Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Hoe bereid je je voor op een Open Dag?

Hoe bereid je je voor op een Open Dag?

"Ja, sorry, jij zei dat ik links moest bij de Alb-.." En ineens staan we dan toch voor de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. We zijn binnen. Later dan gepland, want iets met NS en juiste treinsporen. Maar het feest kan beginnen.

Een studie kiezen, dat is niet eitje koekie. Sophie heeft geen idee wat ze na haar examens wil doen en is nu druk bezig dat uit te vogelen. De komende tijd ben jij getuige van haar wanhopige zoektocht naar de Perfecte Studie. Al deze studiekeuze-blogs vind je hierrrr.

Als spookverkeer ploeteren we de draaideur door, botsen we tegen ouders en vierdejaars. Beetje leeg, is dat niet raar? Fuck, kennelijk is de Open Dag over drie kwartier al afgelopen.

Ahgos, die algemene voorlichting kunnen we dus wel vergeten. Er resten nog wat studenten en rommelige studiehoekjes met nieuwsgierige aagjes eromheen. Wij staan er een beetje hulpeloos bij: en uh, nu? Het is duidelijk: wij hebben ons totaal niet voorbereid. Maar hoe doe je dat dan wel? 

Een goede voorbereiding begint thuis

Laat je informeren door het internet
Een goede voorbereiding begint thuis achter de computer. Op veel websites van het vervolgonderwijs wordt bovenstaand schema aangeboden voor de ik-weet-het-écht-nog-nietjes. Je vult je profiel in en geeft het systeem een duw in de goede richting door een bepaald interessegebied te selecteren. De computer genereert: joe! Vijf studies. Twee op dezelfde faculteit, één in twee steden, twee op een andere locatie. Kijk én lees goed af waar je moet zijn, voordat je in het verkeerde pand van verkeerde mensen een verkeerde rondleiding krijgt.

En verder: meld je aan! Zo blijven er genoeg koekjes, cakejes en fruitshakes over. Vergeet ook niet je reis te plannen, of je nou met de trein gaat of met de auto over de A73 sjeest. Omleidingen, storingen en koperjatters zijn de laatste tijd zéér actief.

Stel vragen aan (ouderejaars) studenten
Een algemene voorlichting is dé manier voor een globaal overzicht van een studie. Wat houdt het in? Welk profiel of welke vakken heb ik nodig? Je wordt overspoeld door informatie. Tijd om zelf actie te ondernemen. Vraag of je studieboeken en roosters in mag zien en stel vragen aan (ouderejaars) studenten. Bijvoorbeeld:

  • Wat kun je worden met deze studie?
  • Wat zijn de baankansen?
  • Hoe hoog is het uitvalspercentage in het eerste jaar?
  • Hoeveel tijd spendeer je per week aan je studie?
  • Zijn er uitwisselingen met het buitenland?

Waar je ook naar moet vragen, is hoe de stad bevalt. Zijn er genoeg faciliteiten voor studenten? Vind je snel een kamer? Moet je je daarvoor aanmelden bij een studentenhuisvester? En waar doe je dat?

Welke richting?

Check de studentenverenigingen
Het begin van zo’n eerste studiejaar staat bekend om díé ene fenomenale introweek. Gele truitjes, blauwe truitjes. Zonnetje, spelletje, feestje: gezelligheid. Georganiseerd door de hogeschool of universiteit zelf. Maar heb je zin om de rest van het jaar nog wat bij te fuiven, meld je dan aan bij een studentenvereniging. Laat je informeren en stel je vraag! 

Loop thuis nog even alles na
Goed. Op welke studies heb jij je vandaag georiënteerd? Wat viel je op? Wat vond je nou ontzettend goed en wat was écht om te janken? Vergelijk die ene uitblinkstudie uit Nijmegen eens met Utrecht. Waar wordt er beter gescoord? Welke stad is leuker? Schrijf je prioriteiten op. En nu? Weet je het niet? Ga eens met een vriend(in) met dezelfde interesses naar een Open Dag, misschien word je gewoon fucking enthousiast van dat standaard studiepraatje waar je vriend(in) eigenlijk voor kwam. En anders: gewoon inschrijven. Van studie switchen kan altijd nog.

Zoals ik al zei, wij waren laat

Pas op! 
Zo'n Open Dag wordt gepresenteerd met mieters veel enthousiasme. De leukste studenten staan aan een versierde tafel in een superflatteuze zaal. Er worden hapjes uitgedeeld en bij verschillende stands vind je pennetjes en foldertjes, die je vervolgens in zo'n kekke faculteitstas kan douwen. Is studeren ook zo'n feestje?
 Misschien, maar zó fabuleus als op een Open Dag is het zeker niet.

Gepubliceerd op 3 februari 2015
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.