Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee

Laat die kant-en-klare verslagen eens zitten en lees zelf een boek!

Na een drukke schoolweek en mijn baantje op de markt op zaterdag gebruik ik de zondag graag om te ontspannen. Het liefst doe ik dat met een mok warme chocolademelk en een goed boek, voor de lijst van Nederlands bijvoorbeeld. Maar als ik dit op school vertel, kijken mijn vrienden mij meestal niet-begrijpend aan: wie leest er nu voor zijn plezier een boek voor Nederlands?!

En uit de cijfers blijkt hetzelfde. Afgelopen week stond overal in het nieuws dat middelbare scholieren steeds minder plezier beleven aan lezen. Ik begrijp hier zelf helemaal niets van en dus besloot ik zelf op onderzoek uit te gaan. Ik ging het gesprek aan met een paar vaste klanten van Scholieren.com, die voor het halen van hun middelbare schooldiploma afhankelijk zijn van andermans verslagen.

Tijd en plezier

Het duurt lang voordat je een boek uit hebt, het kost je veel tijd om slechts een paar bladzijden te lezen en het vereist een hoge concentratie: allemaal redenen die genoemd werden waarom ze lezen niet leuk vinden. "Dan kijk ik nog liever een film, want dat brengt hetzelfde verhaal over en kost me minder tijd", vertelt Bas mij, een jongen uit mijn klas. "Het lezen van een boek duurt veel te lang en dan haak ik uiteindelijk af." In plaats van al die tijd aan lezen te besteden doet hij liever andere dingen, zoals films kijken.

En er zijn meer argumenten die mijn vrienden geven als reden waarom ze liever niet lezen. Zo zeggen meerderen dat lezen niet spannend genoeg is. "Zeker in Nederlandse literatuur krijg ik het gevoel dat er lange tijd helemaal niets in het boek gebeurt, en dan wordt het al gauw saai en haak ik af", aldus Anne, een andere klasgenoot van me.

Opgedrongen

Maar een van de belangrijkste redenen die ik hoorde waarom mijn klasgenoten liever niet lezen voor bijvoorbeeld Nederlands, is omdat het hen opgedrongen wordt. Anne: "Door school heb ik bijna geen tijd om zelf te lezen, dus áls ik het doe, is het verplicht voor school. Dat is gewoon kut, want het wordt me opgedrongen en voelt doelloos, waardoor het verhaal niet goed binnenkomt. Ik zou lezen leuker vinden als ik een volledig vrije keuze zou hebben, maar die boeken zijn vaak oorspronkelijk Engelstalig of worden niet als literatuur gezien."

Nee, nee, nee!

Deze gesprekken hebben mij in ieder geval een beetje inzicht gegeven in de redenen waarom veel van mijn leeftijdsgenoten geen plezier in lezen beleven, maar zelf snap ik het nog steeds niet helemaal. Ik vind de meeste boeken die ik lees voor Nederlands namelijk wel degelijk interessant en lees ze dan ook met veel plezier. Daarnaast zet literatuur mij vaak aan het denken over het onderwerp waarover het boek ging.

Bovendien vind ik lezen veel leuker dan het kijken naar een film, omdat ik tijdens het lezen mijn creativiteit helemaal de vrije loop kan laten en zelf kan bedenken hoe de personages en de setting eruitzien. Tenslotte vind ik wel degelijk dat een boek spanning kan hebben: regelmatig gebeurt het me dat ik niet wil stoppen met lezen omdat een boek me volledig in zijn greep heeft.

Ik wil jullie dan ook graag aanmoedigen om zelf eens wat vaker een boek te gaan lezen, zoals ik zometeen weer lekker ga doen. Maar voor degenen die ik niet heb weten te overtuigen, kan ik altijd nog een paar verslagen op Scholieren.com plaatsen.

Gepubliceerd op 13 december 2019
ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.