Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Hoe overleef je schoolexcursies (niet)?

Hoe overleef je schoolexcursies (niet)?

Door Tom

Op de middelbare school krijgt iedereen er mee te maken: schoolexcursies. De één vindt het verschrikkelijk en de ander wil niks liever. Een excursie kan bijvoorbeeld helemaal kut zijn als het weer niet mee zit. Ik bereid je vast voor op dingen die je onderweg kunt tegenkomen!

Regen

Om lekker negatief te openen: regen. Als je naar een museum of tentoonstelling gaat, merk je hier vaak niets van. Slecht weer is vooral een hel tijdens een excursie in de buitenlucht, zoals een wandelexcursie tijdens aardrijkskunde of een fietsexcursie met biologie.

De ergste mensen tijdens dit soort excursies zijn degenen die zeggen: 'je bent toch niet van suiker'. Gadverdamme, wie die uitspraak heeft bedacht wens ik een persoonlijke, permanente regenwolk boven z'n hoofd toe. Een regenachtige excursie heeft ook onprettige gevolgen voor de busreis, en dan bedoel ik vooral de terugweg. De geur van doorweekte spijkerbroeken in combinatie met zweet en deodorant heeft iets bijzonders. Zorg dus vooral voor extra kleding als je ziet dat er regen voorspeld wordt!

Opdrachten

Vaak krijg je bij een uitstapje naar een museum een heel boekwerk mee aan opdrachten. Soms is een museum écht mooi, maar ben je continu bezig met die opdrachten waardoor je te weinig tijd hebt om gewoon in je eigen tempo rond te lopen. Vaak krijg je voor deze opdrachten een cijfer, dus ligt de druk om ze goed uit te voeren ook nog eens hoog. Met een beetje pech kun je geen antwoord geven op de vragen zonder internet. Dan moet je dus je 4G aanzetten (kost geld) of om de wifi-code vragen bij de receptie (is awkward).

Zon

We gaan terug naar het weer. Want na regen komt zonneschijn, zeggen ze. Tot een graad of 25 is zonneschijn perfect tijdens een excursie. Bij fijn weer zijn de meeste mensen optimistischer ingesteld dan tijdens andere uitstapjes én zelfs docenten lijken vrolijker! Maar deze sfeer kan omslaan, heel snel.

Wanneer het warmer wordt dan 25 á 26 graden, kunnen de irritaties nog wel eens oplopen, weet ik uit ervaring. Zowel docenten als scholieren worden moe, krijgen hoofdpijn en het zweet breekt iedereen aan alle kanten uit. Toen ik dit in klas 2 meemaakte had ik een grijze trui aan. Zoals je waarschijnlijk ooit wel eens hebt ervaren, weet je dat zweet en grijze kleding zeer slecht samengaan. Zorg dus dat je geen grijze kleding draagt tijdens een excursie waarbij je veel (bloed) zweet en tranen verwacht. Sowieso raad ik grijze kleding af, het is 2020.

De perfecte excursie

Ondanks dat er veel mis kan gaan tijd een excursie, kan het toch leuk worden. Binnenkort zou ik met een excursie naar Amsterdam gaan, waarop we de hele dag onze eigen gang zouden mogen gaan. Met lekker weer - persoonlijk gaat mijn voorkeur uit naar zon met zo'n 23 graden-, een leuk groepje én leuke docenten, want die kunnen je dag ook enorm opfucken, zou die excursie echt chill kunnen zijn. Een beetje winkelen, een beetje terrasjes pakken, ik kan ergere dingen bedenken.

Laat in de comments weten wat jouw leuke en minder leuke ervaringen zijn tijdens schoolexcursies!

Gepubliceerd op 29 september 2020
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.