Hoe maak je online een studiekeuze?

In opdracht van hogeschool Saxion

Ook al doe ik pas volgend jaar examen, ik heb nu al van school de opdracht gekregen om online open dagen te bezoeken en met een aantal studenten te spreken. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan: zodra ik op internet naar studies kijk, zie ik door de bomen het bos niet meer. In dit blog vraag ik advies aan Iris van Wanrooij, tweedejaars student van Saxion hogeschool. Zij deelt haar tips, die je kunnen helpen bij het kiezen van studie.

Schrijf je in voor (online) open dagen 

Normaal gesproken zou ik op een zaterdagmiddag met mijn ouders afreizen naar een open dag. Maar dit kan nu helaas niet. Aanmelden voor online open dagen is het beste alternatief. Door een online open dag krijg je natuurlijk een iets minder goed beeld van een opleiding dan als je naar een echte open dag gaat, maar het komt er zeker bij in de buurt. En je hoeft er ook niet het hele land voor door te reizen, dus je geld gaat niet op aan dure treinkaartjes. Bijna alle onderwijsinstellingen organiseren nu online open dagen. 

Wil jij je voorbereiden op zo’n online open dag? Check dan het stappenplan van hogeschool Saxion. 

Kijk online video’s van studies 

Voordat zo’n online open dag bezoekt, kun je al wat voorwerk doen. Wat ik merk als ik naar studies kijk, is dat ik door een droog tekstje te lezen geen goed beeld krijg van hoe het nu echt is om te studeren, terwijl dit natuurlijk cruciaal is wanneer je een studie moet kiezen. Daarom hielp het mij heel erg om video’s van studies te bekijken om een beetje een beeld te vormen bij een opleiding. Veel onderwijsinstellingen maken zulke video’s, over de opleidingen zelf en over de ervaringen van studenten. Hier bekijk je bijvoorbeeld de video’s van Saxion. 

Leg contact met studenten van studies die je interessant lijken

De ervaringen van studenten vind ik interessant, want zij geven denk ik het meest eerlijke beeld over hoe de studie echt is. Tweedejaars Saxion studente Iris van Wanrooij bevestigt dit: "Vraag studenten naar hun ervaringen, dat is een hele belangrijke tip." Vaak kun je via de site van de onderwijsinstelling wel contact leggen met studenten. Bij Saxion kun je eenvoudig via IntoSaxion.nl contact leggen met studenten van studies jij interessant vindt. En stel dat je een student kent die een studie doet die jou interessant lijkt kan het natuurlijk nooit kwaad om een keertje af te spreken. Of op de corona-proof manier, even te zoomen.


Volg livestreams

"Als je direct contact met een student als eerste stap een beetje spannend vind, dan zou ik de livestreams van Saxion aanraden. Dat zijn online presentaties en je kan vragen stellen aan docenten, maar ook aan studenten. Eigenlijk heb je dus alles in één", vertelt Iris. Klinkt goed dacht ik, maar er zijn natuurlijk ook mensen die niet per se aan Hogeschool Saxion willen studeren. Zelfs voor deze mensen zijn de livestreams van de online open dag ook erg handig denkt Iris: "Het maakt niet eens zoveel uit van welke instelling je de livestreams volgt, je kunt ze ook gebruiken om je ergens in verdiepen. Het geeft je toch al een beetje een beeld van wat je in de toekomst wil gaan doen."


Volg social media kanalen

Kan je niet kiezen tussen een aantal opleidingen omdat je het lastig vindt om de opleidingen te vergelijken? Dan is mijn laatste gouden tip om de social media kanalen te volgen van de studies waar je tussen twijfelt. Op veel accounts wordt namelijk een veel echter beeld gegeven van de opleiding dan op de site. Zo heb je vaak take-overs van studenten, krijg je het laatste nieuws mee en komen er af en toe foto’s van de stad waar de opleiding zich bevindt voorbij. Zo kun je vanuit je bed toch alvast een beetje sfeer proeven. 

Ik wens de mensen die dit jaar een studiekeuze gaan maken heel veel succes en ik hoop dat deze tips een beetje hulp hebben kunnen bieden. Het lijkt nu misschien nog onmogelijk een keuze te maken, maar ik geloof in jullie! Maar ja, ik heb natuurlijk makkelijk praten, ik hoef de keuze volgend jaar pas te maken;) 

Weet jij al wat je gaat studeren?

Misschien is één van de opleidingen van hogeschool Saxion iets voor jou! Volg de interactieve livestreams met docenten en studenten en ontdek de beste tips & tricks voor het maken van een studiekeuze. 

Gepubliceerd op 14 januari 2021

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.