Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Hoe verwerk ik het komen en gaan van vrienden?

Hoe verwerk ik het komen en gaan van vrienden?

Door Mirte

Iedereen maakt het wel eens mee: het ene moment ben je super close met een vriend of vriendin, het andere moment is het voorbij. Het contact wordt verbroken, je wordt misschien geblokkeerd en verwijderd en het is klaar. Auw.

Daar overheen komen is moeilijk, zo weet ik uit eigen ervaring.

Mijn eigen ervaring 

Ik heb het recent nog meegemaakt. Met iemand bij wie ik alles kwijt kon, de leuke maar ook de minder leuke dingen. Ik denk dat het misschien wel beter is dat ik geen contact meer heb met diegene, hoe moeilijk dat ook is om toe te geven. Er kwamen steeds meer ruzies en discussies, ik kwetste diegene en diegene kwetste mij ook.

Het goedmaken loste het niet op, want vijf minuten later was het weer raak. Het begon me steeds meer pijn te doen en het leek diegene niet veel uit te maken wat mij nog meer pijn deed. Op een gegeven moment heb ik niet meer gereageerd op een berichtje en daarna is er van beide kanten niets meer gekomen.

De eerste stappen 

Of ik er al overheen ben? Nee, zeker niet! Maar ik denk dat dat ook niet zomaar kan. Ik was laatst rustig een film aan het kijken en ineens dacht ik: zal ik diegene weer appen? Ik heb dat uiteindelijk niet gedaan. Daar ben ik eerlijk gezegd toch best trots op, want makkelijk was het niet. Ook heb ik al onze WhatsApp-gesprekken verwijderd. Voor mij voelde dit afsluitend, alsof ik een bladzijde omsloeg en daar een nieuw hoofdstuk verscheen. 


Wat kan jou helpen?

Het is natuurlijk voor iedereen heel anders wat helpt om eroverheen te komen. Ik vind het bijvoorbeeld prettig dat ik onze gesprekken niet meer terug kan lezen. Wel is het super confronterend om diegene nog iedere dag op school tegen te komen. Wat ik vooral niet probeer te doen, is diegene ontlopen. Dat zorgt er alleen maar voor dat je aan diegene blijft denken.

Je zou ook een socialmediadetox kunnen proberen, dat je in die periode weinig tot niet je Instagram checkt. Dat is nog best een uitdaging! Zo zie je niet steeds diegene op je tijdlijn voorbij komen en krijg je niet steeds de klap in je gezicht dat diegene wél heel makkelijk doorgaat met zijn of haar leven. Lastig? Dan kun je je oude vriend of vriendin ook gewoon lekker ontvolgen. 


Gevoelens uitspreken 

Als je er echt heel erg mee zit dat je je vriend(in) kwijt bent, dan kan praten ook helpen. Gewoon even je hart luchten, misschien bij je ouders, een andere vriendin of toch je zus of broer? Als je diegene maar vertrouwt. Voel je je niet fijn bij praten? Schrijven is dan ook een goede oplossing. Misschien is het wel lekker om het papier daarna helemaal te verscheuren.

Soms is het ook beter als een vriendschap wordt beëindigd. Je kan uit elkaar zijn gegroeid zijn, maar er kunnen zoveel andere redenen zijn. Of het in mijn geval beter was, vind ik zelf nog moeilijk om te zeggen. Als ik mijn omgeving moet geloven, is dat wel zo. Ik denk zelf dat het nog te vroeg is om dat toe te geven. Het valt me nog steeds zwaar, maar stiekem weet ik dat het zo beter is voor ons allebei.

Lees ook
Vriendschap (3): 'Wat is vriendschap eigenlijk?'

Gepubliceerd op 28 oktober 2021
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.