Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Hoe je jouw (niet meer) witte schoenen schoonhoudt/krijgt

Hoe je jouw (niet meer) witte schoenen schoonhoudt/krijgt

Door Nova

Fietsen door het bos terwijl het regent, dat betekent één ding: modder! Elke dag hoop ik weer dat mijn schoenen er ongeschonden vanaf komen. Elke dag verlies ik weer wat van die hoop….  

Ik kocht afgelopen zomer heel optimistisch witte sneakers voor de winter. Veel mensen durven dat in de zomer al niet aan. Witte schoenen worden namelijk altijd vies, ongeacht het weer en de omstandigheden. Dus waarom ik bedacht dat het een goed idee was om ze voor de winter te kopen…dat snap ik zelf eigenlijk ook niet. 

Toch zijn ze na zo'n anderhalve maand nog steeds 'redelijk' wit. Om ze zo lang mogelijk wit te houden, probeerde ik een aantal tips uit van vrienden en klasgenoten. Dit zijn de beste tips om je (witte) schoenen mooi te houden:

Het probleem oplossen

Er zijn heeeel veel verschillende technieken, maar daarvoor is het eerst handig om te weten wat voor schoenen je hebt. Suède, leer of canvas?

Voor suède heb ik helaas niet zoveel tips. Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar vrienden raden aan om dit soort schoenen met een speciale suèdeborstel schoon te maken.

Leer kan je heel fijn schoonmaken. Als je op school aankomt en tijd hebt, pak je even wat papieren doekjes. Daarmee kan je de verse modder er meteen af poetsen. Thuis kan je ze met hygiënedoekjes poetsen en de vlekken verdwijnen als sneeuw voor de zon. Als je meer tijd hebt, kan je het ook grondiger aanpakken. Pak een oude tandenborstel, smeer je schoenen in met tandpasta en een beetje water zodat het gaat schuimen. Poetsen, het eraf vegen en boem: spiksplinternieuw!

Het nadeel van canvas schoenen is dat het vuil in de stof kan trekken. Hierdoor lijken deze schoenen sneller vies. Toch kan je ook deze schoenen weer wit krijgen! Veel canvas schoenen kunnen namelijk in de wasmachine. Het drogen kost wel even tijd (tip: prop wat keukenrol in je schoenen zodat ze sneller drogen), maar daarna zijn ze weer helemaal mooi én ruiken ze ook weer lekker ;)

Het probleem voorkomen

In plaats van je met modder besmeurde schoenen proberen te poetsen, kan je ook voorkomen dat ze überhaupt vies worden. Je kan ervoor kiezen om bossen te vermijden, maar laten we realistisch blijven: niemand heeft zin om om te fietsen. Ik kan via het centrum fietsen in plaats van het bos, maar dat betekent dat ik vijf minuten eerder mijn bed uit moet. Dat ga ik mooi niet doen, dus accepteer ik mijn bruine schoenen maar.

Als je toch wil voorkomen dat je veel te dure sneakers helemaal vies worden en je hebt geen zin om te poetsen, presenteer ik: de zwembadschoentjes. Je weet wel, die blauwe gevallen die je ouders droegen toen ze naar je zwemles gingen kijken. Je kan natuurlijk ook plastic zakjes om je schoenen vastbinden. Disclaimer: ik ben niet verantwoordelijk als je door de zakjes geen grip hebt op je pedalen en daardoor verongelukt met je fiets…

Een iets veiligere manier om het probleem te voorkomen, is je schoenen inspuiten. Dit voorkomt niet dat ze vies worden, maar zorgt ervoor dat de viezigheid minder snel intrekt en het er makkelijker afgaat.

De ultieme oplossing

Genoeg oplossingen, maar het is en blijft gedoe. Hoe stylish ze dan ook zijn, de ultieme oplossing is een andere kleur schoenen kopen dan wit. 

Gepubliceerd op 22 oktober 2020
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.