Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Heteroclub komt op voor homo's

Heteroclub komt op voor homo's

Hidde

Hoe zorg je dat homo's op jouw school wél uit de kast durven te komen? Door homoseksualiteit 'normaal' en bespreekbaar te maken. Door niet alleen een groepje homo's voor elkaar op te laten komen, maar ook heteroleerlingen.

Op havo/vwo-school UniC in Utrecht begrijpen ze dat. Hun pro-homoclub gay-straight alliance (GSA)  is een van de beste van Nederland en adviseerde zelfs het Europees Parlement in Brussel hoe scholen homovriendelijker kunnen worden.

GSA-leden Violet (14) en Nathan (18): "Er waren niet veel leerlingen openlijk homo op onze school, maar daar is verschil in gekomen nu de GSA er is."

Acties

Sinds vorig schooljaar strijdt de groep van dertig leerlingen (bijna allemaal hetero) uit verschillende leerjaren en een aantal docenten voor seksuele diversiteit op school. Met acties vragen zij om respect voor homo's, maar ook voor hetero's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders. Eigenlijk voor iedereen, want de GSA is beslist geen 'homogroepje'.

Violet: "Als een aantal homoleerlingen voor zichzelf opkomt, heeft dat minder effect." Want hoe goed bedoeld ook, dan lijkt het nog steeds vaak een groepje 'outsiders'. "Als heteroleerling kun je juist een goed voorbeeld geven aan de rest, waardoor anderen zien dat seksuele diversiteit heel normaal is."

Schoolleiding enthousiast

Een groot deel van de GSA, op Paarse Vrijdag.

In 2011 hoorde een van de UniC-docenten voor het eerst over dergelijke gay-straight alliances, een fenomeen dat op universiteiten in de Verenigde Staten al langer bekend is. In tegenstelling tot veel andere Nederlandse scholen was de schoolleiding van UniC meteen enthousiast.

En dat is volgens Nathan de reden dat ze zo succesvol zijn. "We mogen best wel veel dingen doen. Zo hebben we dit jaar bijvoorbeeld met een kraam op de open dag gestaan, terwijl dat op andere scholen niet eens mag."

GSA-week, prijzen en Brussel

In 2012 werd de eerste actie georganiseerd: een GSA-week waarin álle lessen van de hele school in het teken stonden van seksuele diversiteit. Leren over homoseksualiteit bij biologie en debatteren over de gay pride bij Nederlands, bijvoorbeeld. "Er werd daardoor steeds meer gepraat over seksuele diversiteit," aldus Nathan. "En hoe meer je erover praat, hoe meer begrip je voor elkaar kunt opbrengen."

Sinds de eerste actie heeft de GSA serieuze vormen aangenomen. De club vergadert ongeveer drie keer per maand, won een prijs voor de beste schoolcampagne tegen homofobie en adviseerde in Brussel het Europees Parlement over seksuele diversiteit. Ook dit schooljaar staan er weer een hoop activiteiten op de planning, zoals Paarse Vrijdag en opnieuw een GSA-week.

Geen 'homoprobleem'

Veel schooldirecteuren vertellen maar al te graag dat er absoluut helemaal echt geen homoprobleem is op hun school. En inderdaad, op de meeste scholen word je echt niet meteen in elkaar gemept zodra je die kast uitstapt. Maar dat is volgens Violet geen excuus om geen GSA te hebben. "Het is niet zo dat de school onveilig was, maar er waren wel spanningen. Er werd bijvoorbeeld met homo gescholden, en er waren weinig mensen openlijk homo."

Dankzij het werk van de GSA is daar nu verandering in gekomen. Maar toch is de club voorlopig nog niet klaar. Violet: "Ik denk dat de GSA altijd moet blijven bestaan. Het is misschien op een gegeven moment allemaal wel geaccepteerd, maar ieder jaar komen er weer nieuwe leerlingen op school."

Ook een gay-straight alliance oprichten op jouw school? Op deze website vind je meer over 't hoe en wat.

Gepubliceerd op 20 februari 2013
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

J.

J.

Super actie!

11 jaar geleden

H.

H.

Goeie actie! Volgens mij hebben we bij ons op school ook zoiets, ik zal eens kijken of ik daar ook bij kan helpen :D

11 jaar geleden

K.

K.

Kijk dat is mooi. Goede actie!

En natuurlijk is UniC +1 :-)

11 jaar geleden

T.

T.

Supergoed! Op het Grotius College in Delft hebben we er sinds 2 jaar ook een, en dat gaat ook best lekker!

11 jaar geleden

J.

J.

Goedzoo! Iedereen mag gewoon uit de kast komen, echt sneu dat mensen niet uit de kast durven komen omdat er andere zielige mensen zijn die het raar vinden als iemand anders is.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.