Hoe kom je uit de kast?

Hoe kom je uit de kast?

Door Sense

Veel jongeren vragen zich af: ben ik homo, lesbisch, hetero, bi? Het antwoord is niet zo makkelijk te geven. De één is er al heel vroeg zeker van, de ander ontdekt het pas als hij of zij wat ouder is en misschien al wat ervaring heeft opgedaan met verliefdheid, relaties en seks.

Word je (bijna) alleen verliefd op mensen van hetzelfde geslacht en zou je daar graag mee willen vrijen? De meeste mensen die dit voelen, noemen zichzelf lesbisch (meisjes) of gay of homo (jongens).

Ben je soms verliefd op iemand van het andere geslacht en soms op iemand van hetzelfde geslacht en wil je daarmee vrijen? De meeste mensen voor wie dit zo is, noemen zichzelf bi.

Coming-out

Als je je er eenmaal wat zekerder over voelt, is het niet zo gek als je dat graag ook aan anderen wil vertellen. Dat wordt vaak aangeduid met de Engelse term 'coming-out'. Je bent dan open over jezelf. Je maakt aan je omgeving duidelijk hoe jij je voelt. Dit is fijn voor jou, maar vaak ook voor hen. Zij weten zo beter hoe jij in elkaar steekt.

Maar aan wie vertel je het? Moet je het altijd vertellen? En wat is het beste moment voor je coming-out?

  • Bedenk wie je het 't eerste wilt vertellen. Kies iemand waarvan je verwacht dat die er positief op zal reageren. Iemand die jouw geheim niet meteen doorvertelt. Iemand die goed kan luisteren en jou waardeert zoals je bent.
  • Zeg dat je iets belangrijks over jezelf wilt vertellen. Misschien wil je het geheim houden: vraag dan eerst of die persoon een geheim kan bewaren.
  • Er zijn jongeren die het eerst aan hun ouders vertellen. Zijn je ouders niet meteen positief? Geef ze de tijd om aan het idee te wennen. Jij bent er misschien al een tijdje aan gewend maar voor je ouders is het waarschijnlijk nieuw.
  • Anderen geven er de voorkeur aan het als eerst aan een vriend of vriendin te vertellen. Zorg dat je deze persoon vertrouwt. Ook hij of zij kan tijd nodig hebben om aan het idee te wennen.
  • Twijfel je of iemand positief reageert op jouw coming-out? Vraag eerst in het algemeen hoe hij of zij denkt over homoseksualiteit.
  • Leer ook van de ervaringen van andere jongeren. Op onze website vind je een paar leuke video’s, bijvoorbeeld van Eric en van Nanne.

Omgaan met reacties

Mensen reageren heel verschillend op een coming-out. De een vindt het meteen leuk, de ander moet aan het idee wennen. De een had het altijd al gedacht, de ander denkt dat het een fase is. Sommige mensen reageren negatief. Ga niet in discussie, maar geef aan dat je hun reactie niet fijn vindt. En geef ze de tijd om eraan te wennen, bijvoorbeeld ouders of klasgenoten. Mensen blijken vaak toleranter dan jij of zij hadden gedacht. Geef ze de ruimte.

Vaak is het een opluchting om te vertellen dat je homo, lesbisch of bi bent. Je hoeft je niet meer anders voor te doen dan je bent. Als je het eenmaal aan iemand hebt verteld, heb je waarschijnlijk de behoefte om het aan meer mensen te vertellen. Eigenlijk blijf je je hele leven uit de kast komen als je nieuwe mensen ontmoet. De kans is groot dat het je steeds makkelijker af gaat. Als iemand over een tijdje vraagt of je een vriendin hebt, zeg je 'nee, maar wel een vriend' of 'nee, ik val op meisjes’, en dat was het.

Er zijn jongeren die er bewust voor kiezen om het niet te vertellen, uit angst om familie of vrienden te verliezen of om gepest te worden. In sommige families is het een schande om homoseksueel te zijn. Het kan zijn dat je in gevaar komt als je het zou vertellen. Herken je dit? Zoek hulp bij iemand die je kan vertrouwen! Bijvoorbeeld een familielid of vriend(in). Je kunt ook praten met je huisarts of een hulpverlener. Ook kun je hulp vragen via internet, bijvoorbeeld bij de Sense Infolijn.

Sense.info is de betrouwbare website over seks en relaties. Via de Sense Infolijn kun jij bovendien al je vragen stellen over seks, via de telefoon, e-mail, de chat.

Gepubliceerd op 28 juli 2016
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

J.

J.

ok, normie.

4 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.