Hoog tijd om het met zijn allen eens wat rustiger aan te doen

Door Julian

Scholieren.com vroeg vorige week in een poll wat jullie plannen waren in de kerstvakantie. Tot mijn grote verbazing antwoordde bijna de helft(!) van de 3000 stemmers te gaan leren voor de toetsweek. Vervolgens besefte ik ook dat het voor mij niet heel anders is. Zouden we niet eens wat rustiger aan moeten doen met zijn allen?

Er wordt tegenwoordig steeds meer van ons, scholieren, verwacht: je moet hoge cijfers halen, er zijn voor je vrienden, alle mogelijke sociale media-kanalen bijhouden en sommigen hebben ook nog een baantje. Allemaal hartstikke leuk natuurlijk (oké, school misschien niet), maar het kost wel ontzettend veel tijd. Tijd die niet iedereen heeft en dat zorgt voor stress.

Stress

Dit blijkt ook uit de cijfers: in een groot onderzoek uit 2018 gaf 35 procent van de jongens en 42 procent van de meisjes aan druk door school te ervaren. Uit het onderzoek bleek ook dat er door de jaren heen een stijgende lijn te zien is, waardoor het percentage nu, een jaar later, waarschijnlijk nog hoger ligt.

Van de zesjescultuur is allang geen sprake meer. Ouders, maar ook docenten en leerlingen zelf, lijken steeds vaker naar het hoogst haalbare te streven. Dit gaat ten koste van de gemoedsrust van vele scholieren, die uiteindelijk onder de druk bezwijken.

Eigen ervaring

Ook in mijn eigen leven merk ik dat ik iets te veel van mezelf vraag. Zo zit ik in mijn examenjaar op het vwo, heb ik een zaterdagbaantje, schrijf ik voor Scholieren.com en organiseer ik daarnaast nog allerlei activiteiten op school. Toch vind ik het moeilijk om het op te geven, omdat het allemaal vooral ontzettend leuk is om te doen!

Helaas begin ik de minder leuke gevolgen van dit drukke leven steeds vaker te merken. Met enige regelmaat val ik in slaap tijdens de lessen (de lesgevende docent helpt hier vaak niet bij) of ben ik tot laat in de avond bezig om de laatste dingen voor school af te maken. Steeds vaker voel ik me moe en merk ik dat ik veel stress ervaar door al deze activiteiten. Dit zorgt ervoor dat ik en de mensen om me heen ondertussen vrezen dat het breekpunt nadert. Kijkend naar anderen weet ik zeker dat ik niet de enige ben. Het feit dat we zelfs in onze vakantie nog druk bezig zijn, terwijl dat eigenlijk een moment is om rustig aan te doen, vind ik zorgelijk.

Rust

Het zou goed zijn als we eens wat minder van elkaar en van onszelf zouden verwachten. Het zou fijn zijn als docenten bijvoorbeeld zouden begrijpen dat én twee verslagen inleveren én meerdere toetsen in een week gewoonweg te veel is voor de gemiddelde scholier. Of, en dat is misschien wel het belangrijkste, dat we zelf inzien dat we niet alles kunnen doen wat we misschien zouden willen doen. Dan haal je maar eens een zesje (of lager) of sla je een dagje werk over: uiteindelijk kun je er meer mee halen dan dat je ervoor hebt moeten inleveren.

Dus hierbij het advies van een ervaringsdeskundige: doe het eens wat rustiger aan, pak een goed boek, ontspan en maak je hoofd leeg. Maak er desnoods een goed voornemen van voor 2020 en misschien doe je in de volgende vakantie andere dingen dan alleen maar leren voor die ene naderende toetsweek.

Gepubliceerd op 6 januari 2020
ADVERTENTIE
Is jouw geschiedenisleraar de allerbeste?

Geef hem of haar dan op voor de titel Geschiedenisleraar van het jaar van het Rijksmuseum. De deadline voor aanmeldingen is 31 maart 2020.

Geef je leraar op!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.