Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Rekentoets 'niet in orde'

Rekentoets 'niet in orde'

Door Joca

Het is het favoriete doelwit van boze docenten wiskunde en onderwijsexperts: de rekentoets. Uit een nieuw onderzoek voor het Ministerie van Onderwijs blijkt dat er nog veel moet worden veranderd aan de toets. Toch is het nog steeds de bedoeling dat het resultaat vanaf het schooljaar 2015/2016 meetelt voor het eindexamen.

De onderzoekers gingen aan de slag naar aanleiding van de slechte resultaten die scholieren haalden bij de testversies van de rekentoets. Conclusie: de toets is niet te moeilijk, maar de opgaven zijn veel te onduidelijk. Ook is het nog lastig leerlingen goed voor te bereiden voor de toets.

Terugbladeren

Een van de grote kritiekpunten is dat leerlingen niet terug kunnen bladeren in de rekentoets, die op computers wordt gemaakt. Het controleren van antwoorden, of het even opzij leggen van een moeilijke vraag is niet mogelijk. Ook gebruiken scholieren minder kladpapier bij een digitale toets, wat de kans op fouten vergroot, aldus de onderzoekers.

Ook zijn de onderzoekers niet blij met hoe de vragen zijn opgebouwd. Die zijn vaak te onduidelijk en bevatten te veel tekst. Verder worden er in tegenstelling tot een normale wiskundetoets geen punten toegekend voor de tussenstappen. Een klein foutje tussendoor, terwijl de rest goed is, betekent dat je geen punten meer kan scoren op een opgave.

Oefentoetsen

Leraren zijn volgens het rapport wanhopig. Het goed voorbereiden van leerlingen op de toets is namelijk erg moeilijk. Er zijn te weinig oefentoetsen beschikbaar. Ook wordt de rekentoets na afloop niet openbaar gemaakt, zoals bij de eindexamens wel gebeurt. Oude toetsen kunnen dus niet gebruikt worden als oefenmateriaal.

Een ander kritiekpunt is dat docenten te weinig inzicht krijgen in de fouten die leerlingen maken. Om deze reden kunnen ze moeilijk bepalen welke onderwerpen meer aandacht nodig hebben in de lessen.

Tegenvaller

Voor de problemen heeft de commissie verschillende oplossingen. Zo kan er wellicht een papieren versie van de rekentoets gemaakt worden. Daarnaast moet er nog eens gekeken worden naar de opgaven. Verder moet toetsenmaker Cito de docenten meer gegevens geven over de resultaten van de leerlingen.

De rekentoets is een aantal jaar geleden in het leven geroepen om het rekenniveau van Nederlandse scholieren op te krikken. De test is echter omstreden en heeft de afgelopen jaren al de nodige aanpassingen gehad.  Het rapport is dan ook een tegenvaller voor de staatssecretaris en minister van Onderwijs. In een kamerbrief laten ze weten de voorgestelde oplossingen zo snel mogelijk in te voeren samen met het College voor Examens. Zo komt er een mogelijkheid om terug te bladeren. Ook wordt er een extra herkansing ingevoerd.

Toch zijn de problemen geen reden om het meetellen van de toets uit te stellen. Al geven de onderzoekers wel een waarschuwing: "Leerlingen moeten niet de dupe worden van onvolkomenheden in de rekentoetsen." Als dat maar goed gaat.

Gepubliceerd op 19 juni 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

E.

E.

En natuurlijk zit mijn jaar net in de periode zonder fatsoenlijke toets..
Hij was echt enórm moeilijk, ik heb het er godzijdank (na een dubbelcheck) met een zesje vanafgebracht, maar ik heb nu al medelijden met de arme kindjes in 2015! :c

9 jaar geleden

K.

K.

ik haalde toch gewoon in een keer een 8, zonder al te veel moeite en stress, terwijl ik totaal niet kan hoofdrekenen.

9 jaar geleden

H.

H.

Voor mij was het een gratis 10 :)

9 jaar geleden

N.

N.

Echt, de rekentoets is zo makkelijk. Ik snap waarom je dit niet kan snappen... Dan ben je echt dom ofzo?

9 jaar geleden

P.

P.

Ja inderdaad, gewoon een 8 gehaald hier. Wat is er zo onbegrijpelijk of moeilijk aan deze toets?

9 jaar geleden

I.

I.

Ik ben zo blij met dit artikel. Hier staan echt alle dingen in die ik niet in orde vond bij die toets. Ik had er zelf een 6 op, terwijl ik echt prima ben in rekenen. Inderdaad het punt dat de tussenstappen niet meetellen heeft gezorgd dat mijn cijfer toch redelijk laag uitpakte en inderdaad het feit dat je niet terug kunt bladeren. Ik pleit zelf inderdaad, net zoals in dit artikel wordt aangegeven, voor een papieren rekentoets. Dan heb je al deze problemen niet. Daarnaast vind ik persoonlijk dat er aan een SE-cijfer mensenwerk te pas moeten komen.

9 jaar geleden

J.

J.

Sorry hoor maar als je geen voldoende kan halen in meerdere keren mag je van mij terug naar de basisschool hoor aangezien dit echt basis rekenen is. Ik had zelf een 10 bij de eerste keer dus een 6 moet makkelijk te doen zijn vind ik.

9 jaar geleden

B.

B.

iemand dom noemen omdat hij een bepaald vak niet kan vind ik juist dom van diegene. iedereen heeft sterke en zwakke kanten, als jou sterke kant rekenen is hoeft dat niet voor een ander te gelden.

9 jaar geleden

S.

S.

wat kwam er allemaal in die toets dan ?

9 jaar geleden

M.

M.

Ik doen volgend jaar examen. dan moet ik die toets wel doen en het cijfer komt op het rapport maar hij telt niet mee :-). Wat ik het vreemdste vind aan rekenen (we worden er nu al voor klaar gestoomd) is dat ik op de basisschool altijd 3en of 4en had en nu bijna de enige in de klas ben die fatsoenlijk een 6, 7 of 8 kan scoren.

9 jaar geleden

R.

R.

WTF, de rekentoets was het makkelijkste wat mijn overkwam op school. Gewoon een gratis 10.

9 jaar geleden

E.

E.

Waarom geen rekentoets met pen op papier. Het gaat toch om hoofdrekenen, daar is geen computer voor nodig. Vergelijkingen oplossen doen we bij wiskunde.

9 jaar geleden

P.

P.

Pure onzin, dat gedoe over de rekentoets. Het niveau van de toets moet niet omlaag, maar het niveau van de zwakke leerlingen moet omhoog. Als je niet eens fatsoenlijk kan hoofdrekenen, hoe wil je dan ooit serieus genomen worden in de echte wereld? Het is je eigen verantwoordelijkheid dat je dat niveau bereikt en niet die van de school of van de overheid. Dus, als je vindt dat je een te laag cijfer hebt, pak een rekenboek uit groep 6 en ga lekker sommetjes maken.

9 jaar geleden

J.

J.

het was gewoon een eitje

9 jaar geleden

A.

A.

hij was echt heel makkelijk, en heel de klas heeft hem gehaald, wat een gezeik

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.