Hoe gaan slechthorenden naar school?

Hoe gaan slechthorenden naar school?

Door Sem

In Nederland zijn er een kleine 10.000 jongeren doof, slechthorend of allebei. Dit betekent voor sommige van deze jongeren dat het lastig is om op een 'normale' school te zitten. Ik ben er daar één van. Gelukkig is er een oplossing voor dit probleem: het cluster 2-onderwijs.

Sem (17) zit op het Viertaal College in Amsterdam, een school voor doven en slechthorenden. Op Scholieren.com vertelt hij in een reeks blogs hoe zijn leven op school en daarbuiten eruit ziet.

Op het zogenaamde cluster 2-onderwijs zitten dove of slechthorende leerlingen die het op een reguliere school te lastig vinden om de lessen goed te volgen. Zelf ben ik slechthorend aan mijn ene oor en doof aan het andere, en dus zit ik op het Viertaal College in Amsterdam, in 5 havo. Oké, maar wat is daar dan allemaal anders? Well, sit back, relax and enjoy the show.

In de klas
Op mijn school lopen ongeveer tweehonderd leerlingen rond. Alleen zijn de klassen niet zo groot als op een 'normale' middelbare school. In mijn klas zitten negen leerlingen. Dit doet de school expres, om zo de leerlingen extra aandacht te kunnen geven en om zo weinig mogelijk omgevingsgeluid te produceren. Veel omgevingsgeluid is namelijk heel storend voor een slechthorend of doof iemand (met gehoorapparaat).

Verder hangt er in elk lokaal een soort paal waar geluid uit komt. Nee, dit is niet de sprookjesboom of een dure Bluetooth-speaker. Dit is een speaker die is aangesloten op een microfoon die de docent draagt. Zo wordt de stem van de docent versterkt. Het is ook mogelijk om een 'solo' te dragen. Dit is een apparaatje dat je om je nek hangt en die je draadloos met een gehoorapparaat kan verbinden. Zo kun je de stem van de docent (als hij in de microfoon spreekt) direct ontvangen in je gehoorapparaat. Superhandig.

De docenten
De docenten op onze school zijn allemaal reuze-aardig en ik zeg dit niet omdat ze dit waarschijnlijk ook kunnen lezen. Nee, de docenten op mijn school worden allemaal perfect voorgelicht over onze handicap. Ze articuleren duidelijker dan bijvoorbeeld mijn groenteboer, waardoor liplezen voor mij een stuk makkelijker wordt. Sommige docenten spreken ook gebarentaal. Ze blijven dan wel praten, maar ondersteunen dit met gebaren. Daarnaast mogen we de docenten bij hun voornaam noemen (serieus!).

Verre afstanden
Toch is er ook een klein nadeel aan mijn school. Omdat er nou eenmaal niet zo veel cluster 2-scholen zijn, moeten sommige leerlingen ver reizen om op school te komen. Ik woon bijvoorbeeld in Haarlem, maar moet dus elke dag op en neer naar Amsterdam met de trein. De leerlingen van mijn school komen uit alle hoeken en gaten van Noord-Holland, Zuid-Holland, Flevoland en Utrecht. Een ander groot nadeel hiervan is dat afspreken met je vrienden op school vrij ingewikkeld is. Ik kan bijvoorbeeld niet zomaar bij een klasgenoot langs.

Vandaag heb ik jullie een beetje uitgelegd hoe het er op een school voor doven en slechthorenden aan toe gaat. In mijn volgende blog zal ik jullie voorstellen aan een paar van mijn klasgenoten. En vergeet niet: gelukkig is liefde en vriendschap niet alleen blind, het is ook doof.

Gepubliceerd op 14 december 2015
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

L.

L.

heey sem, ik hoor aan beide oren ongeveer 55 decibel minder en ben dus ook slechthorend, maar ik zit wel op een gewone school, mijn docenten geef ik aan het begin van de les een microfoontje waardoor ik hun stem direct ontvang via een streamer naar mijn hoorapparaten(solo-apparatuur). Het is heel leuk om te lezen hoe het er aan toe gaat op een aparte school voor doven en slechthorenden. ik hoor graag meer, keep writing!

6 jaar geleden

V.

V.

Vind het een heel leuk en interessant stukje ! Goed gedaan !

6 jaar geleden

F.

F.

Ik ben altijd al super geïnteresseerd geweest in dovenschool, dus vindt het erg leuk om hierover te lezen!

6 jaar geleden

C.

C.

Sem, ik vind het heel interessant om te lezen hoe het er bij jouw op school aan toegaat. Ik hou mezelf op de hoogte en ga zo door!

6 jaar geleden

E.

E.

hey sem, intresant stukje over je school, ik ben zelf ook slechthorend en ik heb 8 jaar lang op speciaal onderwijs gezeten, daarna wou ik meer uitdaging, nu zit ik op een normale school. soms is het lastig en over sommige dingen als luistertoetsen of mensen die er geen begrip voor hebben, ik hoop meer te lezen, ga zo door!!

6 jaar geleden

J.

J.

ik ben ook slechthorend en ik heb altijd al op een gewone (tja wat is gewoon) school gezeten en dat lukt mij ook prima ik zit nu in de brugklas eerst was ik bang dat ik gepest zou worden maar dat gebeurde gelukkig niet maar met luistertoetsen en zo is het wel heel lastig ik zeg het ook wel elke keer tegen de docenten maar die luisteren meestal niet of doen er niks aan dus heeft iemand nog tips?

5 jaar geleden