Hoe gaat een soa-test eigenlijk in zijn werk?

Hoe gaat een soa-test eigenlijk in zijn werk?

Door Lynn

Wij jonge mensen hebben natuurlijk zo onze behoeftes. Af en toe een bezoekje brengen aan de GGD is daarom zo slecht nog niet. En nee, je hoeft niet te wachten tot je vagina naar vis ruikt of je piemel in de fik staat na het plassen. Maar hoe gaat zo’n soa-test bij de GGD nou in zijn werk? Ik besloot zelf op onderzoek uit te gaan en bracht een bezoekje.

Ieder jaar krijgen in Nederland naar schatting 100.000 mensen een soa. Regelmatig even checken kan daarom geen kwaad. Je kan een soa oplopen door seks zonder condoom, ook je handen en vingers kunnen sommige soa's overbrengen. Dat geldt ook voor onveilig beffen of pijpen.

Soa's kunnen zelfs via bloed worden overgedragen. Daarom is het belangrijk om jezelf af en toe te laten testen. Dit is niet alleen van belang voor je huidige gezondheid, maar kan ook voorkomen dat je bijvoorbeeld op de lange termijn minder vruchtbaar wordt, zelfs als je nu geen klachten hebt.

Welke klachten heb je?

Het eerste wat ik doe, is googelen op 'soa test inplannen GGD Enschede'. Voilà, daar is de website van de GGD! Ik krijg een vragenlijst met vragen zoals 'welke klachten heb je', 'heb je seks met mannen of vrouwen', 'wat is je geboorteland' en 'heb je het afgelopen jaar chlamydia of gonorroe gehad'.

Nadat ik deze kleine ondervraging heb doorstaan kan ik zelf mijn afspraak inplannen. Easy peasy! Als je alleen even een snelle check wilt, kun je bij de balie soms ook een zelftestpakketje ophalen. Dan doe je zelf op het toilet een testje en lever je die vervolgens in.

Aangekomen bij de GGD

Daar ga ik dan, op naar de GGD. Mijn zenuwen gieren door mijn lijf. Ik heb beelden in mijn hoofd van afkeurende blikken in de wachtkamer, of erger nog: het tegenkomen van bekenden. Maar eenmaal daar blijkt de sfeer net zo gewoon als bij de tandarts. Niets om over naar huis te schrijven. 

Als mijn naam wordt geroepen, stap ik een apart kamertje binnen. De vrouw die mij helpt, is ongelooflijk aardig en stelt mij meteen op mijn gemak. Ze stelt vragen als 'heb je die jongen gepijpt', 'met hoeveel mensen heb je het afgelopen half jaar seks gehad' en 'heeft hij je anaal genomen?' Dat zijn natuurlijk niet echt vragen die je dagelijks krijgt, maar zij zorgt ervoor dat het beantwoorden van deze vragen heel normaal voelt.

De test

Bij een soa-test word je altijd op chlamydia en gonorroe getest. Dit kun je hebben in je keel, vagina, penis of in je anus. Dat is natuurlijk afhankelijk van hoe je seks hebt. Bij mannen is dit een urinetest waarbij je in een potje plast. Ik, als vrouw, moet naar de wc lopen en met een wattenstaafje door mijn vagina gaan. Wanneer je anale seks hebt gehad, doe je het wattenstaafje ook in je kont. Alleen bij een keeltest wordt dit door de GGD gedaan, omdat je zelf vaak niet zo goed op de juiste plek in je keel kunt komen.

Uitslag

Na het testen krijg je binnen vijf werkdagen de uitslag. Je kunt de uitslag gewoon bekijken op je telefoon. Geen zorgen, er komt dan niet heel groot in beeld te staan: 'Je hebt een soa'. Je krijgt inloggegevens en logt dan in, en dan zie je of je een soa hebt, ja of nee. Ik krijg gelukkig een ‘nee’ te zien, ik heb geen soa. Als je dit wel hebt, mag je nog een keertje terugkomen en krijg je een kuur antibiotica mee.

Zo'n soa-test valt dus eigenlijk best wel mee. Het is niet alleen verstandig om te doen, het geeft jezelf ook een stuk meer rust dat je in ieder geval weet dat je geen soa hebt. Dus, hup, gewoon naar de GGD gaan jij!

Gepubliceerd op 14 december 2023

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.