Het regeerakkoord voor scholieren

Het regeerakkoord voor scholieren

Door Merel

De MaS verdwijnt, alcohol pas vanaf 18 en je eigen studie betalen. Het regeerakkoord van Rutte en Samson werd gister gepresenteerd. En er gaat veel veranderen voor ons: scholieren en aanstaand studenten.

Wat precies? Ik heb het eens even goed uitgezocht, zodat jij dat niet meer hoeft te doen.

Middelbare school

1. De maatschappelijke stage, net ingevoerd door minister Van Bijsterveldt, wordt op kleuterleeftijd de nek omgedraaid. In 2015 is ´ie niet meer verplicht. De liefhebber mag nog wel met oma'tjes wandelen, F-jes trainen of biebboeken rangschikken. Maar het hoeft niet meer.

2. Jij (of je ouders) mag je schoolboeken voortaan weer zelf gaan betalen. Sinds 2009 kreeg je ze gratis van school, maar ook deze wet van Van Bijsterveldt wordt weer ongedaan gemaakt. Als je ouders weinig geld verdienen, krijgen ze iets meer kinderbijslag.

3. De leraren worden beter, tenminste dat belooft de regering. Hoe dan? De eisen rondom lerarenopleidingen worden aangescherpt, het aantal onbevoegde docenten voor de klas wordt teruggedrongen, en de mogelijkheden om slecht functiorende docenten aan te pakken nemen toe. Hèhè.

Studeren

4. Het sociale leenstelsel wordt ingevoerd, dat wisten we al. Je krijgt dus geen basisbeurs meer, maar moet alles later terugbetalen. Vanaf collegejaar 2014/2015. Overigens blijft de aanvullende beurs (extra geld dat je kon krijgen als je ouders weinig verdienen) wel bestaan. 

5. Het goede nieuws: de langstudeerboete wordt afgeschaft. Deze regel hield in dat studenten bij meer dan één jaar vertraging een boete van 3000 euro moest betalen per extra jaar dat ze over hun studie deden.

6. Zeg maar dag tegen de OV-studentenkaart. In plaats daarvan krijgen studenten vanaf 2015 een kortingskaart. Wat voor kortingskaart is niet duidelijk. MBO'ers gaan er wel op vooruit: die hadden nooit een OV-studentenkaart, maar krijgen nu wel een kortingskaart. Het protest is al losgebarsten: binnen 24 uur ondertekenden meer dan 25.000 mensen de petitie op studentenovmoetblijven.nl.

7. Als je een tweede studie gaat doen, mag de instelling waar je gaat studeren zelf bepalen hoeveel collegegeld ze je vragen. En reken er maar niet op dat het goedkoper wordt dan de standaard 1771 euro.

Nee is nee. (copyrights: Tusca Mendaharin - flickr - CC BY 2.0)Alcohol, drugs en theater

8. Alcohol vanaf 18! Het gaat nu echt gebeuren. Men maakt zich zorgen om het gezuip van jongeren want dat "leidt tot grote schade."  

9. Maar: de wietpas wordt alweer afgeschaft. En - voor als je het vergeten was - toegang was en blijft officieel alleen toegestaan voor 18+-ers. 

10. De cultuurkaart blijft! Hiep hiep hoera, je kunt dus nog steeds met korting naar de film en musea. Of naar Perry. Of de CoolCat of zo.

Dat is alles uit het regeerakkoord waar wij wat van gaan merken, de rest mag je dus vergeten. ;) Maar let op: het duurt nog even voor de maatregelen zijn doorgevoerd.

En als je het allemaal vreselijk vindt: de afgelopen jaren maakte geen enkele regering z'n kabinetsperiode af en ging een groot deel van de plannen de prullenbak in.

Gepubliceerd op 30 oktober 2012
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

K.

K.

De maatschappelijke stage mogen ze van mij wel de nek omdraaien en de cultuurkaart ook, niemand die dat ding gebruikt. Al die 10-tjes of 15-tjes die daarop staan kunnen prima gebruikt worden om de lasten zoals studenten-ov's en studiegeld te verlichten.
Alcohol mag ook wel naar 21 jaar en wiet naar 99 jaar.

11 jaar geleden

C.

C.

Ik hoop dat ook deze plannen de prullenbak in gaan. Wij zijn mijn studentjes, en heel Nederland is aan het zeuren over de crisis en geld enzo. Moeten ze vooral bezuinigen op studenten. Straks heeft niemand het geld meer om die studies te betalen, en gaat ook niemand meer een opleiding volgen. Nee, daar wordt de samenleving beter van...

11 jaar geleden

Simon

Simon

Je leest vaak: een student verdient later met zijn diploma zoveel dat 'ie de investering in z'n studie wel weer terugverdient. Maar er zijn natuurlijk genoeg voorbeelden van studies die later geen topsalaris opleveren, maar waarvan het maatschappelijk belang dat mensen die diploma's halen groot is. Geschiedenis, filosofie, theologie..

