Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Hidde wil Spielberg achterna

Hidde wil Spielberg achterna

Door Tim

Vergeet Nova Zembla, Minoes en zeker Costa. Onze kernblogger Hidde wil graag de allerbeste Nederlandse speelfilm van de laatste jaren maken.

Daarvoor bestookt-'ie onze redactie momenteel met verzoekjes om geld. Want voor een grootse film heeft-'ie wel een grootse zak met geld nodig, meent hij. 

Grote plannen, grote mond? Eens checken.

Hidde, je gaat een film maken, terwijl je juist bekend staat om je blogs waarmee je lezeressen aan het huilen maakt. Hoezo heb je nu ineens filmplannen?
Ik ben al langer met film bezig. Na mijn documentaire Greekonomics en de tweede prijs daarmee op het Nationaal Online Filmfestival voor Scholieren wilde ik eens iets anders doen. Een speelfilm leek me echt een leuke uitdaging.

Hoe ga je dat doen?
Allereerst moet je natuurlijk een goed verhaal hebben, en as we speak herschrijf ik het boek Jongste zegt nee van Angela Mastwijk tot een goed script om mee verder te gaan. Maar voordat we kunnen filmen, moeten we wel geld regelen. En dat doen we hip, met crowdfunding.

Crowdfunding? Digitaal bedelen bij vreemde mensen zoals op Kickstarter.com?
Yep, maar dan via Voordekunst.nl, een platform waar je artiesten kunt sponsoren en er zelf iets voor terugkrijgt. Doneer je een tientje dan krijg je bijvoorbeeld een bedankje thuisgestuurd, doneer je drieduizend euro dan krijg je premièrekaarten en komt je naam groot op de aftiteling.

We hebben nog iets meer dan honderd dagen de tijd om €11.500 bij elkaar te krijgen. In de eerste week hebben we al 10% daarvan opgehaald.

Zeker van al je ooms en tantes gekregen?
Nee, via crowdfunden bereik je ook mensen die je niet kent. Ik kreeg een aantal berichten van wildvreemden die geld hadden gestort of zelfs met het gezin een bepaald bedrag aan het sparen zijn.

Maar waarom heb je bijna 12.000 euro nodig? Da's toch hartstikke veel?
Nee, dat is eigenlijk helemaal niet veel. Een gemiddelde Nederlandse speelfilm kost 900.000 euro. Apparatuur huren is duur, maar ook de draaidagen zelf kosten geld. Ik kan de acteurs, jonge talenten, natuurlijk geen Hollywood-salaris geven, maar ze krijgen wel een reiskostenvergoeding en eten en drinken op de set.

Wat als je niet voldoende geld binnenhaalt?
Als de deadline over iets meer dan honderd dagen niet gehaald wordt, dan wordt al het geld teruggestort naar de donateurs, minus de aftrek van één euro administratiekosten voor Voordekunst.nl. Maar gezien het groeiende aantal donaties verwacht ik dat niet.

Waar gaat de film eigenlijk over?
De hoofdpersoon is veertien jaar en stopt met eten, valt natuurlijk erg snel af met alle gevolgen die daarbij horen. Het gaat ook over depressiviteit, iets wat steeds meer jongeren lijkt te overkomen. Dat hoop ik te kunnen vangen in beeld.

Hoe laat je een acteur erg snel afvallen?
Haha, daar zitten we nu nog een beetje mee. Het gaat namelijk om twintig kilo. Je kunt niet iemand vragen even niks te gaan eten voor de film, dus moeten we het met visagie en kleding oplossen.

Jij had zelf anorexia. Is dit de verfilming van jouw levensverhaal?
Nee, ik probeer het zakelijk te bekijken. Ik zal er qua regie en visie wel iets van mezelf in stoppen, maar niet teveel. Wel vind ik het belangrijk dat het geen 'damesfilm' met allemaal gezeik over hoe erg anorexia wel niet is. Het is natuurlijk heel naar, maar ik vind dat het ook goed kan aflopen en dat je er iets van kunt leren. Dat was bij mij tenminste het geval.

