Hoe zit het met die errata voor je examen?

Door Merel

Ook de examenmakers maken wel eens een foutje. Sterker nog, er gaat best vaak iets mis, waardoor het antwoordmodel niet (meer) helemaal klopt. Gelukkig zijn ze de beroerdste niet bij Cito, en publiceren ze na afloop van de examens zogenaamde 'errata' op de opgaven, ofwel aanvullingen op het correctievoorschrift. Of dat altijd extra punten oplevert? Wij leggen het kort uit.

Voor het examen

De aanvullingen op het correctievoorschrift variëren per examen. Sommige worden vóór een zitting al bekend gemaakt: dan zit er een foutje in de opgaven dat al ontdekt is. In dat geval leest een docent het erratum voor het examen begint voor. In zo'n geval krijg je geen extra punten.

Na het examen

Andere errata gaan over foutjes die achteraf ontdekt zijn. Een deel daarvan levert je ook geen punten op. Zo kan er, zoals bij het examen Frans voor vwo'ers in 2016, bijvoorbeeld staan:

Op pagina 9, bij vraag 45 mogen indien een examenkandidaat meer dan twee aspecten noemt alleen de eerste twee gegeven aspecten worden beoordeeld.

Extra punten

Soms matsen errata je wel. Zoals deze, in het natuurkunde-examen op vwo uit 2016:

Op pagina 5, bij vraag 2, toevoegen: Opmerking: Als de kandidaat in vraag 1 een fout maakt en in vraag 2 diezelfde fout opnieuw maakt, deze niet opnieuw aanrekenen. 

Hier worden dus minder punten afgetrokken. Enkele errata kunnen ook echt extra punten opleveren. Zoals in het havo-examen Frans van 2016. Daarover zegt het Cito:

Op pagina 5, bij vraag 11 moet naast het gegeven antwoord ook goed gerekend worden: Ce n’est 

Gratis punten

Héél af en toe komt het voor dat een vraag zo onduidelijk of fout gesteld is, dat iedereen automatisch het volle aantal punten voor die vraag krijgt, ongeacht of je de vraag goed had beantwoord of niet. Dat was in 2016 bijvoorbeeld het geval bij het NaSk 1-examen op vmbo-kb:

Op pagina 6, bij vraag 2 moet altijd 1 scorepunt worden toegekend, ongeacht of er wel of geen antwoord gegeven is, en ongeacht het gegeven antwoord.

Hoe zit het met mijn examens?

De aanvullingen op het correctieschrift van de examens van 2017 vind je na de examens via Examenblad.nl.

Gepubliceerd op 14 mei 2017
ADVERTENTIE
Luisterboeken: de makkelijke optie? Lars is niet echt een fan van lezen. Daarom gaat hij op zoek naar de beste manieren om door zijn leeslijst heen te komen. Red je het met alleen maar samenvattingen, of is een e-reader of luisterboek een betere optie? Deze video wordt mede mogelijk gemaakt door Storytel.

Probeer 30 dagen gratis

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.