11 jaar geleden

K.

K.

Nou, ik hoop heel erg dat meer dan de helft niet doorgaat.
Anders is het dag dag OV, dag dag Hbo en dag dag met mijn studiebeurs. Mijn god, ik denk dat later alleen de rijke echt een goede studie kunnen doen, maarja wie dat later dan worden is ook nog maar de vraag.
Want er zijn er niet veel van MBO, HBO die nu echt goed kunnen doorstuderen aangezien het zo duur wordt..

11 jaar geleden

B.

B.

crisis is dat er gewoon materiaal is, alleen niemand kan het krijgen door een abstract ruilmiddel.
maatschappelijke stage mag blijven, vrijwilligerswerk is goed voor de maatschappij.

11 jaar geleden

C.

C.

Vanaf wanneer gaat de 18+ regel voor alcohol in?

11 jaar geleden

B.

B.

die cultuur pas enzo moegen ze van mij best schrappen.. maar dan wil ik daar mijn studenten ov wel voor houden..
en dat gaan lenen om je studie te moeten betalen slaat ook nergens op dan hadden ze net zo goed de lang studeer boeten kunnen houden.. ik ben volgendjaar klaar met mijn opleiding en graag zou ik vedder leren maar nu slaat de twijfel wel toe.. ik heb geen zin om mn hele leven een lening af te betalen.. bagger regels laten wij eens bezuinige politiek.. allemaal wat goedkoperen pakken en een hoppa weer 1 milioen bezuinigd.. en laat ze nog maar minder geld verdienen. weer 2 miljoen bezunigd

11 jaar geleden

Simon

Simon

@Charla: datum staat niet in t akkoord..

11 jaar geleden

S.

S.

Symboolpolitiek, en dan vooral van het wietbeleid en alcohol 18+. Nu krijg je in plaats van de wietpas dat mensen moeten laten zien dat ze in Nederland wonen, niemand die dat gaat controleren. Legaliseer wiet, criminaliteit neemt af, toerisme wordt alsmaar groter, belasting heffen ( +- 800 miljoen, zo is uitgerekend). Alcohol 18? Niemand die zich daar ook aan gaat houden, als je rondkijkt op schoolfeesten of gewoon grote openbare feesten zoals Carnaval of de zomerfeesten in Nijmegen, zitten mensen van 13 al aan de alcohol. Sowieso, wat verwachten mensen van alcohol? Het is geen wondermiddel, en als jij geen leuke avond zonder alcohol kan hebben is het wel redelijk triest. <-- Drink zelf ook alcohol.

11 jaar geleden

N.

N.

Het komt erop neer dat de mensen die nu op de middelbare school zitten gewoon keihard worden genaaid. Net bij onze generatie (Zelf ben ik 5VWO'er) worden de exameneisen een stuk strenger, terwijl de leerdruk al zeer hoog is en de kwaliteit van docenten zeer laag (regering wil dit wel verbeteren, goed punt!). En als wij straks geheel overspannen het middelbare schoolgebouw verlaten, na een hel van een examen te hebben overleefd, kunnen we gaan studeren. Dat wil zeggen, een lening afsluiten waar je vervolgens vele jaren aan vast zal zitten. Onze en komende generaties worden genaaid waar we bij staan, en waarom zijn wij het die de rekening van de crisis moeten betalen? Omdat de partijen die rekening niet bij stemgerechtigden durven te leggen, daarom! Wij hebben niets te zeggen, terwijl ons geld wordt afgepakt voordat we ook maar weten hoe we dat zullen verdienen. Bah, ik wordt niet goed van de VVD, PvdA, CDA en PVV die dit de afgelopen jaren hebben bekokstoofd. Als ik straks mag stemmen, stem ik pas op die schuldige partijen als ze iets ter compensatie geven aan de scholieren en studenten, de stemlozen toeschouwers van het politieke spelletje van Den Haag.

11 jaar geleden

M.

M.

wauw geweldig de cultuurkaart blijft die heb ik ook echt al vaak gebruikt in de drie jaar dat ik hem heb (1 keer) maar we moeten wel onze studie betalen en als je nog een tweede studie wilt moet je het helemaal zelf betalen lekker hoor die regering van ons. ik zou zegen laat meneer Rutten lekker in een vw ofzo rijden ipv. een BMW van een ton. wel een voordeel dat de docenten een keer aangepakt worden.

11 jaar geleden

S.

S.

mogen kinderen van 1996 nog wel alcohol halen? het is raar als je nu wel gewoon mag halen en volgend jaar opeens niet meer? maarja ze moeten ook ergens een lijn trekken.. weet iemand dit?

11 jaar geleden

F.

F.

Ben het helemaal met Simon eens!

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.