Helpt school je nog een beetje?
Ze hebben (nog) niet gedoneerd, maar ik mag mijn vrije deel van mijn vakkenpakket invullen met dit project. Ik heb veel gesprekken met m’n mentrix die de Filmacademie heeft gedaan en ik moet bij mijn examen de film laten zien. Of op z'n minst delen ervan als het nog niet af is. Maar tegen die tijd, in 2014, is de film wel af!

Update: het is Hidde gelukt! In ruim 100 dagen hebben 70 donateurs gezamenlijk €11.785 euro naar Hidde overgemaakt. Da's zelfs 2% meer dan Hidde had verwacht. Meer weten? Klikkerdeklik.

Gepubliceerd op 29 oktober 2012
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

H.

H.

Dames, ik wacht op de 'je lijkt mij een leuke jongen, daten?'-reacties.

9 jaar geleden

H.

H.

Oja: ik heb dertig artikelen geschreven voor jullie, mijn lezers. Als je een tientje doneert is dat 30 cent per artikel. Is goedkoop. Dankjewel.

9 jaar geleden

G.

G.

Haha! Het klinkt heel goed! ( en ik moest lachen om de manier waarop je lachte op het eind van dat filmpje. )
Waarom juist dit boek?

9 jaar geleden

H.

H.

Hoi Gitte, bedankt! Waarom ik dit boek heb gekozen: ik wil een positieve film maken. Zoals ik in 't interview al zeg moet het geen 'damesfilm' met allemaal gezeik over hoe erg het wel niet is worden. Dit boek doet dat ook niet, vandaar. Ik wil er een film met een positieve boodschap van maken :-).

9 jaar geleden

G.

G.

Dat lijkt me een briljant idee.
en ik geloof dat je ene pm hebt

9 jaar geleden

B.

B.

Zozo grote plannen hoor, lijkt me wel een beetje veel vor een zestien jarige hoor xx

9 jaar geleden

H.

H.

@Bianca: doneer een tientje en je zult het zien over 2 jaar ;-).

9 jaar geleden

R.

R.

12.000 euro voor een speelfilm? Of korte film?

Want het is wel HEEL veel. Je kan VEEL gesponsord krijgen, je moet goed babbelen en lief de supermarkten aankijken om 'restjes' eten.

Maar kijk eens bij je gemeente. Ik heb 2000 euro losgepeuterd 2 jaar terug, met een goed praatje. En 2000 euro was een 'klein bedrag'.

9 jaar geleden

H.

H.

Hoi Ruwan, 't wordt een speelfilm. Natuurlijk niet zo lang als Avatar maar wel een uur ;). De gemeente heb ik inderdaad benaderd, moet ik nog antwoord op krijgen. Dank voor je tips!

9 jaar geleden

S.

S.

Stoer!

Ik ben zo'n beetje blut op dit moment, maar wanneer ik m'n foldergeld krijg zal ik ook wel wat doneren.

Veel succes ermee, in elk geval.

9 jaar geleden

H.

H.

@Sommerfugl: super! Bedankt!

9 jaar geleden

Simon

Simon

@Hidde: Ruwan is de Ruwan van Scholieren.com van vroeger. Jullie kennen elkaar indirect heel goed.

9 jaar geleden

I.

I.

Ik weet zeker dat je je doel gaat halen! Misschien een crimineel inhuren en de bank beroven?

9 jaar geleden

H.

H.

@Inge: daar heb ik geen criminelen voor nodig. Je kunt op de foto toch zien dat ik een brede bodybuilder ben? ;)

9 jaar geleden

I.

I.

Tof idee, als je ooit nog mensen nodig bent.. haha

9 jaar geleden

I.

I.

@hidde haha zekers! Moet je de volgende keer wel je sixpack laten zien om het te bewijzen he? :-)

9 jaar geleden

H.

H.

@Inge: deal.

9 jaar geleden