Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Hoe zit 't nou met die rekentoets?

Hoe zit 't nou met die rekentoets?

Door Wayne

Beste Annelotte van het LAKS,

Vorig jaar was de rekentoets regelmatig in het nieuws. Ik vroeg me dan ook af hoe het nou precies zit met die rekentoetsen? Per wanneer worden ze verplicht en kun je er ook op zakken?
Groetjes, Wayne
(blogger bij Scholieren.com)

In deze maandelijkse rubriek beantwoordt LAKS-voorzitter Annelotte Lutterman maandelijks een vraag van een scholier over de rechten en plichten die je hebt rondom school.

Antwoord van Annelotte:

Hoi Wayne!

De rekentoetsen zijn nu al verplicht om te maken, maar het maakt voor je diploma niet uit of je de toets haalt of niet. Het maken van de toets is een exameneis: een van de voorwaarden waaraan je moet voldoen om te slagen.

Vanaf schooljaar 2015/2016 moet je de rekentoets verplicht maken en halen om te slagen. Voor vmbo-bb is dit vanaf schooljaar 2016/2017. Aanvankelijk was er nog wat onduidelijkheid over de verplichte toets, aangezien er vanuit het onderwijs veel kritiek op de test is. Maar nu regeringspartij PvdA ook vóór de toets is, gaat-'ie er definitief komen.

Gelukkig zijn er een aantal herkansingsmogelijkheden (drie per jaar). Succes met het maken van de rekentoets!

Gepubliceerd op 27 januari 2015
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

P.

P.

In het Journaal werd ook gezegd dat de rekentoets te moeilijk zou zijn. Ik ben het hier totaal mee oneens. Zelf heb ik de rekentoets aan het begin van dit jaar gekregen. Ik heb er een 9 voor gehaald, en er was niemand bij ons in de klas met een onvoldoende, terwijl ons wiskundeniveau in de klas best wel laag is. Beetje tegenstrijdig dus...

7 jaar geleden

S.

S.

Tegenwoordig is de verplichte rekentoets een actueel onderwerp geworden. Er zijn zowel voor- en tegenstanders. De meeste scholieren zijn er tegen en dachten hun diploma makkelijk te halen met de door hen gekozen vakken, maar hier denken ze nu anders over. Ze denken zelfs dat er een grote kans is dat zij niet zullen slagen, door deze rekentoets. Politici dachten hier anders over en hebben het besluit genomen dat de rekentoets zal meetellen voor het behalen van het diploma. Wat houd de rekentoets nou eigenlijk in? Wat zijn nu eigenlijk de voor- en nadelen van de rekentoets?
De rekentoets houd in dat alle leerlingen die eindexamen doen op de middelbare school en het mbo de toets moeten maken. Deze toets bestaat uit rekensommen en het zal mee tellen vanaf aankomend schooljaar, dus 2015 - 2016, officieel voor het diploma. Wie hem niet haalt, krijgt geen diploma. Ook al heb je voor alle andere eindexamenvakken een goed cijfer!

7 jaar geleden