heeft daar niet aan voldaan.", aldus rector Fledderus.

De vrouwelijke leerlingen van havo vier en mavo drie vinden het vreselijk: anderhalf jaar terug nomineerden zij hun leraar nog voor de hotste leraar-verkiezing van de Hitkrant, die hij met grote voorsprong won.

Ook voor de overige leerlingen is het niet fijn, want zij krijgen alsnog een lager cijfer. Gelukkig mogen de leerlingen met een onvoldoende de toets herkansen. 

De leraar in kwestie heeft benadrukt wel verder te willen gaan in het onderwijs, en zichzelf als goede leraar te zien. Tegenover Scholieren.com was de scholengemeenschap in verband met de voorjaarsvakantie niet bereikbaar voor commentaar.

Gepubliceerd op 23 februari 2015
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

M.

M.

Lekker ding

7 jaar geleden

C.

C.

Ikke ben lekker ding

7 jaar geleden

D.

D.

Ik zeg dus ik bewonder deze tekst in sterke mate en ik heb er heel veel hulp aan gehad. Dankuwel

7 jaar geleden

C.

C.

hahahha hij was mijn eco leraar

6 jaar geleden