Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Studeren? Dokken!

Studeren? Dokken!

Help! De ergste nachtmerrie van (aankomende) studenten gaat misschien wel werkelijkheid worden: per september 2014 wordt het sociaal leenstelsel ingevoerd. Dus het geld van de overheid is niet langer een gift: je zult zelf moeten dokken als je wilt studeren.

Vorige week juichten we nog. De langstudeerboete was van de baan. Deze boete hield in dat je ongeveer drieduizend euro moet betalen als je een jaar langer over je studie doet dan de normale studieduur. Maar we hebben te vroeg gejuicht: nu komt de overheid met een nieuw, misschien wel rampzaliger, idee. Het sociaal leenstelsel.

Basisbeurs afschaffen

De VVD en PvdA zijn het erover eens. Dat sociale leenstelsel komt er. Zo kan er 800 miljoen bespaard worden. Voor jou als aankomend student betekent dit dat je flink moet gaan betalen en dat de afweging om überhaupt te gaan studeren groter wordt. En wanneer je eenmaal afgestudeerd bent, zit je met 'n schuld.

Huh, maar hoe werkt het dan? Tijdens je studie ‘mag’ je het geld dat je nodig hebt, lenen bij de Staat tegen een gunstig rentetarief. Wanneer je je opleiding hebt afgerond, mag je beginnen met de terugbetaling. Hierbij wordt er rekening gehouden met je inkomen, dat noemen ze ook wel heel mooi ‘naar draagkracht’. De basisbeurs verdwijnt sowieso bij uitvoering van dit plan, maar het is nog onduidelijk wat er met de aanvullende beurs gaat gebeuren.

Minder studenten?

De landelijke HBO-raad verwacht dat er 20.000 minder scholieren zullen gaan studeren bij de invoering van het stelsel, en dat dit aantal zelfs oploopt tot 35.000 wanneer ook de aanvullende beurs wordt afgeschaft. In eerste instantie was de HBO-raad tegen de invoering van het sociale leenstelsel, maar ze hebben nu laten weten dat er in ieder geval iets alternatiefs moet komen voor de mensen met lagere inkomens.

Kortom: studeren zal niet meer zo vanzelfsprekend zijn. Het wordt een ware investering in jezelf, zoals het mooi verwoord wordt. In simpelere termen klinkt het lang niet zo mooi meer: wil je studeren? Dan moet je dokken. Ik ga maar vast sparen, denk ik.

Let op: het sociaal leenstel is nog niet definitief ingevoerd! Het is een plan van de overheid, maar nog geen definitieve wet!

Gepubliceerd op 11 oktober 2012
ADVERTENTIE
Kopie van Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

L.

L.

Nog meer reden voor mij om dit jaar te slagen!

11 jaar geleden

A.

A.

Of naar België vluchten, dat kan nu ook nog.

11 jaar geleden

R.

R.

Het valt best mee allemaal, als je studeert ga je later wsl. meer geld verdienen, zo simpel ligt het nu eenmaal, maar het is niet zo dat als je geen geld hebt je niet kunt studeren, want je hoeft pas achteraf terug te betalen, en dan heb je die baan waarmee dat ook lukt.
Natuurlijk is het wel vervelend, maar het land heeft ook geld nodig :P

11 jaar geleden

Y.

Y.

Weet iemand hier misschien ook of je ook gewoon nog de reguliere studiefinanciering krijgt wanneer je in september 2013 begint? Krijg je dan 1 jaar of langer? Ik hoorde namelijk dat wanneer je in dat jaar begint, je dan gewoon meegaat met het huidige studiefinancieringsstelsel en dergelijke.
Daar zal sowieso nog wel discussie over zijn maar ik heb geruchten gehoord.
(Wel fijn om te weten aangezien ik na dit schooljaar van plan ben om te gaan studeren)

11 jaar geleden

A.

A.

Mooi plan! Na een studie verdien je toch veel meer dan de studie kost en kunnen de kosten eenvoudig terugbetaald worden. Kan je geen baan vinden? Dan hoef je ook niet af te lossen.

11 jaar geleden

W.

W.

Tss... Weer zo'n trieste oplossing. Dan toch gewoon een langstudeerdersboete mét uitzonderingen voor werkende moeders en mensen met een uitgebreide rol in het studentenleven. -_- Het probleem met de maatregel is dat vervolgens rijken zullen gaan studeren, armeren zullen niet willen lenen. Dat is vooral mijn probleem (nou, niet letterlijk, ik ben volgend jaar aan de beurt, misschien dat ik er met mn master eens over buig)

11 jaar geleden

N.

N.

@Yne Dan heb je geluk! Als het allemaal doorgaat, wordt het per 2014 ingevoerd. Als je dan al studeert, val je buiten deze regeling.

11 jaar geleden

A.

A.

@ Willem arm of niet, iedereen leent tegen hetzelfde voordelige tarief (:

11 jaar geleden

V.

V.

Ik hoop dat het plan niet doorgaat, anders zeg ik na het behalen van mijn diploma 'adios amigos'!

11 jaar geleden

M.

M.

geweldig, in 2014 kom ik dus net van de havo. mijn ouders betalen niks voor me; rijbewijs, kamer en alles moet ik zelf betalen en nu komt er ook nog een studie bij. waar ga ik dat allemaal van betalen?

11 jaar geleden

A.

A.

Je kan het betalen van de voordelige lening.

11 jaar geleden

F.

F.

Als het goed is heb ik mn havo ook dat jaar afgerond, en als ik dit hoor lijkt het erop dat ik van de ene hel naar de andere hel wordt gesleept ±S

11 jaar geleden

S.

S.

Wauw, wat is onze generatie laks geworden zeg! Volgens mij beseffen heel veel aankomende studenten het nog niet helemaal. De bedragen zullen niet in de honderden liggen maar in de duizenden! Moeten we niet een keer in actie komen en protesteren???!!! Of ga je er maar gewoon mee akkoord en vindt je het dus helemaal niet erg?

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.